Susanne Ekstedt driver företaget Unique Dogs
Foto: Janerik Henriksson/TT
NYHET Publicerad

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.

Susanne Ekstedt driver Unique Dogs and Horses AB i Uppsala. Företaget vilar på tre verksamheter: hunddagis, en kennel med hunduppfödning och hästavel i anslutning till ett tävlingsstall. Hunddagiset, med verksamhet på tre orter, levererar ett överskott varje år. Så gör även kennelverksamheten. Däremot är hästuppfödningen en relativt nystartad och framför allt långsiktig verksamhet.

- En häst tar ett par år att föda upp och träna och det innebär kostnader inledningsvis. Samtidigt är det en investering som snabbt ökar i värde och det ligger i vår ekonomiska kalkyl. Vi räknar med att gå med vinst redan år, vilket är ett par år tidigare än beräknat, säger hon.

Det resonemanget håller dock inte skattemyndigheten i Uppsala med om. I och med en revision som genomfördes 2015, underkändes affärsmässigheten i främst hästverksamheten men också kenneln, trots att den gick med vinst. Skatteverket menade att de båda är att betrakta som hobbyverksamhet. Någon tydligt bestämd gräns för när en verksamhet ska betraktas som hobby finns inte.

- Nej, det avgörs från fall till fall och baseras på olika parametrar, bland annat att man ska uppnå ett vinstmål förr eller senare. I det här fallet har vi ansett att det inte blir någon vinst att tala om under överskådlig tid, säger Karl-Erik Bergman, som är den som handlägger ärendet hos skattemyndigheten i Uppsala.

Hur myndigheten kommit fram till den bedömningen är oklart. Det har inte genomförts någon inspektion på företaget och inte heller någon analys av branschen i stort.

- Vi har haft en hel del fall kring hästuppfödning så vi har nog de erfarenheter som krävs. Att de ska kunna sälja en och annan häst är högst tveksamt, fortsätter Karl-Erik Bergman.

I och med att affärsmässigheten i de båda uppfödningsverksamheterna inte godkänts, fick Unique Dogs and Horses en rad avdrag underkända och upptaxerades med 472 000 kronor. Det startade en process som pågått under närmare två år och där företaget upprepade gånger lämnat in kompletteringar och motiveringar till olika avdrag. Det är en hantering där skattemyndigheten tagit upp till sju månader på sig att svara på olika inlagor medan Susanne Ekstedt haft två-tre veckor på sig varje gång.

Annons

- Vi begärde mer tid på oss för att bemöta en 42 sidor lång lista med anmärkningar och fick på nåder två veckor till. Det säger sig självt att det är svårt att hinna med korrespondensen när vi ska driva företag samtidigt, säger Susanne Ekstedt.

En liten lättnad infann sig när skatteverket plötsligt ändrade sig och inte längre klassade kenneln som en hobbyverksamhet. Det minskade det inkrävda skattebeloppet med ett par tusen kronor. Någon förklaring till varför den redan vinstgivande kenneln plötsligt räknas som ett regelrätt företag har inte Susanne Ekstedt fått.

- Varför har de ändrat sig? I princip är hunduppfödning exakt samma verksamhet som hästaveln, det är bara mindre djur och mindre kostnader.

I det slutliga utslaget från skatteverket kvarstod dock åsikten att hästaveln var att betrakta som hobbyverksamhet och därmed också den upptaxerade summan på 472 000 kronor. I samråd med advokat överklagade Susanne Ekstedt då ärendet till förvaltningsrätten och där ligger ärendet nu. När ett utslag kan väntas därifrån är oklart. Företaget har i väntan på domen begärt anstånd med att betala den närmare halva miljonen, men det avslår skattemyndigheten, trots att de alltså löper risk att förlora målet i rätten.

Advokat Ann-Christine Sigvardsson bistår Unique Dogs and Horses med rättslig hjälp och är mycket kritisk till hur skatteverket hanterat ärendet. De korta svarstiderna har inte gett det ”skäliga rådrum” som lagen föreskriver, menar hon – något som skatteverkets handläggare avfärdar som ”skitsnack” – samtidigt som de långa listorna innehåller ifrågasättandet av avdrag på under 20 kronor.

- Jag har aldrig varit med om ett bemötande på den här nivån. Skatteverket har makt över liv och död när det gäller företagen. Samtidigt lever man i en fantasivärld efter egna regler, vid sidan av gällande rätt och vägrar att erkänna att man gjort fel. Det är oroväckande och tyvärr inte första gången jag sett företag bli behandlade på det här sättet, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.