Slutar ta emot praktikanter – på grund av personalliggare

Jeanettebohman.JPG
Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård.
857

Regelkrångel Lagen om personalliggare har upprört många inom service- och besöksnäringen. Nu har småföretagaren Jeanette Bohman beslutat sig för att inte ta emot praktikanter längre. ”Tänk om de skulle glömma att skriva ut sig när dagen var klar? Det skulle kunna kosta oss många tusenlappar”, säger hon.

Jeanette Bohman
Jeanette Bohman
Conny Svensson, riksprojektledare kontanthandel på Skatteverket
Foto: Jeanette Andersson
Conny Svensson, riksprojektledare kontanthandel på Skatteverket

Kritiken mot personalliggare fortsätter att hagla. Längst fram i kritikerkåren står småföretagaren Jeanette Bohman, ägare och kökschef Skivarps Gästgivaregård. När hon i april i år fick brev från Skatteverket om att lagen skulle utökas den 1 juli reagerade hon kraftigt.

– Jag blev illa till mods. Jag känner att man inkräktar på mitt företagande. Att jag misstänkliggörs trots att jag gör allt i min makt för att göra allt rätt, säger hon och fortsätter:

– Tanken på att jag skulle kunna befinna mig på min egen arbetsplats, på mitt eget företag under olagliga former ger mig kalla kårar. För om jag inte skrivit in mig skulle jag definieras som svart arbetskraft – på mitt eget företag, säger hon.

För Jeanette och hennes man Johan är Skivarps Gästgivaregård inte bara en arbetsplats. Det är deras hem också. Och att alltid jobba är en del av att vara egenföretagare, menar Jeanette.

– Jag går mellan jobbet och hemmet flera gånger om dagen. Ska jag skriva in och ut mig då varje gång? Eller om jag någon gång kliver upp på natten, checkar in gäster till hotellet och glömmer att skriva ut mig när jag går hem och Skatteverket gör en kontroll hos oss på morgonen blir jag 15 000 kronor fattigare. Det är ju inte rimligt.

Som ett led i detta har Skivarps Gästgivaregård tagit beslutet att inte ta emot praktikanter – så länge lagen om personalliggare finns.

– Praktikanter ska också skriva in sig. Men om de gör fel och kanske glömmer att skriva ut sig så kan vi bli bötfällda för det. Det vågar vi inte riskera, säger hon och fortsätter:

– Vi inte är skattskyldiga för praktikanter. Det är ett tydligt exempel på att personalliggaren bara är en närvarokontroll som resulterar i dryga böter för detaljfel.

Jeanette Bohman har under året figurerat i media, haft möten med Skatteverket och även lett ett anförande i Skatteutskottets hearing för att få myndigheterna och politikerna att förstå hur lagen slår mot små företag som hennes. Men reaktionerna har varit svala, berättar hon.

– Jag hatar orättvisor och jag tycker att det här är en otäck lag. För mig har det varit viktigt att våga sticka ut hakan och försöka se om vi kan få någon förståelse kring hur ett företag drivs hos myndigheter eller ledande politiker.

Syftet med personalliggare är enligt Conny Svensson, riksprojektledare kontanthandel på Skatteverket, att man vill komma åt svart arbetskraft.

– Det handlar inte om att misstänkliggöra företagare eller företagsamheten. De allra flesta företagare sköter sig och bedriver en helt seriös verksamhet. Men i och med den här realtidskontrollen kan vi ta del av fler uppgifter och därmed ökar även möjligheterna att upptäcka de som vill fuska.

Han menar att Prao-elever inte kommer att omfattas av personalliggaren.

– De som kommer från grundskolan omfattas inte av de här reglerna. Men däremot de elever som går på yrkesutbildningar på gymnasiet.

Skatteverket har startat upp effektutvärderingen som kommer pågå under andra halvåret i år och förhoppningen är att den kommer att vara klar under våren 2019, enligt Conny Svensson.

– Vi har fått en del kritik från branschhåll men som jag uppfattar det så återspeglas inte det i vad de som jobbar i branschen upplever. Vi har förståelse för att nya regler kan leda till en ökad regelbörda men det är tack vare lagstiftningen som vi upptäcker fusk.

Syftet med personalliggare är enligt Skatteverket att man vill komma åt svart arbetskraft. Men syftet missar målet, menar Jeanette Bohman.

– Det har absolut inget att göra med våra inbetalda skatter. Det man borde göra är att dra tillbaka lagen och sen tillsammans med de berörda branscherna försöka komma fram till en bättre lösning. Vi vill ju alla samma sak: att vi ska komma åt svart arbetskraft. Det tjänar vi alla på.

Frida Nygren