Östersundsföretag fick rätt – får servera alkohol

147

Alkoholtillstånd Socialnämnden i Östersund nekade Café Björkbacka tillstånd att servera alkohol för att det finns en lekplats i närheten av kaféet. Men nu har förvaltningsdomstolen rivit upp beslutet. ”Det är bra att lagen fungerar”, säger kaféets ägare till Entreprenör.

Rosévin
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Café Björkbacka i Östersund har beviljats alkoholserveringstillstånd av förvaltningsrätten, efter att tidigare ha nekats av socialnämnden.
Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
Foto: Peter Knutson
Visitas chefsjurist Stefan Lundin är nöjd med domen.
Kjell Andersson och Kicki Edman, ägare av Café Björkbacka
Foto: Privat
Kaféets ägare Kjell Andersson tycker det är bra att lagen fungerar.

Det var i våras som socialnämnden i Östersund satte stopp för Café Björkbackas planer att servera alkohol de sommarmånader som kaféet håller öppet. Beslutet hänvisade till att det fanns skolor, förskolor och en lekplats i närheten och att det därför inte var lämpligt med en alkoholservering, inte ens de sommarmånader som Café Björkbacka håller öppet. Men i veckan kom domen som gav ägarna Kjell Andersson och Kicki Edholm rätt.

Företagets ombud, branschorganisationen Visitas chefsjurist Stefan Lundin, är tydlig med att poängtera att det är självklart viktigt att ta hänsyn till barn. Men han menar också att det finns många serveringar med alkoholtillstånd runtom i landet som ligger i närheten av barnverksamheter.

– Med socialnämndens resonemang kan man undra hur man skulle kunna få serveringstillstånd någonstans med tanke på hur barn rör sig. Vi har nöjesparker, tivolin, badplatser och restauranger inne i städerna där det finns skolor i närheten, säger han.

– Det var helt enkelt oerhört svårt att förstå hur socialnämnden i Östersund resonerade, konstaterar Stefan Lundin.

I dag är dock Stefan Lundin mycket nöjd med förvaltningsdomstolens beslut. Han berättar att domstolen konstaterar att det inte finns någon anledning att avslå kaféets ansökan om alkoholtillstånd.

– Domstolen beviljar till och med stadigvarande tillstånd, som alltså gäller tillsvidare under maj till september, säger han.

Kjell Andersson hade räknat med en positiv dom.

– Allt annat hade varit konstigt, men man vet ju aldrig, säger han till Entreprenör.

– Det är bra att lagen fungerar, konstaterar han.

Om processen

Det var en oenig socialnämnd som fattade beslut om att neka Café Björkbacka alkoholtillstånd. Med fyra röster mot tre röstade nämnden nej till Björkbackas tillstånd, trots att nämndens tjänstemän hade föreslagit dem att rösta ja.

– Vi har inte samma åsikt som tjänstemännen i den här frågan. Alkohollagen är en skyddslag. Vi har tagit hänsyn till att kaféet ligger i en park där närmaste grannen är en av kommunens största lekplatser och som fyra förskolor använder som utflyktsmål. Vi bedömer att barnperspektivet väger tungt här, sa nämndens ordförande Björn Sandal (S) som drev nej-linjen till Entreprenör i april.

Kaféet har dock inte drabbats i någon högre utsträckning. Förvaltningsrätten kom med ett interimistiskt beslut redan innan sommaren, som innebar att Café Björkbacka fick rätt att servera alkohol under tiden som utredningen pågick.

Stina Bengtsson