Regeringen ändrar omstridd regel

Byråkrati När praktikanter från Arbetsförmedlingen tillfogat skada på hyrd eller leasad egendom har arbetsgivarna inte fått ersättning på grund av en förordning från 80-talet. Igår beslutade regeringen att den föråldrade regeln ska tas bort. "Det är otroligt bra att det händer något. Jag hade faktiskt gett upp hoppet", säger Johan Millgårdh, vd på Millcon i Örebro.

Johan Millgårdh, vd på Millcon.
Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography
"Nu ser jag att det finns hopp." Johan Millgårdh, vd på Millcon, har inte vågat ta emot praktikanter sedan han dyrt fick erfara bristerna i Arbetsförmedlingens försäkring. Nu ändras reglerna.
Leif Berntsson, platschef på Cramo i Lidköping.
Foto: ADAM IHSE / TT
"Man blir förd bakom ljuset". Även Leif Berntsson, platschef på Cramo i Lidköping, var kritisk till Arbetsförmedlingens föråldrade försäkringsregler.
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
"Det är något jag har kämpat för och tycker är jätteviktigt." Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har prioriterat frågan om Arbetsförmedlingens ersättningsansvar.

I våras drabbades företaget Millcon i Örebro av regeln, efter att en praktikant kört sönder en port hos företaget. Trots att Arbetsförmedlingen försäkrat att man skulle stå för alla kostnader rörande praktikanten visade det sig alltså finnas en lucka i reglerna gällande just hyrd och leasad egendom.

På Arbetsförmedlingens kontor i Örebro hade man ingen kunskap om undantaget och höll med om att det var förlegat, men inte mycket fanns att göra. Enligt en förordning från 80-talet ersätter inte Arbetsförmedlingen skador på hyrd eller leasad egendom när ett företag tar emot en praktikant. Det visade sig dessutom att Arbetsförmedlingen redan 2011 skrivit till Arbetsmarknads-departementet för att få till en förändring av förordningen, men myndigheten hade ännu inte fått svar.

Millcon fick själva betala för den sönderkörda porten och vd Johan Millgårdh meddelade att det inte var aktuellt att ta emot fler praktikanter.

– För oss blir det tal om flera månadsvinster som försvinner, sade han.

Fler företag drabbades

Några månader senare skedde precis samma olycka igen, då på företaget Cramos maskindepå i Lidköping där en praktikant från Arbetsförmedlingen körde sönder en port. Platschefen Leif Berntsson gjorde samma upptäckt som Johan Millgårdh när han försökte få ersättning för skadan. Trots att han intygats om att alla försäkringar fanns på plats kunde Arbetsförmedlingen inte täcka skadan eftersom egendomen var hyrd.

– Finns den såna här fällor att gå i är det inte aktuellt för oss att ta emot fler praktikanter. Det är helt omöjligt, sade Leif Berntsson.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har lyssnat på kritiken.

– Igår fattade regeringen beslutet att avskaffa den här förordningen. Den var anpassad till ett gammalt sätt att se på arbetsmarknaden. Idag hyr och leasar många företag sina lokaler och maskiner, de måste våga ta emot praktikanter.

– Försäkringen ska gälla även hyrd och leasad egendom. Det är något jag har kämpat för och tycker är jätteviktigt. Jag är glad för att vi gör det här, företagen måste våga ta emot praktikanter. säger hon.

Förändringen slår igenom den första februari nästa år.

Vågar ta emot praktikanter igen

Johan Millgårdh på Millcon blir glad och lättad när han nås av beskedet.

– Det är otroligt bra att det händer något. Jag hade faktiskt gett upp hoppet. Det är jättekul att se att det går att påverka och se att det händer något hyfsat snabbt. Jag får ge en eloge till regeringskansliet som har varit ganska snabbt att förändra, säger han.

Sedan praktikanten på Millcon körde sönder porten har man inte tagit emot fler praktikanter från Arbetsförmedlingen. Man har inte vågat, men nu ser Johan Millgårdh en ljusning.

– Nu ser jag att det finns hopp. Vi har ett behov, vi växer och har rekryterat fler. Det är jätteviktigt att förutsättningarna för att ta emot praktikanter förbättras.

Sedan artikeln om Millcon publicerades på Svenskt Näringslivs sajt i våras har företagare från hela landet ringt Johan Millgårdh och berättat att de råkat ut för samma sak. Behovet av en förändring har varit stort, konstaterar han.

– Politikerna vill ju få ut praktikanter, pratar de mycket om. Det är viktigt att ge de förutsättningar som krävs. Otroligt bra att det händer något.

Fakta: Arbetsförmedlingens ersättningsansvar

Fakta: Arbetsförmedlingens ersättningsansvar

  • Ersättningsansvaret är reglerat i en förordning från 1980-talet: 1980: 631 Om ersättning av allmänna medel för skada orsakad av deltagare i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller arbetslivsinriktad rehabilitering med mera.
  • Arbetsförmedlingens ersättningsansvar ligger enligt förordningen inom skadeståndslagen. Skadeståndslagen reglerar inte när det finns ett avtal mellan två parter, det vill säga när någon hyr eller leasar något.
  • Detta innebär att arbetsgivare som hyr, leasar eller lånar lokaler eller arbetsmaterial inte får skadeståndsersättning från Arbetsförmedlingen, ifall en praktikant skulle orsaka skada på sådan egendom.
  • Efter regeringens beslut den 21 november i år ändras förordningen. Arbetsförmedlingens ersättningsansvar kommer från och med den 1 februari 2014 att också täcka skador på hyrd och leasad egendom.
Maja Cronstedt