Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell
Foto: Pontus Lundahl/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

Johanna Jönsson, Heléne Fritzon, Johan Forssell

NYHET Publicerad

Politiskt storbråk om kompetensutvisningarna

KOMPETENSUTVISNINGAR Kompetensutvisningarna har skapat storbråk mellan regeringen och oppositionen. Trots att en enig riksdag redan 2016 gav regeringen uppdrag att lösa situationen drar regeringen frågan i långbänk. Nu har Allianspartierna tröttnat och lägger en egen motion.

Samtliga riksdagspartier var överens. Om en person har arbete och kan försörja sig själv ska personen få stanna i Sverige. Nuvarande lagstiftning har skapat problem och många utländska experter utvisas på grund av småmissar. I det uppmärksammade fallet med Tayyab Shabab handlade det till exempel om att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in tjänstepension. Ett nytt exempel är fallet med företaget Clipsource som riskerar att mista en medarbetare eftersom Migrationsverket menar att medarbetaren med familj bor för trångt. Så länge lagstiftningen inte ändras kan utvisningarna fortsätta.

– Vi har varit tydliga med regeringen. De måste ge Migrationsverket en möjlighet att inte utvisa dessa personer, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Moderaternas Johan Forssell berättar att Alliansen har ställt frågor och skrivit motioner i ett och ett halvt års tid.

– Vi har tröttnat på att vänta. Inte minst eftersom problemet har vuxit sig större och större, säger han.

Trots att riksdagen har lagt två så kallade tillkännagivanden, det vill säga beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt, om att stoppa kompetensutvisningarna fortsätter utländska experter att utvisas. Regeringen har visserligen lagt en proposition som går ut på att personer inte ska utvisas om de eller arbetsgivaren upptäcker och rättar sina misstag innan Migrationsverket gör det. Men Alliansen menar att det inte räcker och har nu lagt en gemensam motion, som alla fyra partier har undertecknat.

Den stora skillnaden i Alliansens motion jämfört med regeringens förslag är möjligheten att göra en helhetsbedömning. Migrationsverket ska se helheten och bedöma om utvisning står i proportion till det begångna misstaget. Det ger även arbetsgivare möjlighet att rätta till misstag efter att Migrationsverket har upptäckt dem.

– Helhetsbedömningen är viktig. Personer som har arbete och bidrar, och som inte sällan är nyckelpersoner på sina företag, ska inte utvisas på grund av teknikaliteter, säger Johanna Jönsson.

Annons

Det är ovanligt att riksdagen lägger motioner med direkta förslag på lagändringar. Det normala är att den typen av konkreta förslag kommer från regeringen, efter en beredning som bland annat innefattar remissrundor. Men varken Johanna Jönsson eller Johan Forssell upplever att regeringen har tagit initiativ för ett blocköverskridande samarbete i frågan om kompetensutvisningarna, trots att alla partier tidigare har varit överens.

– Nu är det motiverat att riksdagen går före, menar därför Johan Forssell.

Regeringen har gett hovrättsrådet Bertil Ahnborg i uppdrag att utreda frågan om möjligheten till rättelse av mindre misstag efter att Migrationsverket påtalat brister i villkoren. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet, vilket innebär att en eventuell lagstiftning kan träda i kraft tidigast sommaren 2018. Men Allianspartierna menar att det inte räcker, utan att lagen behöver ändras genast.

– Det är för lång tid. Om det ens kommer något förslag på ny lagstiftning från regeringen. Det vet vi ju inte, konstaterar Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson är noga med att påtala att det handlar om kompetens inom alla möjliga yrkesområden.

– Det är inte bara it-tekniker på Spotify, utan det kan vara även pizzabagare i Arvidsjaur. Det viktiga är att det är arbetsgivarna som är bäst på att avgöra vilka de ska anställa, poängterar hon.

Men ska man verkligen få stanna om det har begåtts uppenbara fel?

Johan Forssell poängterar att det fortsatt ska vara ordning och reda.

– Vi vill inte öppna upp för Vilda Västern. Det här handlar om bagatellartade fel och om personer som jobbar och betalar skatt, säger han.

– Vi vill att Sverige ska vara en konkurrenskraftig ekonomi och att människor som spelar en viktig roll i det svenska näringslivet ska få stanna, fortsätter Johan Forssell.

När Entreprenör ringer upp migrationsministerns pressekreterare säger han sig inte känna till motionen. Migrationsminister Heléne Fritzon själv avstår från att kommentera.

Alliansen föreslår att ny lagstiftning ska träda i kraft den 1 december 2017. Om motionen får majoritet i riksdagen återstår att se. En första behandling av den görs i socialförsäkringsutskottet nu på torsdag, den 28 september.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.