"Omöjligt att forma framtiden om företaget inte öppnar upp sig”

2

Hallå där… Hélène Barnekow, senior vice vd för Telia Sonera och regionchef i Sverige.

414c934b-070f-4e04-a58a-430dd7a951ca-image
Hélène Barnekow, senior vice vd för Telia Sonera och regionchef i Sverige.

Telia Sonera har dragit igång ett internt projekt som kallas för Purple Plus där ett tiotal personer från företaget ska leta efter startups att samarbeta med. Syftet är att ta fram nya produkter och tjänster.

Hur kan ett sådant samarbete se ut?

– Vad vi typiskt gör är att hitta företag som verkar intressanta att jobba med. Till exempel jobbade vi med Spotify ett tag innan vi beställde Soundtrack Your Brand (Tjänst för att använda Spotify för kommersiella syften, till exempel i en butik. reds.anm). Oftast börjar det med ett partnerskap där vårt arbete tillsammans gynnar båda parter. De mindre företagen får tillgång till vår räckvidd, våra kunder och affärer, vår kunskap, marknadsinvesteringar.

– Men det är bara en minoritet av alla bolag vi samarbetar med som vi investerar pengar i.

Varför det?

– Investera kapital gör vi bara när vi vill fördjupa ett samarbete. Vi tittar inte på det här som ett riskkapitalbolag gör.

– Vi vill satsa på Co-innovation. Som vi gjorde med Spotify. De är otroligt datadrivna, vilket vi anser är framtiden. Spotify har dessutom en otrolig entreprenörskultur, vilket vi tror är bra för vår kulturella resa inom TeliaSonera. Spotify kan å sin sida dra nytta av våra väl inarbetade affärsprocesser.

Vilken fara finns för storföretag som väljer att strunta i att samarbeta?

– De som säger att antingen stöper man om sin egen bransch eller så blir man själv omkullkastad har helt rätt. I början av digitaliseringen pratade man bara om att det gällde teknikbolag. Men idag gäller det alla, oavsett om du har en butik på hörnet eller om man är ett stort telekomföretag.

– Om man inte väljer att samarbeta och lära sig från varandra kommer man få oerhört svårt att växa. Det är omöjligt att vara med och växa och forma framtiden om man som företag inte öppnar upp sig.

HN