S och MP backar om skatteförslag

Skatter Socialdemokraterna och Miljöpartiet har föreslagit en särskild skatt på ett träbehandlingsmedel. För Rundvirke Poles hade det varit en dödsstöt. Nu backar partierna.

Tommy Karlsson
- Jag har lagt ner 70 till 80 procent av min arbetstid i ett halvår, samt mina egna pengar, för att få partierna att backa gällande förslaget, säger Tommy Karlsson, Rundvirke Poles.

Det var i en gemensam budgetmotion förra året som Mp och S slog fast att träbehandlingsmedlet kreosot ska beskattas. Om partierna kammar hem valsegern 2014 skulle förslaget driva in 120 miljoner kronor till skattkistan. Baksidan var att företaget Rundvirke Poles med största sannolikhet skulle gå i konkurs. Nu backar partierna om förslaget på en kreosotskatt.

Riksdagledamoten Raimo Pärssinen (S) berättar att om det blir ett maktskifte i valet kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att göra en ny utförlig utredning av vad en kreosotskatt skulle innebära. Han tror inte att det är tal om något konkret skatteförslag innan 2016. Det ursprungliga förslaget skrotas helt.

– Det fanns inte tillräckligt med underlag, det var ett dåligt förslag helt enkelt, säger Raimo Pärssinen.

För Tommy Karlsson på Rundvirke Poles är det ett positivt besked, men han pekar på att det knappast är partiernas förtjänst att problemet med skatteförslaget kommit upp till ytan.

– Jag har lagt ner 70 till 80 procent av min arbetstid i ett halvår, samt mina egna pengar, för att få partierna att backa gällande förslaget. Jag tycker att partierna också borde vara lättade i och med att hundratals arbetstillfällen inte längre riskerar att försvinna, säger Tommy Karlsson.

HN