Susanne Ekstedt driver företaget Unique Dogs
Foto: Janerik Henriksson/TT
NYHET Publicerad

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.

Susanne Ekstedt driver Unique Dogs and Horses AB i Uppsala. Företaget vilar på tre verksamheter: hunddagis, en kennel med hunduppfödning och hästavel i anslutning till ett tävlingsstall. Hunddagiset, med verksamhet på tre orter, levererar ett överskott varje år. Så gör även kennelverksamheten. Däremot är hästuppfödningen en relativt nystartad och framför allt långsiktig verksamhet.

- En häst tar ett par år att föda upp och träna och det innebär kostnader inledningsvis. Samtidigt är det en investering som snabbt ökar i värde och det ligger i vår ekonomiska kalkyl. Vi räknar med att gå med vinst redan år, vilket är ett par år tidigare än beräknat, säger hon.

Det resonemanget håller dock inte skattemyndigheten i Uppsala med om. I och med en revision som genomfördes 2015, underkändes affärsmässigheten i främst hästverksamheten men också kenneln, trots att den gick med vinst. Skatteverket menade att de båda är att betrakta som hobbyverksamhet. Någon tydligt bestämd gräns för när en verksamhet ska betraktas som hobby finns inte.

- Nej, det avgörs från fall till fall och baseras på olika parametrar, bland annat att man ska uppnå ett vinstmål förr eller senare. I det här fallet har vi ansett att det inte blir någon vinst att tala om under överskådlig tid, säger Karl-Erik Bergman, som är den som handlägger ärendet hos skattemyndigheten i Uppsala.

Hur myndigheten kommit fram till den bedömningen är oklart. Det har inte genomförts någon inspektion på företaget och inte heller någon analys av branschen i stort.

- Vi har haft en hel del fall kring hästuppfödning så vi har nog de erfarenheter som krävs. Att de ska kunna sälja en och annan häst är högst tveksamt, fortsätter Karl-Erik Bergman.

I och med att affärsmässigheten i de båda uppfödningsverksamheterna inte godkänts, fick Unique Dogs and Horses en rad avdrag underkända och upptaxerades med 472 000 kronor. Det startade en process som pågått under närmare två år och där företaget upprepade gånger lämnat in kompletteringar och motiveringar till olika avdrag. Det är en hantering där skattemyndigheten tagit upp till sju månader på sig att svara på olika inlagor medan Susanne Ekstedt haft två-tre veckor på sig varje gång.

Annons

- Vi begärde mer tid på oss för att bemöta en 42 sidor lång lista med anmärkningar och fick på nåder två veckor till. Det säger sig självt att det är svårt att hinna med korrespondensen när vi ska driva företag samtidigt, säger Susanne Ekstedt.

En liten lättnad infann sig när skatteverket plötsligt ändrade sig och inte längre klassade kenneln som en hobbyverksamhet. Det minskade det inkrävda skattebeloppet med ett par tusen kronor. Någon förklaring till varför den redan vinstgivande kenneln plötsligt räknas som ett regelrätt företag har inte Susanne Ekstedt fått.

- Varför har de ändrat sig? I princip är hunduppfödning exakt samma verksamhet som hästaveln, det är bara mindre djur och mindre kostnader.

I det slutliga utslaget från skatteverket kvarstod dock åsikten att hästaveln var att betrakta som hobbyverksamhet och därmed också den upptaxerade summan på 472 000 kronor. I samråd med advokat överklagade Susanne Ekstedt då ärendet till förvaltningsrätten och där ligger ärendet nu. När ett utslag kan väntas därifrån är oklart. Företaget har i väntan på domen begärt anstånd med att betala den närmare halva miljonen, men det avslår skattemyndigheten, trots att de alltså löper risk att förlora målet i rätten.

Advokat Ann-Christine Sigvardsson bistår Unique Dogs and Horses med rättslig hjälp och är mycket kritisk till hur skatteverket hanterat ärendet. De korta svarstiderna har inte gett det ”skäliga rådrum” som lagen föreskriver, menar hon – något som skatteverkets handläggare avfärdar som ”skitsnack” – samtidigt som de långa listorna innehåller ifrågasättandet av avdrag på under 20 kronor.

- Jag har aldrig varit med om ett bemötande på den här nivån. Skatteverket har makt över liv och död när det gäller företagen. Samtidigt lever man i en fantasivärld efter egna regler, vid sidan av gällande rätt och vägrar att erkänna att man gjort fel. Det är oroväckande och tyvärr inte första gången jag sett företag bli behandlade på det här sättet, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.