Stockholm i världseliten för startups

Jane Walerud
Foto: Frida Nygren
Entreprenören och investeraren Jane Walerud.
133

Nyföretagande Stockholm har näst flest unicorns, startupföretag som har ett värde på över en miljard dollar, per capita i världen. För entreprenören och investeraren Jane Walerud, har flytten till Sverige från USA, underlättat hennes entreprenörsdrömmar. ”Man riskerar inte sin familjs hälsa, sin egen pension eller sitt barns utbildning om man startar firma här”, säger hon.

Elsa Bernadotte
Foto: Claudio Bresciani / TT
Elsa Bernadotte, grundaren av Pop fruits och appen Karma.

Sverige levererar i världen. Här kan vi skryta med företag som Spotify och Skype och dessutom ett tiotusentals andra startupföretag som bildats under de senaste åren. I Stockholm finns näst flest startups som är värda mer än en miljard amerikanska dollar, per capita i hela världen. Bara Silicon Valley ligger före.

Hur Stockholm har kunnat bli en grogrund för startups och hur Sverige kan behålla talangen som frodas här är frågeställningar som diskuterades nyligen på ett seminarium på International Womens Forum i Stockholm.

En av de mest framstående kvinnorna på den svenska techscenen i Sverige är Jane Walerud. Den numera affärsängeln startade sin entreprenörskarriär när hon var åtta år, då hon hjälpte sin syster att sälja herrslipsar. I Sverige hade Jane Walerud dessutom en liten rörelse i mitten av 1980-talet. Senare under 1990-talet lämnade hon Ericsson för att medgrunda programvaruföretaget Bluetail. Hon berättar att flytten från USA till Sverige underlättat att hon kunde förverkliga sina entreprenörsdrömmar.

– Hade jag blivit kvar i USA hade jag antagligen varit anställd ett längre tag men jag hade troligen blivit entreprenör. I Sverige är vi måna om varandra och vi har en trygghet som inte finns på många andra ställen, säger hon.

Hon menar att hon ser en större andel entreprenörer mellan 30-50 år i Stockholm än hon ser i Silicon Valley.

– Det är troligen med anledning av välfärdsstaten. Man riskerar inte sin familjs hälsa, sin egen pension eller sitt barns utbildning om man startar firma här. Det system med dagis, sjukvård och föräldraledighet som finns i Sverige är otroligt viktigt för att man ska våga ta steget och våga bli entreprenör.

Elsa Bernadotte, grundaren av Pop fruits och appen Karma, håller med om att det svenska systemet bidrar till trygghet för entreprenörer. Även tillgången på utbildning och det svenska systemet är stora anledningar till att Sverige kunnat bli en grogrund för startups.

– Det finns en del problem, som till exempel optionssystemet och skatterna, absolut. Och jag kan förstå att större företag vill lämna men som det ser ut i dagsläget så passar Sverige oss perfekt, säger hon.

Hon menar att den enda egentliga nackdelen som svenska entreprenörer har är att de generellt är ganska dåliga på att ta plats. Därmed kan de missa många investeringsmöjligheter.

– Jag tror att vi ibland blir lite väl timida vilket gör att vi uppfattas som osäkra.

Jane Walerud menar att den stora utmaningen för de allra flesta entreprenörer är försäljningen.

– Man kan oftast leverera mer om man bara sålde mer. För nystartade företag är första försäljningarna helt utslagsgivande. Man kan få en stor och inflytelserik nyckelkund eller inte, överleva eller inte. 

Jane Walerud sitter även med i regeringens innovationspolistiska råd. Hon menar att trots att regeringen har skapat en ny upphandlingsmyndighet, satsat på innovationsupphandlingar och samverkansprogram, har åtgärderna hittills inte gett hela det önskade resultatet. En av de stora utmaningar Sverige har är att få in mer innovation i offentlig sektor. 

– Önskade resultatet är förstås en blomstrande, kreativ och produktiv offentlig sektor med glada, motiverade och effektiva medarbetare. Samarbetet mellan offentlig sektor, akademin och näringsliv skulle kunna ge upphov till många nya företag och nya arbetsmetoder. Vi är inte riktigt där ännu. Vi måste kunna underlätta för innovation även inom skola, vård och omsorg. Vi har ett av de bästa skyddsnäten i Sverige men vi behöver ständigt utvecklas.

Frida Nygren