Spontan affärsidé för bröderna Linse

Bröderna Oskar och Ludvig Linse, grundare av Spontano
Bröderna Oskar och Ludvig Linse, grundare av Spontano.
130

Nyföretagande Bröderna Oskar och Ludvig Linse startade Spontano under 2013 och har fått ta del av alla de problemställningar nya företag brottas med. Att skaffa kapital för att gå ”all in” och att anställa nya personer till teamet hör till de största utmaningarna.

Spontano är tjänsten bröderna själva saknade, en hemsida där man enkelt kan välja bland evenemang för kvällen eller morgondagen och klicka hem biljetten.
– Det fanns så många plattformar för spontanitet, men ingen som fokuserade på just vad man ska göra ikväll eller imorgon. Vi ville samla möjligheterna på en sajt och göra det superenkelt att boka, säger Ludvig Linse.
Genom att börja kolla runt lite bland arrangörer fick bröderna veta att en stor del av biljetter till evenemang aldrig säljs. En konkret idé började ta form.
– Jag är ingenjör i grunden, så jag byggde tidigt en prototyp som vi kunde visa upp för arrangörer för att ge dem en känsla av vad vi ville förmedla. Det var nog en av nycklarna till att det har gått så bra, säger Ludvig Linse.
Oskar och Ludvig gjorde en deal våren 2013, om de fick med sig 30 evenemangsarrangörer skulle de satsa helhjärtat på idén. Efter några månades parallellarbete nåddes den magiska gränsen i september 2013.
– Vi insåg att det faktiskt skulle kunna gå. Jag tog det svåra steget alla entreprenörer är rädda för, och sa upp mig från jobbet. Oskar tog studieuppehåll och flyttade hem till Stockholm igen för att vi skulle kunna jobba heltid med det här, säger Ludvig Linse.
I början satt Spontano i en inkubator på Stockholms Universitet. Efter ett tag blev Spontano utvalda till företagsacceleratorn STING FastForward, och fick då chansen att sitta i SUP46 lokaler.
– Det var en otroligt kreativ och inspirerande miljö, och bra rådgivning. Jag tycker vi har lyckats utnyttja det gynnsamma entreprenörsklimatet som råder just nu. Det är hett med startups och vi har helt klart ridit med på vågen, säger Ludvig Linse.
Som de flesta startups har Spontano ställt upp i de många olika entreprenörtävlingar som finns. 
– Vi har haft lyxen att vinna en del tävlingar under året, vilket har gjort att vi kunnat växla upp till heltid så snabbt, säger Ludvig Linse.
Vinstpengarna, i kombination med egna besparingar och fördelaktiga lån från Almi, har hållit företaget över ytan. Utan vinstpengarna hade bröderna i tidigt skede behövt söka externa finansiärer och tvingats ge ifrån sig en större del av företaget, säger Ludvig.
– Frågan kring kapital är en svårighet i sig, det tar tid och energi att sätta sig in i allt. För oss var det skönt att slippa det och kunna lägga fokus på företaget och vår produkt istället.
För Spontano, som i skrivande stund inte har tagit in extern finansiering, blir rekrytering en jätteutmaning, konstaterar Ludvig Linse.
– När man är ett litet team är det väldigt viktigt att hitta rätt person för att skapa en bra stämning. Man måste också hitta rätt incitament när man inte har möjligheten att betala marknadslön. För entreprenörer är anställningsreglerna väldigt krångliga. Vi tvingas ta till kreativa lösningar, som att anställa på konsultuppdrag för att undvika regelverken.
Sveriges gränser är inga hinder för Spontano, tvärtom. Det finns ingen rädsla för att expandera utomlands, men för tillfället ligger fokus på Stockholm, säger Ludvig Linse.
– Det är bara en tidsfråga innan vi tar steget utomlands. I våra entreprenörskretsar är expansion inom och utom landet en självklarhet.

LW