Fredrik Westman
Foto: Ola Torkelsson

Fredrik Westman, grundare av Optifreeze.

NYHET Publicerad

Optifreeze håller cellerna vid liv

HÅLLBAR MATPRODUKTION Skåneföretaget Optifreeze patenterade frysteknik har öppnat nya affärsmöjligheter runt om i världen för odlare och distributörer och för företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion.

Opitfreeze

Fryst spenat.

– Som individ måste man börja tänka i ett större perspektiv. Vad behöver jag egentligen? Vad kan jag avstå? Det säljs enormt mycket skräp som vi egentligen inte behöver, till exempel läsk, snacks, godis och onödig mat. Detta är produkter som inte betyder ett smack, de kvaddar hälsan och påverkar miljön negativt, säger Fredrik Westman, vars företag Optifreeze börsintroducerades i somras.

Optifreeze har utvecklat en patenterad teknik som säkerställer att grönsaker, frukt och bär behåller sin struktur och smak genom hela frysprocessen. Tekniken minskar behovet av snabba flygtransporter, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Kunderna är odlare, distributörer och samt företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion från hela världen.  

– Frysning i kombination med grönsaker, frukter och bär är positivt. Vi är såklart inte lösningen på mänsklighetens problem, men kan åtminstone bidra lite. Frysta produkter kan transporteras med mindre koldioxidutsläpp och hållbarheten förlängs på en rad produkter, säger Fredrik Westman.

Optifreeze är resultatet av en längre tids forskning vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund. Forskargruppens arbete har uppmärksammats på flera håll I världen och fått stöd av EU.

– Drivkraften bakom bolaget är enkel: forskare har uppfunnit en metod och sett att livsmedelsföretag får möjlighet att frysa ner grönsaker, frukter och bär vars celler normalt inte tål kyla. Det faktum att livsmedelsproducenter visat ett stort intresse för teknologin antyder att det finns stora vinster om vi får allt på plats enligt plan, säger Fredrik Westman.

Hur ser du på framtiden för livsmedel och hållbarhet?

– Konkurrens mellan olika metoder kan bidra till att livsmedelsproduktionen utvecklas i en mer ”hållbar” riktning. Ekologisk produktion löser inte alla problem och inte heller det traditionella jordbruket och djurhållningen. Däremot kombinationer av dem. Jag är också öppen för och nyfiken på exempelvis GMO, genmodifierade grödor. Samtidigt måste vi jobba med matsvinnsfrågan, säger Fredrik Westman.

Annons

Mats Ögren Wanger

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.