Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

911

Konkurrens Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård.

170.jpeg
Göran Amnegård, ägare och vinodlare på Blaxsta vingård.
GEB I - Herr S.jpg
Robin Johnader, ägare och bryggare på Gamla Enskede Bryggeri.

Göran Amnegård har odlat vin på Blaxsta gård utanför Flen sedan början av 2000-talet. Vinet från gården har belönats med flera internationella guldmedaljer i klassen ice-wine som är typisk för de nordiska länderna. Han är mycket glad över att riksdagen nu gett regeringen besked om att försöka hitta en framkomlig väg för gårdsförsäljning av lokalproducerat vin, öl och cider.

– Flera som står i startgroparna idag skulle våga ta steget och börja odla. Det kommer i sin tur att leda till flera jobb, säger Göran Amnegård.

På Blaxsta driver han också en restaurang- och hotellverksamhet. Ett klartecken för gårdsförsäljning skulle inte innebära ett fantastiskt lyft för Blaxtas affärer eftersom den verksamheten står för de ekonomiska marginalerna.

– Men i stora vinländer som Frankrike och Italien är det mycket vanligt att familjer åker och besöker vingårdar på helgerna. Då är det roligt att kunna köpa med sig en flaska hem.

Han påpekar att Sveriges vinodlare länge känt sig bakbundna med tanke på de små mängder vin de producerar, samt att den förda alkoholpolitiken inte är logisk och slår onödigt hårt mot deras verksamhet.

– Vi producerar minimala mängder om man jämför med vad Systembolaget bjuder ut. Det är knappast ett hot, och det handlar om rätt exklusiva viner, vilka målgruppen för alkoholmonopolet knappast väljer i alla fall, konstaterar han.

Robin Johnander på Gamla Enskede Bryggeri håller med om att det är ett positivt besked.

– Det är självklart en jättebra idé med gårdsförsäljning.

Men han väljer att inta en försiktigare hållning för han vill gärna se lagförslaget först, innan han vet hur det verkligen blir.

– Troligen kommer det bli ganska rejäla lagar och krav kring det hela, så innan jag vet hur det ser ut är jag försiktig med det stora jublet, säger Robin Johnander.

Gamla Enskede Bryggeri ligger i södra Stockholm och har därför nära till närmsta Systembolag. Av den anledningen tror Robin Johnander att bryggeriet inte kommer påverkas av gårdsförsäljning lika mycket som ett företag som ligger ute på landet.

– De som ligger längre ifrån kommer få en väldigt bra marknadsföring, konstaterar han. På det här sättet kan det få mervärde även för besökare, som kan köpa med sig en souvenir från bryggeriet.

Men han tror att en tillåten gårdsförsäljning kommer innebära att det blir mer ruljangs på experimentöl och att bryggeriet kan erbjuda sånt som inte går att få tag på på Systembolaget.

– Det tar ju ett tag att få ut produkter på Systembolagets hyllor. Och det är inte säkert man vill göra en fast produkt av allt, säger Robin Johnander.

– Gårdsförsäljningen kommer bli ett komplement till Systembolaget, fortsätter han.

Samtidigt vill han också att det ska bli lättare att få tillstånd för provsmakningsförsäljning, det vill säga möjligheten att vid ett besök på ett bryggeri få smaka på produkterna.

– Det känns lite löjligt att visa runt besökare på bryggeriet och säga att här gör vi öl, men du får inte smaka på det, säger han.

För Göran Amnegård är beslutet också steg för att kunna fortsätta göra det han älskar -  ett hantverk som blivit erkänt på flera internationella vinfestivaler.

– Vi har ett otroligt bra klimat för att kunna tillverka riktigt bra vin i Sverige. Jordmånen fantastisk och vi har cirka 25 procent fler ljustimmar än länder som Frankrike och Italien under säsongen. Det skulle kännas fantastiskt att få kunna fortsätta utveckla det, konstaterar Göran Amnegård.

Riksdagens besked är inte ett klartecken för gårdsförsäljning utan ett så kallat tillkännagivande som kan ses som en uppmaning till regeringen. När omröstningen skedde var röstsiffrorna 151 för och 140 mot. Förslaget bygger på motioner från M, KD och C.

Stina Bengtsson Martin Berg