Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell
Foto: Pontus Lundahl/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell

NYHET Publicerad

Politiskt storbråk om kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNINGAR Kompetensutvisningarna har skapat storbråk mellan regeringen och oppositionen. Trots att en enig riksdag redan 2016 gav regeringen uppdrag att lösa situationen drar regeringen frågan i långbänk. Nu har Allianspartierna tröttnat och lägger en egen motion.

Samtliga riksdagspartier var överens. Om en person har arbete och kan försörja sig själv ska personen få stanna i Sverige. Nuvarande lagstiftning har skapat problem och många utländska experter utvisas på grund av småmissar. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett nytt exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

– Vi har varit tydliga med regeringen. De måste ge Migrationsverket en möjlighet att inte utvisa dessa personer, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Moderaternas Johan Forssell berättar att Alliansen har ställt frågor och skrivit motioner i ett och ett halvt års tid.

– Vi har tröttnat på att vänta. Inte minst eftersom problemet har vuxit sig större och större, säger han.

Trots att riksdagen har lagt två så kallade tillkännagivanden, det vill säga beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt, om att stoppa kompetensutvisningarna fortsätter utländska experter att utvisas. Regeringen har visserligen lagt en proposition som går ut på att personer inte ska utvisas om de eller arbetsgivaren upptäcker och rättar sina misstag innan Migrationsverket gör det. Men Alliansen menar att det inte räcker och har nu lagt en gemensam motion, som alla fyra partier har undertecknat.

Den stora skillnaden i Alliansens motion jämfört med regeringens förslag är möjligheten att göra en helhetsbedömning. Migrationsverket ska se helheten och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstaget. Det ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem.

– Helhetsbedömningen är viktig. Personer som har arbete och bidrar, och som inte sällan är nyckelpersoner på sina företag, ska inte utvisas på grund av teknikaliteter, säger Johanna Jönsson.

Annons

Det är ovanligt att riksdagen lägger motioner med direkta förslag på lagändringar. Det normala är att den typen av konkreta förslag kommer från regeringen, efter en beredning som bland annat innefattar remissrundor. Men varken Johanna Jönsson eller Johan Forssell upplever att regeringen har tagit initiativ för ett blocköverskridande samarbete i frågan om kompetensutvisningarna, trots att alla partier tidigare har varit överens.

– Nu är det motiverat att riksdagen går före, menar därför Johan Forssell.

Regeringen har gett hovrättsrådet Bertil Ahnborg i uppdrag att utreda frågan om möjligheten till rättelse av mindre misstag efter att Migrationsverket påtalat brister i villkoren. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet, vilket innebär att en eventuell lagstiftning kan träda i kraft tidigast sommaren 2018. Men Allianspartierna menar att det inte räcker, utan att lagen behöver ändras genast.

– Det är för lång tid. Om det ens kommer något förslag på ny lagstiftning från regeringen. Det vet vi ju inte, konstaterar Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det handlar om kompetens inom alla möjliga yrkesområden.

– Det är inte bara it-tekniker på Spotify, utan det kan vara även pizzabagare i Arvidsjaur. Det viktiga är att det är arbetsgivarna som är bäst på att avgöra vilka de ska anställa, poängterar hon.

Men ska man verkligen få stanna om det har begåtts uppenbara fel?

Johan Forssell poängterar att det fortsatt ska vara ordning och reda.

– Vi vill inte öppna upp för Vilda Västern. Det här handlar om bagatellartade fel och om personer som jobbar och betalar skatt, säger han.

– Vi vill att Sverige ska vara en konkurrenskraftig ekonomi och att människor som spelar en viktig roll i det svenska näringslivet ska få stanna, fortsätter Johan Forssell.

När Entreprenör ringer upp migrationsministerns pressekreterare säger han sig inte känna till motionen. Migrationsminister Heléne Fritzon själv avstår från att kommentera.

Alliansen föreslår att ny lagstiftning ska träda i kraft den 1 december 2017. Om motionen får majoritet i riksdagen återstår att se. En första behandling av den görs i socialförsäkringsutskottet nu på torsdag, den 28 september.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.