NYHET Publicerad

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.

Domsjö Fabriker
Foto: Per Agren/Media-Bild, Sweden

Lars Winter, vd för Domsjö Fabriker, vill ha besked från regeringen hur den framtida skogspolitiken ska se ut. Anledningen är att den planerade bioraffinaderiet i Domsjö behöver stora mängder svensk skogsråvara.

Det finns långgående planer på att bygga ett nytt bioraffinaderi i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Det skulle innebära en investering på mellan 15-20 miljarder kronor vilket är den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin och uppskattningsvis skulle 4-5 000 nya jobb kunna skapas, enligt Lars Winter, vd för Domsjö fabriker, samt vice ordförande för Rise Processum, som arbetar med industriell bioraffinaderiutveckling.

– Det handlar om den jobbsiffran om vi följer råvarans hela väg till färdig produkt, säger han.

En förstudie av projektet är avklarad och den visar att det är möjligt att bygga bioraffinaderiet med en avkastning för produkterna - som främst består av olika skogsbaserade textilier.

Men det är i dagsläget inte klart vilka som skulle delta i en framtida investering eftersom de inte vågar gå vidare i processen och göra den betydligt dyrare och mer omfattande förprojekteringen.

Först vill Lars Winter och hans kollegor få klarhet i hur den framtida skogspolitiken ska se ut. Anledningen är att den planerade fabriken kommer att behöva stora mängder svensk skogsråvara.

– Vi skulle behöva öka det nuvarande uttaget från den svenska skogen med omkring tio procent. Idag avverkar vi cirka 85 miljoner kubikmeter skog, samtidigt som vi har en tillväxt på 120 miljoner kubikmeter, så utrymmet finns där. Problemet är att en allt större del av skogen skyddas och det skapar en osäkerhet, säger Lars Winter.

Därför finns det i dagsläget inte förutsättningar för intresserade investerare att delta i nästa steg.

Annons

– En förprojektering skulle kosta 150 miljoner kronor och den är mycket detaljerat. Den innefattar allt från mark- och miljöåtgärder till marknadsplaner. Vi kan inte lägga två år på att genomföra den och sedan landa i en osäkerhet över att virket inte kommer att räcka till, konstaterar han.

Lars Winter efterlyser klarare besked från staten för hur man vill att det framtida svenska skogsbruket ska se ut. Han vill ha besked om hur det blir med den nya inventeringen av nyckelbiotoper som kan innebära att ännu större arealer skog försvinner från marknaden. Även det faktum att allt fler avverkningar stoppas på grund av att skog klassas som fjällnära oroar.

– Jag är helt på det klara med att det ska finnas skyddad skog. Men det måste finnas en vettig balans mellan skogsbruket och att bevara. Nu verkar den politiska majoriteten ligga hos dem som vill bevara.

Även Henrik Sjölund, vd för skogskoncernen Holmen, uttalade sig nyligen i tidningen Dagens Industri där han uttryckte en stor oro för den utveckling, som enligt honom, innebär en urholkning av äganderätten. Något som skett under den nuvarande regeringens tid vid makten.

– Det prickas hela tiden in nya områden som anses ha höga naturvärden. Och det innebär att marken du äger i praktiken blir obrukbar. Och eftersom det inte finns ett fungerande system där staten kompenserar dig ekonomiskt är det fråga om en form av expropriering som är helt oacceptabel, sa Henrik Sjölund. till Dagens Industri.

Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, konstaterar att Sverige sedan hundra år tillbaka bedriver ett skogsbruk där avverkningen är mindre än tillväxten. Det har byggt upp ett stort virkesförråd, och öppnar för en möjlighet att öka avverkningen med tio procent efter år 2020.

– Just nu är det många som vill ha mer av skogen, och därför behövs ett klart besked från politikerna, så att skogsnäringen vågar fortsätta investera, säger hon.

På det politiska planet ska det enligt uppgift råda stor oenighet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skriver Dagens Industri. Miljöminister Karolina Skog (MP) har sagt att det skulle bli för dyrt för staten att lösa in de olika naturvärdena man vill bevara.

– När vi träffar Stefan Löfven eller Sven-Erik Bucht håller de med oss och delar helt vår analys, men samtidigt tillåter de sin egen regering att göra något helt annat. Socialdemokraterna har helt abdikerat och släppt den här frågan till Miljöpartiet, säger Henrik Sjölund till Dagens Industri.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.