Plåtföretag anställde nyanländ – nu utvisas han

Afghanske Ali som ska utvisas
Foto: Anders Andersson/TT
965

INTEGRATION Gnosjöbolaget Gårö Plåtprodukter var redo att tillsvidareanställa afghanske Ali Khadem – tills ett utvisningsbesked kom i vägen. Nu måste han först skickas till Afghanistan innan han kan söka sig tillbaka. "Allt blir så onödigt krångligt", säger personalchefen Sofia Pettersson.

Sofia Pettersson, Gårö Plåtprodukter AB i Gnosjö
Foto: Anders Andersson/TT

När Gårö Plåtprodukter i Gnosjö sökte efter personal i våras, bestämde de sig för att slå två flugor i en smäll: Att hitta kompetent personal och samtidigt bidra till integrationen. Sagt och gjort. Kort därefter tog de in asylsökande Ali Khademi, 19, för att praktisera som maskinoperatör.

Ali visade snabbt prov på sina färdigheter och blev snabbt erbjuden en visstidsanställning. I företaget var man nöjda. Och med det nya jobbet kunde Ali sakta men säkert skapa en vardag i den småländska bygden, åtminstone i väntan på sin asylansökan.

Men i onsdags tog allt en ny vändning. Då fick Ali sitt tredje och sista asylavslag vilket innebär att han när som helst kommer att utvisas till Afghanistan. Även om företaget alltid visste att det fanns en risk för det, kom det ändå som en chock, berättar Sofia Pettersson, som arbetar med personal och löner, för Entreprenör.

– Det är så förvånande. Allt har ju gått så bra. Han har varit väldigt flitig, duktig och motiverad och sen händer det här så abrupt, säger hon.

Det är framför allt tajmingen som är olycklig, enligt Pettersson. Hade han bara arbetat några veckor till hade han uppnått en anställningstid på fyra månader, vilket är det lägsta antalet arbetade månader en asylsökande behöver för att söka arbetstillstånd i Sverige.

– Nu blir allt i stället så onödigt krångligt. Om Ali mot förmodan vill tillbaka till Sverige och jobba hos oss igen så måste han ta omvägen genom att först åka hela vägen Afghanistan och söka arbetstillstånd därifrån.

Hon fortsätter:

– Vi hade gärna haft kvar Ali. Han är trevlig, han kan språket, betalar skatt och är självförsörjande. Det är inte så att han tar jobbet från någon annan svensk. Vi har tjänster så det räcker. Det här skapar bara sån oreda och ovisshet för alla, säger hon.

Hela erfarenheten har gjort företaget mindre angeläget att anställa nyanlända, förklarar Sofia Pettersson.

– Tyvärr är det så. Nu när vi söker personal till hösten kommer vi att behöva ställa mer kontrollfrågor till de som är nyanlända, till exempel var personen befinner sig i asylprocessen och om de har giltiga id-handlingar och bankkonton. Annars riskerar vi att att lära upp en person som sedan kan ryckas ifrån oss, säger Pettersson.

Hur tror det hade blivit enklare för företag att anställa nyanlända?

– Det hade varit bättre om de asylsökande som faktiskt har hittat arbete kunde få någon form villkorligt arbetstillstånd. Så länge de kommer till jobbet, inte bryter mot lagen och visar att de kan försörja sig borde det räcka för att fortsätta arbeta, säger hon.

Fram till det att ett utvisningsdatum har fastställts jobbar Ali Khademi på som vanligt. Det betyder hans liv nu, berättar han för Entreprenör. Han är också tacksam för allt stöd han fått sedan beskedet kom förra veckan.

– Alla har varit snälla. De har blivit ledsna när de hört att jag inte får stanna. Men samtidigt försöker de hålla mig lugn och säga att allt ordnar sig, säger Ali Khademi.

Men samtidigt är det svårt att inte känna sig förtvivlad.

– Varför ska de skicka iväg någon som har arbete? Varför måste man åka till sitt land och söka arbetstillstånd? Det kostar bara onödiga pengar, då Migrationsverket får bekosta resan. Det vore bättre om jag kunde söka från Sverige när jag redan befinner mig här. Jag har kraft att arbeta.

Gabriel Cardona Cervantes