Skattechock slår hårt mot småföretagaren Kent

Kent Blomquist BN Måleri
Foto: Johan Gunsèus/TT
En skattechock för Kent Blomquist var när arbetsgivaravgiften för unga nästan fördubblades.
113

Skatter Bensinskatt, försämring av rotavdraget och en höjning av arbetsgivaravgiften för unga. Företagaren Kent Blomquist har under de senaste åren drabbats av många skattesmällar och tappat hälften av sina kunder. ”Det är orimligt”, säger han.

Företagaren Kent Blomquist driver BN Måleri i Örnsköldsvik som utför bygg-, måleri-, och hushållsnära tjänster. Att driva företag på glesbygden är givande och viktigt, menar han. Men under de senaste åren har verksamheten agerat i motvind.

Den högre skatten på bensin, den höjda arbetsgivaravgiften för unga och att ROT-avdraget minskades har varit tufft för verksamheten, berättar han.

– Vi åker bil till alla våra jobb och då våra kunder bor på glesbygden så blir det ofta stora avstånd. Det resulterar i att vi måste säkra upp för den ökade kostnaden för drivmedel och därmed blir vår service dyrare för våra kunder, säger han.

Men det som slagit hårdast mot verksamheten menar Kent Blomquist är beslutet om skattereduktion från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden för Rot-avdraget 2016.

– Efter det har vi tappat nästan alla våra privata kunder. Och vi har varit tvungna att säga nej till att anställa. Jag förstår inte hur politikerna tänkte. Det här är ett så hårt slag mot människor som bor på glesbygden. Varför ska de ha dyrare service?, säger han och fortsätter:

– Och den svarta marknaden har ökat.

En av de första skattechockerna för Kent Blomquist kom den 1 augusti 2015 när arbetsgivaravgiften för unga i princip fördubblades till 25,46 procent. Sedan dess har den avgiften höjts ytterligare till 31,42 procent. Det beslutet har inte bara påverkat Kents verksamhet negativt utan även de unga på orten, menar han.

– Vi hade kunnat anställa många fler om det inte hade varit så dyrt. Det var helt feltänkt att höja arbetsgivaravgiften igen.

Att företagare vill vara med och bidra i integrationsarbetet är vida känt. Även Kent Blomquist ser att BN Måleri skulle kunna vara med och bidra till att fler kommer in i arbetslivet.

– Det är på samma sätt som med unga. Vi skulle gärna anställa fler men det är för höga ingångslöner och vi måste sänka arbetsgivaravgiften. Det är klart att vi vill vara med och bidra till att människor integreras eller får sitt första jobb, men det ska inte straffa oss.

Det är få som förstår värdet av företag och hur mycket de faktiskt bidrar med till samhället och den gemensamma välfärden, menar han. I politiken vill han se långsiktiga spelregler för landets företagare.

– Det politikerna inte förstår är att alla förändringar påverkar oss otroligt mycket. Vi måste kunna blicka framåt och kunna veta att villkoren inte kommer att förändras bara för att vi byter regering. Det krävs större krafttag för att få bot på de problemen som vi har.

Frida Nygren