Regeringen stoppar statlig prisdumpning

Konkurrens Under tio års tid kämpade det veterinärmedicinska laboratoriet Vidilab mot Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, vars billiga labbtester snedvrider konkurrensen. Kampen gav till slut utdelning när Landsbygdsdepartementet i somras ändrade myndighetens instruktioner.

Mikael och Bitte Ljungström Bitte
"Vi har slitit i tio år för det här, det är en otrolig vinst för oss", säger Mikael Ljungström som tillsammans med sin fru Bitte driver företaget Vidilab.

Mikael och Bitte Ljungström grundade det veterinärmedicinska laboratoriet Vidilab 2002. De hade tidigare arbetat inom branschen, och brann för tanken att starta eget.

– Vi var små men hade enormt mycket vilja. Vi visste att vissa saker gick att göra snabbare och billigare än det statliga verket, säger Mikael Ljungström.

Vidilabs verksamhet, som i början baserades på betesdjur som får och hästar, var som störst när djuren gick ut på bete på våren och togs in på hösten. Under vinterperioden gick verksamheten på sparlåga. Möjligheten att ha anställda fanns inte och ekonomin gick utför.  

För att företaget skulle kunna fortsätta verksamheten blev hönsparasit-tester nästa satsning. Vidilab gav sig ut på ett branschmöte 2004 för att göra reklam för sig och sina tjänster. På mässan träffade Vidilab en företrädare för SVA som tydligt visade att han blev störd över Vidilabs planer på att utvidga, berättar Mikael Ljungström.

– Strax efter mötet placerade SVA en annons i branschmagasinet Fjäderfä som erbjöd gratis prover för parasiter hos fjäderfä. Det kunde genomföras genom bland annat statligt finansierade projektpengar. Vi insåg att staten hade snott hönsen och att vi var blåsta på den delen, säger Mikael Ljungström.

Verksamheten fortsatte utan hönsparasiterna och 2005 var det dags för nästa satsning, trikinprover på vildsvin. Efter att ha undersökt marknaden och granskat SVA:s prislistor insåg företagarparet att de kunde lägga sig på en prisnivå strax under och fortfarande vara lönsamma.

– Detta var när det statliga verket var totalt dominerande. När vi fixade ett bättre pris kontrade de med att dumpa sina priser med 40 procent. Vi blev då brända även på trikintesterna.

Efter båda händelserna kontaktade Vidilab Jordbruksverket, men utan respons och hjälp.

– I mina mörkaste stunder tänkte jag att det här var ett sätt att trycka ut små företag och behålla dominansen. Ett statligt verk ska inte konkurrera med privata aktörer, konkurrensen nollställs då, säger Mikael Ljungström.

Mikael och Bitte Ljungström började inse att det som liten företagare var svårt att slåss mot ett stort statligt verk. De började leta efter andra laboratorier som befann sig i samma sits. 2013 fick Vidilab tillsammans med bland annat Mybac-Vettech och BioVet till ett möte med Landsbygdsdepartementet.

– Äntligen började det lossna. Vi pratade med politiker, experter och jurister från alla olika håll och nu fick vi gehör.

Den 19 juni i år kom så äntligen beskedet Vidilab väntat på i tio år, ett rejält slag på fingrarna för SVA. Under landsbygdsminister Eskil Erlandsson, ändrade Landsbygdsdepartementet SVA:s instruktion.

Den nya instruktionen trädde i kraft den 1 augusti. Den innebär att all uppdragsverksamhet ska analyseras och dokumenteras löpande. Budskapets kärna är att offentliga myndigheter som regel inte ska sälja varor och tjänster på marknaden för att inte hämma konkurrensen.

– Vi har slitit i tio år för det här, det är en otrolig vinst för oss, säger Mikael Ljungström.

Hur ser framtiden för Vidilab ut?

– Vi förväntar oss inte en skillnad som natt och dag. Det är ett statligt verk vilket innebär att det kommer att ta tid innan det rättar sig efter de nya reglerna. Men vi på Vidilab kommer att våga anställa, utveckla verksamheten och investera i kunskap och instrument. Tidigare har vi varit försiktiga eftersom vi har blivit så brända, säger Mikael Ljungström.

LW