Susanne Ekstedt driver företaget Unique Dogs
Foto: Janerik Henriksson/TT
NYHET Publicerad

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.

Susanne Ekstedt driver Unique Dogs and Horses AB i Uppsala. Företaget vilar på tre verksamheter: hunddagis, en kennel med hunduppfödning och hästavel i anslutning till ett tävlingsstall. Hunddagiset, med verksamhet på tre orter, levererar ett överskott varje år. Så gör även kennelverksamheten. Däremot är hästuppfödningen en relativt nystartad och framför allt långsiktig verksamhet.

- En häst tar ett par år att föda upp och träna och det innebär kostnader inledningsvis. Samtidigt är det en investering som snabbt ökar i värde och det ligger i vår ekonomiska kalkyl. Vi räknar med att gå med vinst redan år, vilket är ett par år tidigare än beräknat, säger hon.

Det resonemanget håller dock inte skattemyndigheten i Uppsala med om. I och med en revision som genomfördes 2015, underkändes affärsmässigheten i främst hästverksamheten men också kenneln, trots att den gick med vinst. Skatteverket menade att de båda är att betrakta som hobbyverksamhet. Någon tydligt bestämd gräns för när en verksamhet ska betraktas som hobby finns inte.

- Nej, det avgörs från fall till fall och baseras på olika parametrar, bland annat att man ska uppnå ett vinstmål förr eller senare. I det här fallet har vi ansett att det inte blir någon vinst att tala om under överskådlig tid, säger Karl-Erik Bergman, som är den som handlägger ärendet hos skattemyndigheten i Uppsala.

Hur myndigheten kommit fram till den bedömningen är oklart. Det har inte genomförts någon inspektion på företaget och inte heller någon analys av branschen i stort.

- Vi har haft en hel del fall kring hästuppfödning så vi har nog de erfarenheter som krävs. Att de ska kunna sälja en och annan häst är högst tveksamt, fortsätter Karl-Erik Bergman.

I och med att affärsmässigheten i de båda uppfödningsverksamheterna inte godkänts, fick Unique Dogs and Horses en rad avdrag underkända och upptaxerades med 472 000 kronor. Det startade en process som pågått under närmare två år och där företaget upprepade gånger lämnat in kompletteringar och motiveringar till olika avdrag. Det är en hantering där skattemyndigheten tagit upp till sju månader på sig att svara på olika inlagor medan Susanne Ekstedt haft två-tre veckor på sig varje gång.

Annons

- Vi begärde mer tid på oss för att bemöta en 42 sidor lång lista med anmärkningar och fick på nåder två veckor till. Det säger sig självt att det är svårt att hinna med korrespondensen när vi ska driva företag samtidigt, säger Susanne Ekstedt.

En liten lättnad infann sig när skatteverket plötsligt ändrade sig och inte längre klassade kenneln som en hobbyverksamhet. Det minskade det inkrävda skattebeloppet med ett par tusen kronor. Någon förklaring till varför den redan vinstgivande kenneln plötsligt räknas som ett regelrätt företag har inte Susanne Ekstedt fått.

- Varför har de ändrat sig? I princip är hunduppfödning exakt samma verksamhet som hästaveln, det är bara mindre djur och mindre kostnader.

I det slutliga utslaget från skatteverket kvarstod dock åsikten att hästaveln var att betrakta som hobbyverksamhet och därmed också den upptaxerade summan på 472 000 kronor. I samråd med advokat överklagade Susanne Ekstedt då ärendet till förvaltningsrätten och där ligger ärendet nu. När ett utslag kan väntas därifrån är oklart. Företaget har i väntan på domen begärt anstånd med att betala den närmare halva miljonen, men det avslår skattemyndigheten, trots att de alltså löper risk att förlora målet i rätten.

Advokat Ann-Christine Sigvardsson bistår Unique Dogs and Horses med rättslig hjälp och är mycket kritisk till hur skatteverket hanterat ärendet. De korta svarstiderna har inte gett det ”skäliga rådrum” som lagen föreskriver, menar hon – något som skatteverkets handläggare avfärdar som ”skitsnack” – samtidigt som de långa listorna innehåller ifrågasättandet av avdrag på under 20 kronor.

- Jag har aldrig varit med om ett bemötande på den här nivån. Skatteverket har makt över liv och död när det gäller företagen. Samtidigt lever man i en fantasivärld efter egna regler, vid sidan av gällande rätt och vägrar att erkänna att man gjort fel. Det är oroväckande och tyvärr inte första gången jag sett företag bli behandlade på det här sättet, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.