NYHET Publicerad

Rekordmånga kvinnor tävlar om entreprenörstitel

ENTREPRENÖRSKAP Aldrig har så många kvinnor kandiderat till tävlingen Entrepreneur of the year. Av årets 127 kandidater är 32 procent kvinnor. ”Förhoppningsvis kommer det här att inspirera fler kvinnor att satsa på sina affärsidéer”, säger Carlos Esterling, ansvarig partner för Entrepreneur of the year i Sverige.

Entrepreneur of the year
Foto: EY

Förra årets final ägde rum i Blå Hallen i Stadshuset under pompa och ståt. Vann gjorde Fabian Bengtsson, vd för Netonnet Group.

Årets upplaga av tävlingen Entrepreneur of the year är i full gång. Inför årets mästerskap har revisions- och rådgivningsföretaget EY sökt med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare för att rätta till tidigare års statistik, där männen dominerat både bland de nominerade och bland vinnarna. Under de 20 år som tävlingen funnits i Sverige har priset gått till en kvinna endast en gång; 1995 till Karin Henriksson, dåvarande vd för Hogia Institutet.

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY uppger 18 procent av de svenska kvinnorna att de själva startat eller varit med och startat ett företag. Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige, påpekar att andelen företagarkvinnor i Sverige är alldeles för låg, vilket också avspeglat sig i tävlingen.

– Vi hade 22 procent kvinnor i förra årets tävling, det motsvarar ungefär hur det ser ut i Företagarsverige. Men det kan bli bättre. Jag är oerhört glad att vi uppnått vårt mål om att ha över 30 procent kvinnor bland årets kandidater som gått vidare till intervjufasen, säger Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige.

Just nu arbetar de regionala jurygrupperna med att utse tio finalister i varje region. Under november månad kommer regionala vinnare att utses på de sex entreprenörsgalor som hålls i Stockholm, Göteborg, Umeå, Jönköping, Malmö och Karlstad. Finalisterna möts i den nationella finalen i Stockholms stadshus i februari.

Förra året tog Fabian Bengtsson, ägare av Netonnet Group och före detta vd för Siba, hem Sverigetiteln för att under våren göra upp om världsmästartiteln i Monte Carlo. Huruvida en kvinna kommer att stå som vinnare i Sverige låter Carlos Esterling vara osagt men han är övertygad om att det har betydelse att lyfta fram kvinnliga förebilder från näringslivet.

– Krångliga regler, otryggheten samt för hög eknomisk risk tillhör de största hindren för att kvinnor inte vågar starta företag. Jag är dock övertygad om att de kvinnor vi i år kommer att se på scenen i Entrepreneur of the year kommer att ge andra kvinnor en knuff i ryggen att våga satsa på sin affärsidé.
 

EY Entrepreneur Of The Year

– EY Entrepreneur Of The Year startade i USA 1986. I Sverige började utmärkelsen delas ut 1995 till entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag.
– Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.
–Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha tio anställda.
– Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt hederspriset Family business. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Sveriges bästa Persson om H&M-succén: ”Det har väl gått ganska hyggligt”

ENTREPRENÖR Efter decennier i ledningen för världens största klädbutikskedja kan H&M:s överhuvud Stefan Persson se tillbaka på miljardbygget med stolthet. Det har ju trots allt gått ganska hyggligt, konstaterar han i en exklusiv intervju i tidningen Entreprenör. Öppenhjärtigt berättar han om relationen till pappa Erling, H&M-andan, mediernas granskning och viljan att ge tillbaka.
NYHET Publicerad:

Ny utredning hyllar entreprenörerna

ENTREPRENÖRSKAP Se entreprenörskap som ett yrke och gör det lättare att komma tillbaka efter en konkurs. Det är två av förslagen i en statlig utredning av hur förutsättningarna för entreprenörskapet i Sverige ska förbättras.
NYHET Publicerad:

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget Företag som ni står bakom.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kvinnor tävlar om entreprenörstitel

ENTREPRENÖRSKAP Aldrig har så många kvinnor kandiderat till tävlingen Entrepreneur of the year. Av årets 127 kandidater är 32 procent kvinnor. ”Förhoppningsvis kommer det här att inspirera fler kvinnor att satsa på sina affärsidéer”, säger Carlos Esterling, ansvarig partner för Entrepreneur of the year i Sverige.
NYHET Publicerad:

Renata Chlumska: "Jag ser fram emot min kommande rymdresa"

TIO FRÅGOR Hon har både bestigit Mount Everest och cyklat och paddlat runt hela USA. Nästa äventyr blir en resa till rymden. Renata Chlumska är äventyraren och entreprenören som såg till att skapa sitt eget yrke.
NYHET Publicerad:

Späckat program i Café Entreprenör

EGET FÖRETAG Uppfinnaren Nina Ottosson gjorde succé men hamnade i patentbråk, Jon Widegren sålde hamburgare som inte fanns, Ola Lauritzson gjorde karriär av sitt ohälsosamma leverne och Andreas Adelgren räddade ett konkurshotat bolag genom en Twitterkup. Dessa fyra och många fler inspirerande entreprenörer får du chansen att träffa i Café Entreprenör under mässan Eget Företag den 10-12 november.
NYHET Publicerad:

Se dokumentären om värmländska Eda

WEBB-TV I början av 2015 bestämde sig värmländska Eda för att lämna bottenplaceringen i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Det blev ett turbulent år där några få eldsjälar försökt vända utvecklingen i kommunen. Tidningen Entreprenör fick chansen att vara med och dokumentera såväl framsteg som bakslag.
NYHET Publicerad:

De har knäckt nöten till framgång

VAD HÄNDE SEN De började med cashewnötter och är nu uppe i drygt 20 olika produkter. Men den ursprungliga strategin ligger fast: Hållbar produktion hos leverantörerna och samma pris som konkurrenterna i butikerna här hemma. Efter tre år har de fyra bakom The Smiling Group knäckt nöten till framgång.
NYHET Publicerad:

Inget handelsavtal med Obama

FRIHANDEL EU:s handelsministrar ger klartecken till frihandelsavtal med Kanada men motståndet mot TTIP växer. Och nu ger man officiellt upp hoppet om ett avtal under Obamas tid som president.
NYHET Publicerad:

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.
NYHET Publicerad:

Pingis Hadenius: "Att tjäna pengar är det ultimata beviset på att man gör rätt"

TIO FRÅGOR En god affärsidé kan gå hur långt som helst, menar entreprenören och ekonomen Pingis Ingegerd Hadenius. Det visar hon själv i de företag hon driver tillsammans med affärspartnern, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, där skönhetsmärket Löwengrip Care & Color är flaggskeppet.
NYHET Publicerad:

Liten klättring uppåt för Eda

FÖRETAGSKLIMAT Tidningen Entreprenör har följt värmländska Edas arbete med att ta sig från botten av Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Resultatet blev en liten uppryckning.
NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. "Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat", säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Tvingas vänta 13 månader på ett arbetstillstånd

MYNDIGHETSKRÅNGEL Tacton har flera segdragna ärenden om förlängda arbetstillstånd hos Migrationsverket. Ett har pågått i 13 månader. I de anställdas arbetsuppgifter ingår möten utomlands, men så länge handläggning pågår kan de inte lämna Sverige. ”Konsekvensen blir att våra medarbetare inte kan göra sina jobb”, säger Christer Wallberg, vice ordförande.
NYHET Publicerad:

Startade vårdcentral mitt i debattstorm

ENTREPRENÖR Lora Leijoned kom till Sverige från Ryssland för att studera konst, men bestämde sig för att bli jurist istället. Men efter en karriär på Skatteverket och inom försäkringsbranschen gjorde hon helt om. Utan erfarenhet och mitt under den brinnande debatten om vinstförbud i välfärden öppnade Lora Leijoned en vårdcentral i Nyköping.