NYHET Publicerad

Statliga veterinärer säljer hundmat – bryter mot lagen

KONKURRENS Djurfoder säljs i direkt konkurrens med privata djuraffärer, och inköp för mångmiljonbelopp görs utan upphandling. Distriktveterinärerna, som lyder direkt under Statens jordbruksverk, får skarp kritik för hur de konkurrerar på den öppna marknaden och kontinuerligt bryter mot lagen. ”Att vi över huvud taget skriver en rapport om en verksamhet visar hur allvarligt vi ser på det", säger Riksrevisionen.

veterinär

Landets privata veterinärer har under årens lopp vant sig vid den hårda konkurrensen från landets statligt finansierade Distriktsveterinärer. Vid sidan om att de har skattepengar som garanterad intäkt, har man numera bland annat även ett samarbete med Folksam som ger de kunderna rabatt på självrisken – under förutsättningen att behandlingen görs hos Distriktsveterinärerna.

Det har Entreprenör rapporterat om tidigare.

Nu visar det sig att även landets djur- och zooaffärer möter allt hårdare konkurrens från Distriktsveterinärerna. Det sker när Distriktsveterinärerna i allt större omfattning säljer vanligt djurfoder till katt- och hundägare som tidigare handlade det i någon djuraffär.

Bakgrunden är det faktum att så kallat medicinskt foder, sådant som djuren äter i samband med en behandling, enbart får säljas av legitimerade veterinärer. Men den verksamheten har nu svällt till att omfatta även vanligt djurfoder, trots att det inte är förenligt med det statliga uppdrag som Distriktsveterinärerna har. Det konstaterar Riksrevisionen som i slutet av förra året granskade Statens Jordbruksverk och Distriktsveterinärerna.

– Riksrevisionen bedömer att det inte finns någon uttrycklig befogenhet för Statens Jordbruksverk att sälja djurfoder, skriver man i sin rapport.

Kort sagt bryter alltså Distriktsveterinärerna mot lagen.

– Så har det varit länge, suckar Cecilia Damborg-Nilsson, ordförande i Zoorf, föreningen för landets djur- och zooaffärer.

Annons

Distriktsveterinärernas försäljning av vanligt djurfoder har växt kraftigt de senaste åren och ligger i dag på cirka 28 miljoner per år.

– Konkurrensen blir helt snedvriden. Det blir också en diffus glidning för kunderna när de kanske tror att det är bättre att köpa också det vanliga fodret där. De blir liksom ”inlåsta” hos Distriktsveterinärerna, fortsätter Cecilia Damborg-Nilsson.

Men kritiken från Riksrevisionen stannar inte där. Det visar sig att inköpen av djurfodret inte skett via en normal upphandling, något som en statlig verksamhet som Jordbruksverket är skyldiga att göra enligt LOU. Istället har man de tre senaste åren gjort sammanlagda inköp av djurfoder på cirka 50 miljoner utan någon som helst upphandling utan vänt sig direkt till utvalda leverantörer.

Även det är ett tydligt lagbrott och har påpekats flera gånger av Riksrevisionen. Dock utan att Jordbruksverket tagit till sig kritiken.

– Att vi över huvud taget skriver en rapport om en verksamhet visar hur allvarligt vi ser på saken, säger Christopher Grahl på Riksrevisionen.

På Konkurrensverket säger man sig vara medveten om problemen och de störningar av konkurrensen som Jordbruksverkets agerande innebär. Men man har ännu inte haft någon anledning att agera.

Jordbruksverket å sin sida vill inte låta sig intervjuas: ”Läget är som så att vi (Jordbruksverket/Distriktsveterinärerna) nu läser rapporten, tar del av innehållet och formulerar ett svar till Riksrevisionen som vi kommer att leverera någon gång i slutet av januari/början av februari. Så i nuläget har vi alltså inte någon direkt kommentar att ge utöver detta.”, skriver man i ett mejl.

Cecilia Damborg-Nilsson hoppas dock att den senaste rapporten trots allt kan ge en förändring.

– Annars blir det tandlöst, bara ytterligare en rapport. Vi konkurrerar gärna på lika villkor men då får man faktiskt ändra lagstiftningen. Som det nu är hela situationen respektlös mot oss på den privata marknaden.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.