"Stimulerande och effektivt med teamarbete"

I välfärden Ingemar Gladh, vd på Ortho Center Stockholm, vill inte sitta bakom ett skrivbord hela dagarna. Han vill stå på golvet och operera. På fem år har han byggt upp en effektiv och slimmad organisation som har gjort Ortho Center till en av landets största kliniker för knä- och höftoperationer.

Ingemar Gladh
Foto: SÖREN ANDERSSON
Vd Ingemar Gladh betonar att kvalitet alltid går före vinst för Orthocenter.

1998 kom Ingemar Gladh till en specialistklinik som startats året innan av fem läkare som hoppat av från Löwenströmska sjukhuset i Stockholm. Han hade då varit med om nedläggningen av tre ortopedkliniker och han var trött på att jobba inom landstinget.

– Det lönade sig aldrig att jobba effektivare. Den enda bonusen för den som var duktig och snabb var ännu mer arbete. Det syntes aldrig i plånboken eller på något annat sätt och det stimulerar inte precis folk att göra det där lilla extra.

Så småningom avvecklades allt utom ortopeddelen som blev Ortho Center där Ingemar Gladh blev vd år 2007. Då fanns ingen mottagningsverksamhet inom ortopedi i denna del av Stockholm, och nu fick han chansen att utveckla sina egna idéer på allvar. Sedan dess har verksamheten fortsatt att växa och utvecklas. Förutom knä- och höftoperationer finns nu även ortopedisk dagkirurgi.

Under åren har han utvecklat en effektiv logistikkedja i företaget som bygger på att personalen är organiserad i team som alltid arbetar tillsammans. I och med att alla i teamet känner varandra så väl blir arbetet effektivt och friktionsfritt, och fler operationer kan utföras på en dag. Det är också samma team som följer patienten från början till slut. Det skapar trygghet och säkerhet, enligt Ingemar Gladh.

– Patienterna uppskattar att få träffa samma läkare varje gång, och att de möts som personer och inte bara som patienter. Även för kirurgen är det en trygghet att lära känna patienten och ha hela bilden klar för sig.

Ingemar Gladh är övertygad om att en stor del av Ortho Centers framgångar beror på att han som ledare också ”står på golvet” och själv är aktiv som kirurg 70 procent av sin tid. Att han är prestigelös och har lätt att prata med folk har han haft stor nytta av som entreprenör och ledare. Det ger en öppenhet i hela verksamheten. Den tidigare erfarenheten inom landstinget och ett fackligt engagemang har också varit användbart.

– Det har gett mig ett stort kontaktnät, men det gör också att jag inte känner någon överdriven respekt. Det är ett stort plus bland annat i förhandlingar med landstingen.

Den omdiskuterade vinstfrågan är ett ämne som upprör Ingemar Gladh. Han ställer sig frågan varför inte fler undrar hur det kommer sig att privata verksamheter kan göra vinst när de får samma ersättning som offentlig sjukvård.

– Jag skulle vilja att någon granskade effektiviteten i offentlig sjukvård. Att vi kan göra en vinst, även om den är marginell, beror på att vi är så effektiva. Jag förstår inte att vinstfrågan är så känslig, för det är ju ändå kvaliteten som är avgörande i slutänden. Och den tullar vi aldrig på.

För Orthocenter går alltid kvalitet före vinst, slår han fast.

– Ingen tvekan. Vi har en policy att alla måste vidareutbilda sig och en väsentlig del av vinsten avsätts till det. En del går också till investeringar i ny utrustning.

Men självklart vill även ägarna att deras investering ger avkastning.

– De använder pengarna till att förvärva andra sjukvårdsenheter så på något sätt känns det som att pengarna kommer tillbaka igen.

Även om Ingemar Gladh bara är 62 år funderar han på nästa generation ledare.

– Successionen är ett stort huvudbry, att hitta någon som vill och kan ta över. Det här är ju min baby och jag vill inte att den går i graven.

Vad är du mest stolt över när du blickar tillbaka?

– Framför allt är jag stolt över min lojala personal gjort det möjligt för oss att vara den fjärde eller femte största kliniken i Sverige som gör den här typen av ingrepp. Det hade jag inte ens drömt om när vi startade.Fakta

Namn: Ingemar Gladh

Ålder: 62 år

Gör: Vd Ortho Center Stockholm

Bor: Stockholm

Familj: Hustru, två vuxna barn och barnbarn

På fritiden: Spelar golf och är ofta på sin gård i Skåne.

Personligt motto: ”En grundförutsättning för arbetsglädje är att man arbetar”Företaget: Ortho Center Stockholm

Grundat år: 1997

Anställda: 52 anställda

Omsättning 2011: knappt 70 miljoner

Verksamhet: Utför planerade ortopediska operationer med huvudinriktning mot höft- och knäledsproteser.

Övrigt: Ortho Center Stockholm är en del av vårdkoncernen Global Health Partner. I Göteborg och Lund finns även systerverksamheter.

Karin Myrén