Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell
Foto: Pontus Lundahl/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell

NYHET Publicerad

Politiskt storbråk om kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNINGAR Kompetensutvisningarna har skapat storbråk mellan regeringen och oppositionen. Trots att en enig riksdag redan 2016 gav regeringen uppdrag att lösa situationen drar regeringen frågan i långbänk. Nu har Allianspartierna tröttnat och lägger en egen motion.

Samtliga riksdagspartier var överens. Om en person har arbete och kan försörja sig själv ska personen få stanna i Sverige. Nuvarande lagstiftning har skapat problem och många utländska experter utvisas på grund av småmissar. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett nytt exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

– Vi har varit tydliga med regeringen. De måste ge Migrationsverket en möjlighet att inte utvisa dessa personer, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Moderaternas Johan Forssell berättar att Alliansen har ställt frågor och skrivit motioner i ett och ett halvt års tid.

– Vi har tröttnat på att vänta. Inte minst eftersom problemet har vuxit sig större och större, säger han.

Trots att riksdagen har lagt två så kallade tillkännagivanden, det vill säga beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt, om att stoppa kompetensutvisningarna fortsätter utländska experter att utvisas. Regeringen har visserligen lagt en proposition som går ut på att personer inte ska utvisas om de eller arbetsgivaren upptäcker och rättar sina misstag innan Migrationsverket gör det. Men Alliansen menar att det inte räcker och har nu lagt en gemensam motion, som alla fyra partier har undertecknat.

Den stora skillnaden i Alliansens motion jämfört med regeringens förslag är möjligheten att göra en helhetsbedömning. Migrationsverket ska se helheten och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstaget. Det ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem.

– Helhetsbedömningen är viktig. Personer som har arbete och bidrar, och som inte sällan är nyckelpersoner på sina företag, ska inte utvisas på grund av teknikaliteter, säger Johanna Jönsson.

Annons

Det är ovanligt att riksdagen lägger motioner med direkta förslag på lagändringar. Det normala är att den typen av konkreta förslag kommer från regeringen, efter en beredning som bland annat innefattar remissrundor. Men varken Johanna Jönsson eller Johan Forssell upplever att regeringen har tagit initiativ för ett blocköverskridande samarbete i frågan om kompetensutvisningarna, trots att alla partier tidigare har varit överens.

– Nu är det motiverat att riksdagen går före, menar därför Johan Forssell.

Regeringen har gett hovrättsrådet Bertil Ahnborg i uppdrag att utreda frågan om möjligheten till rättelse av mindre misstag efter att Migrationsverket påtalat brister i villkoren. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet, vilket innebär att en eventuell lagstiftning kan träda i kraft tidigast sommaren 2018. Men Allianspartierna menar att det inte räcker, utan att lagen behöver ändras genast.

– Det är för lång tid. Om det ens kommer något förslag på ny lagstiftning från regeringen. Det vet vi ju inte, konstaterar Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det handlar om kompetens inom alla möjliga yrkesområden.

– Det är inte bara it-tekniker på Spotify, utan det kan vara även pizzabagare i Arvidsjaur. Det viktiga är att det är arbetsgivarna som är bäst på att avgöra vilka de ska anställa, poängterar hon.

Men ska man verkligen få stanna om det har begåtts uppenbara fel?

Johan Forssell poängterar att det fortsatt ska vara ordning och reda.

– Vi vill inte öppna upp för Vilda Västern. Det här handlar om bagatellartade fel och om personer som jobbar och betalar skatt, säger han.

– Vi vill att Sverige ska vara en konkurrenskraftig ekonomi och att människor som spelar en viktig roll i det svenska näringslivet ska få stanna, fortsätter Johan Forssell.

När Entreprenör ringer upp migrationsministerns pressekreterare säger han sig inte känna till motionen. Migrationsminister Heléne Fritzon själv avstår från att kommentera.

Alliansen föreslår att ny lagstiftning ska träda i kraft den 1 december 2017. Om motionen får majoritet i riksdagen återstår att se. En första behandling av den görs i socialförsäkringsutskottet nu på torsdag, den 28 september.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.