NYHET Publicerad

Statliga veterinärer säljer hundmat – bryter mot lagen

KONKURRENS Djurfoder säljs i direkt konkurrens med privata djuraffärer, och inköp för mångmiljonbelopp görs utan upphandling. Distriktveterinärerna, som lyder direkt under Statens jordbruksverk, får skarp kritik för hur de konkurrerar på den öppna marknaden och kontinuerligt bryter mot lagen. ”Att vi över huvud taget skriver en rapport om en verksamhet visar hur allvarligt vi ser på det", säger Riksrevisionen.

veterinär

Landets privata veterinärer har under årens lopp vant sig vid den hårda konkurrensen från landets statligt finansierade Distriktsveterinärer. Vid sidan om att de har skattepengar som garanterad intäkt, har man numera bland annat även ett samarbete med Folksam som ger de kunderna rabatt på självrisken – under förutsättningen att behandlingen görs hos Distriktsveterinärerna.

Det har Entreprenör rapporterat om tidigare.

Nu visar det sig att även landets djur- och zooaffärer möter allt hårdare konkurrens från Distriktsveterinärerna. Det sker när Distriktsveterinärerna i allt större omfattning säljer vanligt djurfoder till katt- och hundägare som tidigare handlade det i någon djuraffär.

Bakgrunden är det faktum att så kallat medicinskt foder, sådant som djuren äter i samband med en behandling, enbart får säljas av legitimerade veterinärer. Men den verksamheten har nu svällt till att omfatta även vanligt djurfoder, trots att det inte är förenligt med det statliga uppdrag som Distriktsveterinärerna har. Det konstaterar Riksrevisionen som i slutet av förra året granskade Statens Jordbruksverk och Distriktsveterinärerna.

– Riksrevisionen bedömer att det inte finns någon uttrycklig befogenhet för Statens Jordbruksverk att sälja djurfoder, skriver man i sin rapport.

Kort sagt bryter alltså Distriktsveterinärerna mot lagen.

– Så har det varit länge, suckar Cecilia Damborg-Nilsson, ordförande i Zoorf, föreningen för landets djur- och zooaffärer.

Annons

Distriktsveterinärernas försäljning av vanligt djurfoder har växt kraftigt de senaste åren och ligger i dag på cirka 28 miljoner per år.

– Konkurrensen blir helt snedvriden. Det blir också en diffus glidning för kunderna när de kanske tror att det är bättre att köpa också det vanliga fodret där. De blir liksom ”inlåsta” hos Distriktsveterinärerna, fortsätter Cecilia Damborg-Nilsson.

Men kritiken från Riksrevisionen stannar inte där. Det visar sig att inköpen av djurfodret inte skett via en normal upphandling, något som en statlig verksamhet som Jordbruksverket är skyldiga att göra enligt LOU. Istället har man de tre senaste åren gjort sammanlagda inköp av djurfoder på cirka 50 miljoner utan någon som helst upphandling utan vänt sig direkt till utvalda leverantörer.

Även det är ett tydligt lagbrott och har påpekats flera gånger av Riksrevisionen. Dock utan att Jordbruksverket tagit till sig kritiken.

– Att vi över huvud taget skriver en rapport om en verksamhet visar hur allvarligt vi ser på saken, säger Christopher Grahl på Riksrevisionen.

På Konkurrensverket säger man sig vara medveten om problemen och de störningar av konkurrensen som Jordbruksverkets agerande innebär. Men man har ännu inte haft någon anledning att agera.

Jordbruksverket å sin sida vill inte låta sig intervjuas: ”Läget är som så att vi (Jordbruksverket/Distriktsveterinärerna) nu läser rapporten, tar del av innehållet och formulerar ett svar till Riksrevisionen som vi kommer att leverera någon gång i slutet av januari/början av februari. Så i nuläget har vi alltså inte någon direkt kommentar att ge utöver detta.”, skriver man i ett mejl.

Cecilia Damborg-Nilsson hoppas dock att den senaste rapporten trots allt kan ge en förändring.

– Annars blir det tandlöst, bara ytterligare en rapport. Vi konkurrerar gärna på lika villkor men då får man faktiskt ändra lagstiftningen. Som det nu är hela situationen respektlös mot oss på den privata marknaden.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.