Rune Andersson
Foto: BOSSE NILSSON
NYHET Publicerad

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, pekar på att förslaget skulle få allvarliga konsekvenser för det dynamiska företagsklimatet i Stockholm.

– Förslaget riskerar att försvåra för företag, särskilt start-ups, eftersom det bland annat blir svårare att rekrytera talanger på en global marknad. Sannolikt blir det också svårare för företag att rekrytera till ledningsgrupper och det kan slå mot Stockholms huvudkontorsekonomi.

Förslaget är utformat för att personer som bott i Sverige i minst fem av de senaste tio åren inte ska kunna ta med sig obeskattade kapitaltillgångar på över 100 000 kronor om de flyttar utomlands. Enligt Skatteverkets handlar det om mellan 1000–2000 personer om året som berörs.

Regeringens motiv är att man vill sätta stopp för den kapitalflykt som ett fördelaktigt skatteavtal med Portugal möjliggör. Landet har de senaste åren seglat upp som ett nytt europeiskt lågskatteparadis för svenska pensionärer.

Men flera deltagare på seminariet menade att som förslaget är utformat försöker regeringen skjuta myggor med en älgstudsare.

– Jag är helt med på att stoppa den kapitalflykten. Men det borde regeringen kunna ta direkt med Portugal. Det utmärkande med det här förlaget är att det helt saknar konsekvensanalys och för tankarna till den attityd mot företagare som rådde på 1970-talet, sa Rune Andersson, styrelseordförande på Mellby Gård.

När regeringen presenterade förslaget i november var det inte förgånget av en bred utredning. Istället gick regeringen helt på Skatteverkets problemanalys och uträkningar.

Annons

–  Det kom som en blixt från klar himmel. Det händer allt oftare att regeringen trycker igenom så här stora reformer utan att ta in flera perspektiv och infallsvinklar, sa Niklas Hagbard, partner på advokatfirman Mannheimer & Swartling, som också konstaterade att förslaget i flera delar är tveksamt i förhållande till EU-rätten och den fria rörligheten.

Jon Wahlberg, finansiell analytiker på revisionsbyrån PVC, konstaterade även att Skatteverkets beräkningar inte är helt solklara.

– Skatteverket räknar med att förslaget kommer att tillföra en miljard i skatt per år från och med 2020. Men den summan kommer sannolikt inte att uppnås förrän efter tio år enligt våra uträkningar. Skatteverkets uträkningar är för trubbiga, menade Jon Wahlberg.

Andreas Hatzigeorgiou menar att förslaget till stor del handlar om det politiska spelet. Regeringen vill att debatten ska handla om skatteflykt.

– Det är bra ammunition för regeringen i det kommande valet.

Sista datumet för remisser på förslaget är satt till den 5 mars.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.