"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

Maria Rankka, vd vid Stockholms Handelskammare uppmanar till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
Maria Rankka, vd vid Stockholms Handelskammare uppmanar till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
19

Kompetensutvisningarna Brist på högkvalificerad arbetskraft slår mot Sverige i stort och inte minst mot Stockholms län, där arbetskraftsbristen i dag är rekordhög. Stockholms Handelskammare uppmanar till mindre regelkrångel och byråkrati för att rädda Sveriges anseende bland högutbildade.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare.

Bristen på kompetent arbetskraft är ett växande problem för Sverige och dess företagare som bör tas på allvar. Det menar Stockholms Handelskammare som uppmanar till mindre regelkrångel och byråkrati i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Handelskammaren lyfter bland annat de uppmärksammade kompetensutvisningarna som skäl till att agera på detta orosmoln så fort som möjligt.

Hitta allt om Kompetensutvisningarna här

”På grund av mindre avvikelser har vi kastat ut arbetskraft som svenska företag behöver. Nu mer än någonsin behöver Sverige satsa offensivt för att lyckas bättre i den globala talangjakten”, skriver man på debattplats i DN.

Problemet är inte begränsat till huvudstaden menar Handelskammaren som bland annat hänvisar till att sju av tio företag, anger att de vill växa men hindras på grund av brist på högkvalificerad arbetskraft, när de tillfrågades av Tillväxtverket.

Sverige och dess företags behov av kompetent arbetskraft kommer inte minska utan istället fortsätta att växa, i takt med att låg- och medelkvalificerade jobb spås minska i antal. Det bedömer EU-organet Cedefop, som menar att det är en utveckling som spås hålla i fram till 2025.

Stockholms Handelskammare uppmanar bland annat till att minska väntetider för arbetstillstånd och med olika verktyg underlätta och för de företag som anstränger sig för att locka till sig utrikes experter och annan högkvalificerad arbetskraft.