Stora skillnader i handläggningstid

Byråkrati Handläggningstider och kostnader för serveringstillstånd skiljer sig kraftigt mellan landets kommuner. För samma tillstånd kan en krögare i en kommun få vänta elva veckor längre och betala mer än tio gånger så mycket som i en annan kommun, enligt siffror från NNR.

En krögare som vill ha tillstånd att servera alkohol i Robertsfors får betala kommunen 1 000 kronor. I Österåker kostar motsvarande serveringstillstånd 12 325 kronor.

En företagare i Upplands-Bro som skickar in en komplett ansökan om serveringstillstånd får vänta tolv veckor innan kommunen har fattat ett beslut i frågan. I Gnosjö tar motsvarande process en vecka.

I Västerås får en restaurang som innehar serveringstillstånd betala 15 850 kronor i årlig tillsyn till kommunen. I Kalmar är den avgiften 3 000 kronor.

Det visar en undersökning från Näringslivets regelnämnd, NNR. Rapporten vittnar om orimliga skillnader mellan landets kommuner när det gäller hanteringen och kostnaden för serveringstillstånd.

– Det är anmärkningsvärt med så stora skillnader i handläggningstid och avgifter kommunerna emellan. En snabb och effektiv handläggning är en rättsäkerhetsfråga, säger Andrea Femrell, rapportförfattare och sakkunnig på NNR.

Enligt NNR borde samtliga kommuner kunna korta handläggningstiden till maximalt tre veckor för att bevilja ett serveringstillstånd, om den inkomna ansökan är komplett. Fixar kommunen inte det borde avgiften för krögaren reduceras, anser Andrea Femrell.

– Om kommunerna inte lyckas hålla handläggningstiden eller bedriver tillsyn i mindre omfattning än företagen betalar för måste någon form av kompensation ske gentemot företagen, säger han.

Kommunfakta

Kommunfakta

Kommuner med kortast handläggningstid

En vecka: Gnosjö, Storuman, Trosa, Årjäng och Östhammar

Kommuner med längst handläggningstid

Kommuner med längst handläggningstid

12 veckor: Upplands-Bro, Lilla Edet, Burlöv, Alvesta, Gislaved, Hörby, Mönsterås och Ödeshög

Kommuner med lägst tillståndsavgift

  • Pajala: 1 000 kronor
  • Robertsfors: 1 000 kronor

Kommuner med högst tillståndsavgift

  • Österåker: 12 325 kronor
  • Östersund: 12 000 kronor