NYHET Publicerad

Rekordmånga kvinnor tävlar om entreprenörstitel

ENTREPRENÖRSKAP Aldrig har så många kvinnor kandiderat till tävlingen Entrepreneur of the year. Av årets 127 kandidater är 32 procent kvinnor. ”Förhoppningsvis kommer det här att inspirera fler kvinnor att satsa på sina affärsidéer”, säger Carlos Esterling, ansvarig partner för Entrepreneur of the year i Sverige.

Entrepreneur of the year
Foto: EY

Förra årets final ägde rum i Blå Hallen i Stadshuset under pompa och ståt. Vann gjorde Fabian Bengtsson, vd för Netonnet Group.

Årets upplaga av tävlingen Entrepreneur of the year är i full gång. Inför årets mästerskap har revisions- och rådgivningsföretaget EY sökt med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare för att rätta till tidigare års statistik, där männen dominerat både bland de nominerade och bland vinnarna. Under de 20 år som tävlingen funnits i Sverige har priset gått till en kvinna endast en gång; 1995 till Karin Henriksson, dåvarande vd för Hogia Institutet.

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY uppger 18 procent av de svenska kvinnorna att de själva startat eller varit med och startat ett företag. Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige, påpekar att andelen företagarkvinnor i Sverige är alldeles för låg, vilket också avspeglat sig i tävlingen.

– Vi hade 22 procent kvinnor i förra årets tävling, det motsvarar ungefär hur det ser ut i Företagarsverige. Men det kan bli bättre. Jag är oerhört glad att vi uppnått vårt mål om att ha över 30 procent kvinnor bland årets kandidater som gått vidare till intervjufasen, säger Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige.

Just nu arbetar de regionala jurygrupperna med att utse tio finalister i varje region. Under november månad kommer regionala vinnare att utses på de sex entreprenörsgalor som hålls i Stockholm, Göteborg, Umeå, Jönköping, Malmö och Karlstad. Finalisterna möts i den nationella finalen i Stockholms stadshus i februari.

Förra året tog Fabian Bengtsson, ägare av Netonnet Group och före detta vd för Siba, hem Sverigetiteln för att under våren göra upp om världsmästartiteln i Monte Carlo. Huruvida en kvinna kommer att stå som vinnare i Sverige låter Carlos Esterling vara osagt men han är övertygad om att det har betydelse att lyfta fram kvinnliga förebilder från näringslivet.

– Krångliga regler, otryggheten samt för hög eknomisk risk tillhör de största hindren för att kvinnor inte vågar starta företag. Jag är dock övertygad om att de kvinnor vi i år kommer att se på scenen i Entrepreneur of the year kommer att ge andra kvinnor en knuff i ryggen att våga satsa på sin affärsidé.
 

EY Entrepreneur Of The Year

– EY Entrepreneur Of The Year startade i USA 1986. I Sverige började utmärkelsen delas ut 1995 till entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag.
– Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.
–Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha tio anställda.
– Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt hederspriset Family business. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Långsam generationsväxling räddar familjeföretaget

I PRAKTIKEN I 16 år har Ingrid och Anders Johnsen förberett Tractive för barnens intåg i företaget. Det är just tidsaspekten som är nyckeln till ett framgångsrikt överlämnande. "Det handlar både om kunskapsöverföring och överföring av företagets värderingar", säger Ingrid Johnsen.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack, jag har för kul”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.
NYHET Publicerad:

Uppmärksammade utvisningar sätter press på regeringen

KOMPETENS Pressen på regeringen att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring ökar efter ett antal uppmärksammade utvisningar av personer som själva har ordnat jobb i Sverige. I många fall har de utvisats på grund av formaliamissar orsakade av andra.
NYHET Publicerad:

Ikea raggar it-folk i Finland

REKRYTERING I Finland finns det många arbetslösa it-experter. I Sverige råder det däremot brist på it-folk. Därför åker nu flera företag till Finland för att ragga personal, till exempel Ikea.
NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Lars Wallin: ”Att få stänga av telefonen är lyx för mig”

TIO FRÅGOR Sveriges okrönte haute couture-kung Lars Wallin har skapat vackra klänningar åt en rad kvinnor, inklusive kungahuset, i 25 år. Men trots flera erkännanden, längtar han efter att känna en trygghet i sitt arbete.
NYHET Publicerad:

Konstnärer och företagare hand i hand stärker Ale

SAMVERKAN Kan ett byggföretag hitta nya affärsmöjligheter via en installationskonstnär? Ja, svarar näringslivsenheten i Ale som tussat ihop åtta kreatörer och konstnärer med lika många företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Han bygger virtuell mobilbank för barn

NYKLÄCKT Gimis app Veckopengen är Sveriges största digitala spargris för barn. Sedan starten 2015 har appen över 125 000 användare. Nu har den lanserats i Norden.
NYHET Publicerad:

Drivs av viljan att trygga barns skolgång

NYKLÄCKT När Peter Jonsson och Tobias Ekenstråle diskuterade den ökande osäkerheten i svenska skolor väcktes tanken på det som skulle bli det gemensamma företaget Svensk Skolsäkerhet.
NYHET Publicerad:

Unga webbentreprenörer vill ge tillbaka

UNGA BOOSTAR UNGA Entreprenörsduon Andreas Glimbrant och Nils Engvall är bara 24 respektive 25 år gamla. Men redan har de drivit webbyrån Wasabi Web i Uppsala i fyra år och har 20 anställda. Nu har de instiftat ett stipendium för att ge tillbaka till samhället och stötta andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Regeringen stoppar flera tusen praktikplatser

INTEGRATION Fredrik Gren, vd på Ambea, är en av de många företagare som på eget bevåg antagit utmaningen att hjälpa asylsökande i arbete. Sedan ett halvår tillbaka har vårdkoncernen erbjudit praktikplatser i sina verksamheter, men nu tvingas de avbryta projektet när regeringen fördelar om ansvaret för satsningar mot nyanlända.