Så lyckas du på julminglet

Krönika När året börjar lida mot sitt slut vill många företag bjuda in till olika typer av advents- och julmingel. Många tycker att det är svårt att mingla och glömmer ofta bort att de som är riktigt bra minglare också varit nybörjare. Så här förbereder jag mig inför ett event – tips som du kan ta med dig till nästa glöggmingel. Övning ger färdighet!

Klara-Maria Mach
Bloggaren och entreprenören Klara-Maria Mach har bland annat utbildat studenter i mingelteknik.

Innan Minglet


Deltagarlista
Några dagar innan minglet är det bra om du får tag i en deltagarlista. Då kan du nämligen förbereda dig genom att bestämma vilka du vill prata med och om vad.

Mål
Sätt upp ett mål för eventet. Tänk på vilket forum du ska mingla i, är det ett specifikt event eller är det en mässa? Anpassa dina mål efter dig själv och dina ambitioner. Ett mål skulle kunna vara att gå fram och presentera dig för fem nya människor eller att prata med alla som du kryssat för på deltagarlistan.

Presentation
Fundera lite på hur du bäst kan gå fram till någon och presentera dig samt ditt företag eller din idé. Öva och säg det några gånger framför spegeln så att du känner dig trygg i dig själv och ditt budskap.

Inställning
Under själva mingeldagen är inställningen den viktigaste faktorn. Mår du dåligt eller är på dåligt humör kommer det att lysa igenom. Försök att vända ett dåligt humör genom att göra något som får dig glad. Ha med den känslan ända tills minglet är avslutat.

Själv sätter jag på hög musik och dansar på morgonen. Den känslan jag har då tar jag med mig till minglet. Det viktiga är att hamna i en sinnesstämning som gör dig glad och som du kan ta med dig under ett helt event.

Mår du riktigt dåligt, avstå hellre eller be någon annan att gå i ditt ställe om möjligheten finns. Du tar igen det vid nästa tillfälle!

Minglet

Det allra viktigaste att komma ihåg är vad som är ditt mål med minglet. Försök att påminna dig om ditt mål under hela eventet.

Glöm inte heller bort att det som är gemensamt för mingel överlag, är att alla som deltar vill skapa relationer och kontakter. Deltagarna förväntar sig att man byter visitkort och diskuterar. Du behöver bara våga gå fram till någon och ta fram presentationen som du övat på tidigare.

Var gärna rakt på sak och fråga vad personen du gått fram till arbetar med och var inte blyg att fråga rakt ut om de intresserade av ett samarbete. Ursäkta dig aldrig, du och ditt budskap duger!


Värt att tänka på

Det finns vissa värdefulla verktyg till mingel som känns självklara men många glömmer. Tillbehör som är bra att ta med:

  • Visitkort
  • Pennan är bra att ha ifall någon har glömt sina visitkort. Personen kan då skriva sina kontaktuppgifter på baksidan av ditt visitkort. När du sedan har fått ett visitkort kan du anteckna på baksidan om hur samtalet var (räcker med någon smiley), samtalstema eller någon rolig anekdot från samtalet.
  • Kavaj är inte bara bra för representationen utan även för sorteringen av visitkort. Ett tips är att ha dina visitkort i högerfickan och de du får i vänsterfickan. På så vis är allt redan sorterat och du har koll på hur många visitkort du har kvar att dela ut.
  • Deltagarlistan brukar ges ut under minglet om den inte varit tillgänglig tidigare - ta en då! Då har du chansen att bocka av vilka du talat med och du får en utskriven kontaktlista för potentiella samarbeten.

Efter minglet

Dagen efter ett mingel är det bra om du tittar igenom visitkorten i din vänsterficka och kontaktar de som gav dig en bra magkänsla. Det är bra att nämna något från anteckningarna på visitkortets baksida. Hinner du inte dagen efter, gör det så fort som möjligt så att de nya kontakterna har dig relativt färskt i minnet. Glöm inte att ge dig själv en klapp på axeln!

Klara-Maria Mach