Politiskt storbråk om kompetensutvisningarna

Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell
Foto: Pontus Lundahl/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT
Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell
71

Kompetensutvisningar Kompetensutvisningarna har skapat storbråk mellan regeringen och oppositionen. Trots att en enig riksdag redan 2016 gav regeringen uppdrag att lösa situationen drar regeringen frågan i långbänk. Nu har Allianspartierna tröttnat och lägger en egen motion.

Samtliga riksdagspartier var överens. Om en person har arbete och kan försörja sig själv ska personen få stanna i Sverige. Nuvarande lagstiftning har skapat problem och många utländska experter utvisas på grund av småmissar. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett nytt exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

– Vi har varit tydliga med regeringen. De måste ge Migrationsverket en möjlighet att inte utvisa dessa personer, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Moderaternas Johan Forssell berättar att Alliansen har ställt frågor och skrivit motioner i ett och ett halvt års tid.

– Vi har tröttnat på att vänta. Inte minst eftersom problemet har vuxit sig större och större, säger han.

Trots att riksdagen har lagt två så kallade tillkännagivanden, det vill säga beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt, om att stoppa kompetensutvisningarna fortsätter utländska experter att utvisas. Regeringen har visserligen lagt en proposition som går ut på att personer inte ska utvisas om de eller arbetsgivaren upptäcker och rättar sina misstag innan Migrationsverket gör det. Men Alliansen menar att det inte räcker och har nu lagt en gemensam motion, som alla fyra partier har undertecknat.

Den stora skillnaden i Alliansens motion jämfört med regeringens förslag är möjligheten att göra en helhetsbedömning. Migrationsverket ska se helheten och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstaget. Det ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem.

– Helhetsbedömningen är viktig. Personer som har arbete och bidrar, och som inte sällan är nyckelpersoner på sina företag, ska inte utvisas på grund av teknikaliteter, säger Johanna Jönsson.

Det är ovanligt att riksdagen lägger motioner med direkta förslag på lagändringar. Det normala är att den typen av konkreta förslag kommer från regeringen, efter en beredning som bland annat innefattar remissrundor. Men varken Johanna Jönsson eller Johan Forssell upplever att regeringen har tagit initiativ för ett blocköverskridande samarbete i frågan om kompetensutvisningarna, trots att alla partier tidigare har varit överens.

– Nu är det motiverat att riksdagen går före, menar därför Johan Forssell.

Regeringen har gett hovrättsrådet Bertil Ahnborg i uppdrag att utreda frågan om möjligheten till rättelse av mindre misstag efter att Migrationsverket påtalat brister i villkoren. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet, vilket innebär att en eventuell lagstiftning kan träda i kraft tidigast sommaren 2018. Men Allianspartierna menar att det inte räcker, utan att lagen behöver ändras genast.

– Det är för lång tid. Om det ens kommer något förslag på ny lagstiftning från regeringen. Det vet vi ju inte, konstaterar Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det handlar om kompetens inom alla möjliga yrkesområden.

– Det är inte bara it-tekniker på Spotify, utan det kan vara även pizzabagare i Arvidsjaur. Det viktiga är att det är arbetsgivarna som är bäst på att avgöra vilka de ska anställa, poängterar hon.

Men ska man verkligen få stanna om det har begåtts uppenbara fel?

Johan Forssell poängterar att det fortsatt ska vara ordning och reda.

– Vi vill inte öppna upp för Vilda Västern. Det här handlar om bagatellartade fel och om personer som jobbar och betalar skatt, säger han.

– Vi vill att Sverige ska vara en konkurrenskraftig ekonomi och att människor som spelar en viktig roll i det svenska näringslivet ska få stanna, fortsätter Johan Forssell.

När Entreprenör ringer upp migrationsministerns pressekreterare säger han sig inte känna till motionen. Migrationsminister Heléne Fritzon själv avstår från att kommentera.

Alliansen föreslår att ny lagstiftning ska träda i kraft den 1 december 2017. Om motionen får majoritet i riksdagen återstår att se. En första behandling av den görs i socialförsäkringsutskottet nu på torsdag, den 28 september.

Stina Bengtsson