NYHET Publicerad

Rekordmånga kvinnor tävlar om entreprenörstitel

ENTREPRENÖRSKAP Aldrig har så många kvinnor kandiderat till tävlingen Entrepreneur of the year. Av årets 127 kandidater är 32 procent kvinnor. ”Förhoppningsvis kommer det här att inspirera fler kvinnor att satsa på sina affärsidéer”, säger Carlos Esterling, ansvarig partner för Entrepreneur of the year i Sverige.

Entrepreneur of the year
Foto: EY

Förra årets final ägde rum i Blå Hallen i Stadshuset under pompa och ståt. Vann gjorde Fabian Bengtsson, vd för Netonnet Group.

Årets upplaga av tävlingen Entrepreneur of the year är i full gång. Inför årets mästerskap har revisions- och rådgivningsföretaget EY sökt med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare för att rätta till tidigare års statistik, där männen dominerat både bland de nominerade och bland vinnarna. Under de 20 år som tävlingen funnits i Sverige har priset gått till en kvinna endast en gång; 1995 till Karin Henriksson, dåvarande vd för Hogia Institutet.

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY uppger 18 procent av de svenska kvinnorna att de själva startat eller varit med och startat ett företag. Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige, påpekar att andelen företagarkvinnor i Sverige är alldeles för låg, vilket också avspeglat sig i tävlingen.

– Vi hade 22 procent kvinnor i förra årets tävling, det motsvarar ungefär hur det ser ut i Företagarsverige. Men det kan bli bättre. Jag är oerhört glad att vi uppnått vårt mål om att ha över 30 procent kvinnor bland årets kandidater som gått vidare till intervjufasen, säger Carlos Esterling, ansvarig för Entrepreneur of the year i Sverige.

Just nu arbetar de regionala jurygrupperna med att utse tio finalister i varje region. Under november månad kommer regionala vinnare att utses på de sex entreprenörsgalor som hålls i Stockholm, Göteborg, Umeå, Jönköping, Malmö och Karlstad. Finalisterna möts i den nationella finalen i Stockholms stadshus i februari.

Förra året tog Fabian Bengtsson, ägare av Netonnet Group och före detta vd för Siba, hem Sverigetiteln för att under våren göra upp om världsmästartiteln i Monte Carlo. Huruvida en kvinna kommer att stå som vinnare i Sverige låter Carlos Esterling vara osagt men han är övertygad om att det har betydelse att lyfta fram kvinnliga förebilder från näringslivet.

– Krångliga regler, otryggheten samt för hög eknomisk risk tillhör de största hindren för att kvinnor inte vågar starta företag. Jag är dock övertygad om att de kvinnor vi i år kommer att se på scenen i Entrepreneur of the year kommer att ge andra kvinnor en knuff i ryggen att våga satsa på sin affärsidé.
 

EY Entrepreneur Of The Year

– EY Entrepreneur Of The Year startade i USA 1986. I Sverige började utmärkelsen delas ut 1995 till entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag.
– Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.
–Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha tio anställda.
– Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt hederspriset Family business. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Franchising får hjulen att snurra snabbare

I PRAKTIKEN Genom att satsa på franchise kunde Andreas Nilsson snabbt expandera sitt uthyrningsföretag Lastbilen.se. Modellen bygger på att franchisetagaren investerar i egna lokaler och lastbilar. Nu är målet att rekrytera tre nya franchisetagare om året.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.
NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Aron Andersson: ”Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra”

TIO FRÅGOR Aron Andersson har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat till Paris – trots att han är rullstolsburen efter att ha drabbats av cancer som nioåring. I det egna företaget är han äventyrare och föreläsare, och dessutom har han dragit in miljontals kronor till Barncancerfonden.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.