Samarbetet som sår nya frön

Crop Tailor
Olof Olsson är professorn i molekylärbiologi som blev entreprenör.

Innovation Nya och bättre havresorter är resultatet av ett samarbete mellan Lantmännen och det lilla forskningsföretaget Crop Tailor. Samarbetet har tagit flera år och har tidvis kantats av hårda förhandlingar kring det lilla bolagets rätt till självbestämmande.

563b662b-f360-41a5-91e7-2b9462becd30-image
Per Olof Nyman, vd och koncernchef för Lantmännen.

Olof Olsson är professorn i molekylärbiologi som blev entreprenör. Efter fler års arbete som växtmolekylärboiolog vid Umeå Universitet flyttade han till Göteborg 1996. Ryktet om att han flyttat dit spreds som en löpeld och det dröjde inte länge innan han blev uppvaktad av Västsvenska Lantmännens forskningsstiftelse.

– De ville att jag skulle börja titta på om modern genetik kunde utnyttjas i utvecklingen av nya havresorter. Jag var först tveksam, eftersom jag inte arbetat med havre tidigare, berättar Olof Olsson.

Han började forska och blev fascinerad av denna genetiskt mycket komplicerade gröda. Efter några år av grundforskning inom havreområdet tyckte Olof Olsson att det var dags att starta ett företag. 2007 grundades Crop Tailor där Olof Olsson blev vd. Samtidigt gick Lantmännens forskningsstiftelse in som ägare till tio procent och fick en plats i styrelsen.

Per Olof Nyman, vd för Lantmännen, berättar att mycket av deras FoU-strategi idag går ut på att investera i externa bolag i en liten skala först, för att på sikt eventuellt skala upp. I stora företag finns mycket som kräver tid och energi. Risken är då att allt fokus läggs på de redan befintliga affärerna och att utvecklingen av nya affärsområden blir lidande.

– Vi kan inte göra allt själva. Vi känner andra företag i branschen väl och ser vi något som vi gillar är det naturligt att vi steppar upp och investerar, säger Per Olof Nyman.

Sagt och gjort. Crop Tailor fick gneta på med vad de gjorde bäst: Nämligen att spendera tid i ett laboratorium först associerat till Göteborgs Universitet och under senare år till Lunds Universitet för att med hjälp av genetik och molekylärbiologi ta fram nya och bättre havresorter. Lantmännen behöll sin styrelsepost för att på nära håll kunna följa utvecklingen.

– Från början ville vi vara en uppstickare, berättar Olof Olsson. På vissa sätt var vi lite av en nagel i ögat på Lantmännen och det var rätt kul. I början tog de nog inte heller oss riktigt på allvar, men de insåg så småningom att vi kunde göra någonting.

Samtidigt förstod Olof Olsson att Crop Tailor skulle komma få ett allt större behov av Lantmännens förädlingslogistik och distributionskanaler. Att själva ordna med odlingsmark och kontraktsodlare för att testa havresorterna skulle i längden bli både kostsamt och svårhanterligt.

Förra hösten, efter att under många år gått runt på sökta forskningspengar och nyemissioner, började pengarna i Crop Tailor sina. Efter att både industrifonden och en norsk investerare tackat nej till att investera eftersom de tyckte projektet var för långsiktigt, tog Lantmännen under våren 2015 beslutet att gå in med en majoritet i företaget. Det innebar förutom ett kapitaltillskott också tillgång till Lantmännens testmarker och distributionskanaler. Detta gör att någon av Crop Tailors havresorter kan nå ut på marknaden under 2018 - om allt går som det ska.

Olof Olsson välkomnar Lantmännen som majoritetsägare.

– I och med att de är i branschen förstår de också vilka problem som kan dyka upp och som eventuellt kan försena utvecklingsprocessen. Det till skillnad från vad ett riskkapitalbolag som inte har någon koppling till havreförädling skulle göra. 

Samtidigt innebär de nya ägarförhållandena att Crop Tailor riskerar att tappa delar av sitt självbestämmande. Olof Olsson pekar på att situationer kan uppstå där Crop Tailor får erbjudanden om att jobba med andra aktörer inom havrebranschen, till exempel Oatley.

– Trots egen majoritet behöver Lantmännen se oss som ett eget bolag med en rätt att utveckla egna idéer. Det var den svåraste punkten i att balansera avtalen.

Avtalsförhandlingarna tog flera månader och Olof Olsson beskriver det som en krävande process, både i tid och energi.

– I och med att Lantmännen har styrelsemajoritet skulle de kunna stoppa projekt som direkt konkurrerar med deras verksamhet. Men om vissa förutsättningar uppfylls, som till exempel att projektet finansieras med externa medel, kan Lantmännen inte göra det i och med avtalen.

Från Lantmännens håll håller man med om att det är viktigt att deras samarbetspartner fortsätter drivas externt.

– Vi tror att samarbeten skapar ett mer fokuserat uppdrag. En entreprenörs drivkraft, idéer och kreativitet kommer fram bättre i ett mindre sammanhang. Om nya tekniker och innovationer ska utvecklas tror vi att det är en fördel om det kan drivas i ett litet bolag under en lång tid, säger Per Olof Nyman.

Jätte inom lantbruk

Namn: Lantmännen
Verksamhet: Lantmännen är en ekonomisk förening som ägs kooperativt av praktiskt taget alla aktiva bönder i Sverige.
Grundades: 2001
Omsättning: 37 miljarder kronor
Vd: Per Olof Nyman
Anställda: 10 500

Startup som förädlar havre

Namn: Crop Tailor
Grundades: 2007
Omsättning: Ingen officiell siffra i dagsläget.
Vd: Olof Olsson
Anställda: Åtta personer, varav fem heltid under nästkommande tre år.

HN