NYHET Publicerad

”Spelbranschen är av naturen 100 procent global”

EXPORT 96 procent av spelutvecklaren Paradox försäljning sker utanför Sverige. Övergången till digital distribution och försäljning på nätet har revolutionerat hela branschen. Paradox säljer nu spel i 194 av världens länder och vd:n Fredrik Wester ser inga gränser för exportframgångarna.

Fredrik Wester, delägare och vd på spelutvecklingsföretaget Paradox, framför en spelaffisch.

Fredrik Wester, delägare och vd på spelutvecklingsföretaget Paradox.

– Spelbranschen är av naturen 100 procent global. Paradox utvecklar inga spel på svenska utan allt görs från början för en internationell publik. Det gör att vi får en stor marknad trots att våra spel är nischade, säger Fredrik Wester, delägare och vd på spelutvecklingsföretaget Paradox.

Den digitala utvecklingen har gjort att företagets spel blivit mer avancerade och förfinade. Men digitaliseringen har också förändrat Paradox och branschens affärsmodeller i grunden.

– Vi började med att vara ute och dänga mapp. ”Hej, vill ni köpa spel av oss?”. Idag fattar jag inte att vi gjorde det där. Sedan dess har vi bytt affärsmodell tre gånger och vi ser totalt annorlunda ut, säger Fredrik Wester, som varit med under hela resan.

År 2004 köpte han tillsammans med sju andra spelutvecklare loss bolaget där de var anställda. Sedan åkte de runt på spelmässor, presenterade sig och knöt kontakter med lokala distributörer. Så fungerar det inte alls nuförtiden, framhåller Fredrik Wester.

Idag är 99 procent av företagets distribution digital och Paradox säljer själva sina spel via ett tiotal partner världen över. Det gör att företaget får behålla 70 procent av slutpriset till kund, jämfört med 15-20 procent när spelen såldes via distributörer.

96 procent av försäljningen går på export utanför Sveriges gränser. USA står för drygt 35 procent av omsättningen, Västeuropa står för 40 procent, och resten av försäljningen går bland annat till Brasilien, Östeuropa, Australien och Kina.

– Vi har varit med om en revolution i vår bransch. Med digitala produkter är det självklart att ha hela världen som sin marknad. Nya spelbolag kallas ”born globals” och ser redan från första början export som helt naturligt, säger Fredrik Wester.  

Annons

Men svenska spelbolags exportfokus beror inte bara på att Sverige är en liten marknad, framhåller han.

– Ingen har velat veta av spel i Sverige, för det anses inte vara finkultur. Därför har det varit svårt för spelutvecklingsföretag att få finansiering både från riskkapitalbolag och från kultursidan. Vi har därför fått hitta vägar att växa på egen hand.

Paradox spel är dessutom nischade och ganska avancerade och därför kan de aldrig säljas på en massmarknad, enligt Fredrik Wester. Men i gengäld säljs spelen i 194 av världens länder. I några länder sköter PR-byråer närvaron men för det mesta sker försäljningen på nätet.

– För spelarna gör det inget att vi finns i Stockholm för försäljning och support sker ändå online.

En sak som är viktig att hålla koll på för företag med stor export är valutaflöden, enligt Fredrik Wester. Paradox spel handlas till stor del i dollar och euro.

– Faller dollarn tillbaka till 6,50 kronor är det inte roligt. Men eftersom vi utvecklar en hel del i Finland, USA och Frankrike har vi också kostnader i dollar och euro, vilket gör oss något mindre sårbara.  

Trots att kunderna nu finns över hela världen har Paradox direktkontakt med dem genom spelen.

– Vi är nästan helt analysdrivna. Vi vet inte vad spelarna heter och var de bor, men vi kan mäta vad de gör och vi ser direkt om de ändrar sitt spel- eller köpbeteende. Då agerar vi direkt för att få till en positiv förändring. Största utmaningen är att hitta anledningen till varför vissa slutar att spela våra spel.

Den främsta orsaken till Paradox exportframgångar är dock attityd och mod, menar Fredrik Wester.

– Vi har alltid sökt oss utåt och vi har aldrig satt några gränser för oss själva. Den kulturen har bolaget fortfarande kvar, och den är vår största framgångsfaktor även i framtiden. Vi lyssnar inte på vad andra säger utan provar själva och går vår egen väg.

Fredrik Westers tre tips för framgångsrik export
  1. Business görs inte på kontoret. Var ute och spring och träffa mycket folk i början. Det amerikanerna kallar för ”leg work” är extremt viktigt.
  2. När du har hittat den partner du vill sälja dina produkter till – fokusera allt på att fixa den dealen. När den stora dealen väl är gjord vill alla andra i branschen också jobba med dig.
  3. Om ni är flera delägare, se till att skriva avtal mellan alla parter, så att alla är med på vad som gäller redan från start.
Hela världen som marknad

Namn: Paradox
Verksamhet: Utveckling och utgivning av dataspel
Huvudkontor: På Södermalm i Stockholm
Startår: 2004
Ägare: Största ägare är Fredrik Wester med 33,3 procent och Spiltan Invest med 25 procent
Antal anställda: 225
Omsättning: 653 miljoner kronor 2016
Marknader: Säljer till över 190 länder där USA är största landet med 35 procent av försäljningen.
Bästsäljande spel: Cities Skylines och Stellaris

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”