NYHET Publicerad

Politisk debatt hämmar nyföretagandet

UNDERSÖKNING Förra året minskade nyföretagandet, trots att det råder högkonjunktur. "Det tänder varningssignaler. Politiska diskussioner som den om vinststopp inom vården skapar osäkerhet hos företagarna", säger Mats Evergren, marknadschef vid NyföretagarCentrum.

Mats Evergren är eventchef på Nyföretagarcentrum

Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum.

Foto: Ingela Bjurenborg

Sedan 2013 har antalet nya företag ökat stadigt men förra året bröts trenden, konstaterar NyföretagarCentrum Sverige. I sin årliga rapport Nyföretagarbarometern, som görs i samarbete med Bolagsverket, slås det fast att nyföretagandet minskade med 1 procent 2017.

– Det är ovanligt att det minskar i en högkonjunktur. Det normala är att nyföretagandet ökar eftersom fler vågar ta risker när det råder bra förutsättningar. Det tänder varningssignaler, säger Mats Evergren.

NyföretagarCentrum hävdar att den politiska debatten förändrat klimatet för företagarna.

– Politiska diskussioner som den om vinststopp inom vården har skapat osäkerhet. Det är en konstig och felaktig debatt om att man ska bromsa företag som förs. Vi har också sett att antalet ROT-företag minskat. Som företagare vill man veta vilka spelregler som gäller och den politiska debatten som förs idag hämmar nyföretagandet. Diskussionen om vinststopp måste bort från dagordningen, säger Mats Evergren.

Enligt Nyföretagarbarometern, där landets 290 kommuner rankas efter antalet nyregistrerade företag per 1 000 invånare jämfört med placeringen året före, har Åre tagit sig upp på tredje plats efter Stockholm och Danderyd.

– Till Åre kom kreativa människor som ville åka skidor och efter ett tag insåg de att de behövde något att jobba med också. Därför startades flera företag vilket i sin tur skapade nya möjligheter och det ledde till att ännu fler kreativa människor drogs dit. Åre har gått starkt i många år nu, säger Mats Evergren.

I den absoluta botten finns Boxholm och sedan Emmaboda, Hofors, Storfors och Nordmaling. Här är listan över alla 290 kommunerna.

Annons
Nya företag år för år

Antal nya företag

2013            60 528

2014            62 372

2015            64 625

2016            68 793

2017            68 112

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.