NYHET Publicerad

Rekordmånga kvinnor tävlar om entreprenörstitel

ENTREPRENÖRSKAP Aldrig har så många kvinnor kandiderat till tävlingen Entrepreneur of the year. Av årets 127 kandidater är 32 procent kvinnor. ”Förhoppningsvis kommer det här att inspirera fler kvinnor att satsa på sina affärsidéer”, säger Carlos Esterling, ansvarig partner för Entrepreneur of the year i Sverige.

Entrepreneur of the year
Foto: EY

Förra årets final ägde rum i Blå Hallen i Stadshuset under pompa och ståt. Vann gjorde Fabian Bengtsson, vd för Netonnet Group.

Årets upplaga av tävlingen Entrepreneur of the year är i full gång. Inför årets mästerskap har revisions- och rådgivningsföretaget EY sökt med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare för att rätta till tidigare års statistik, där männen dominerat både bland de nominerade och bland vinnarna. Under de 20 år som tävlingen funnits i Sverige har priset gått till en kvinna endast en gång; 1995 till Karin Henriksson, dåvarande vd för Hogia Institutet.

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY uppger 18 procent av de svenska kvinnorna att de själva startat eller varit med och startat ett företag. Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige, påpekar att andelen företagarkvinnor i Sverige är alldeles för låg, vilket också avspeglat sig i tävlingen.

– Vi hade 22 procent kvinnor i förra årets tävling, det motsvarar ungefär hur det ser ut i Företagarsverige. Men det kan bli bättre. Jag är oerhört glad att vi uppnått vårt mål om att ha över 30 procent kvinnor bland årets kandidater som gått vidare till intervjufasen, säger Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige.

Just nu arbetar de regionala jurygrupperna med att utse tio finalister i varje region. Under november månad kommer regionala vinnare att utses på de sex entreprenörsgalor som hålls i Stockholm, Göteborg, Umeå, Jönköping, Malmö och Karlstad. Finalisterna möts i den nationella finalen i Stockholms stadshus i februari.

Förra året tog Fabian Bengtsson, ägare av Netonnet Group och före detta vd för Siba, hem Sverigetiteln för att under våren göra upp om världsmästartiteln i Monte Carlo. Huruvida en kvinna kommer att stå som vinnare i Sverige låter Carlos Esterling vara osagt men han är övertygad om att det har betydelse att lyfta fram kvinnliga förebilder från näringslivet.

– Krångliga regler, otryggheten samt för hög eknomisk risk tillhör de största hindren för att kvinnor inte vågar starta företag. Jag är dock övertygad om att de kvinnor vi i år kommer att se på scenen i Entrepreneur of the year kommer att ge andra kvinnor en knuff i ryggen att våga satsa på sin affärsidé.
 

EY Entrepreneur Of The Year

– EY Entrepreneur Of The Year startade i USA 1986. I Sverige började utmärkelsen delas ut 1995 till entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag.
– Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.
–Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha tio anställda.
– Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt hederspriset Family business. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.