NYHET Publicerad

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Karolina Skog, miljöminister.jpg
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Miljöminister Karolina Skog (MP)

Isak From, riksdagsledamot Socialdemokraterna.jpg

Isak From (S)

Helena Lindahl, riksdagsledamot Centerpartiet.jpg

Helena Lindahl (C)

Rickard Axdorff, ordförande Naturbrukarna.jpg

Rickard Axdorff, Naturbrukarna

Edward Riedl riksdagsledamot Moderaterna.jpg

Edward Riedl (M)

– Vad miljöministern säger får stå för henne. För mig och Socialdemokraterna ligger skogspolitiken fast. Den bygger på jämnstarka mål om produktion och bevarande av biologisk mångfald, säger riksdagsledamot Isak From (S), efter kritikstormen.

Nyligen rapporterade Entreprenör om hur staten stoppar möjligheten för markägare att avverka sin skog på grund av regeringens miljöpolitik. Privat egendom riskerar att bli värdelös då regeringen vill skydda biologisk mångfald och nyckelbiotoper. Markägarna får ingen ersättning för avverkningsstoppet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och många skogsägare är upprörda över hur regeringen bit för bit naggar på såväl äganderätten som rättsstatens principer om att skydda den enskilde mot statens maktutövning.

– Skogspolitiken har totalhavererat under det rödgröna styret och problemet existerar eftersom socialdemokraterna tillåter det, säger centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl, som länge varit engagerad i frågan.

Miljöminister Karolina Skog (MP) sade i en interpellationsdebatt 16 januari att det skulle bli alldeles för dyrt att ersätta alla skogsägare för avverkningsförbudet.

– Om markägare skulle kräva ersättningsrätt i vartenda fall där miljölagstiftningen inskränker på markanvändning, så skulle vi stå inför omvälvande förändringar av markpolitiken. Posten markersättningar i en statlig budget skulle behöva ökas enormt, sade hon i debatten och menade att det skulle bli för dyrt för staten.

Karolina Skog inskärpte även att ”det besked som lämnas här är regeringens besked i frågan”. Likväl framträder en spricka mellan den miljöpartistiska ministern och regeringsvännerna i socialdemokraterna.

Annons

– Vad miljöministern säger får stå för henne. För mig och Socialdemokraterna ligger skogspolitiken fast. Den bygger på jämnstarka mål om produktion och bevarande av biologisk mångfald, säger Isak From, riksdagsledamot från Västerbottens län.

Entreprenör har vid flera tillfällen kontaktat miljöminister Karolina Skog ör kommentarer men hon har avböjt.

Helena Lindahl angriper regeringspartierna och menar att de är djupt oense i grundläggande frågor.

– Regeringen talar med dubbla tungor. Samtidigt som socialdemokraterna genom Sven-Erik Bucht betonar vikten av en stark äganderätt har de en miljöminister som säger motsatsen, att man inte har råd att ersätta skogsägarna för att skog tas ifrån dem, säger hon.

Isak From betonar dock att äganderätten kommer att skyddas till varje pris.

–  Äganderätten är mycket viktig för oss och dessutom grundlagsskyddad. Med den följer en långtgående rätt till ersättning. Om domstolar och myndigheter tolkar lagar, så att äganderätten hotas, så är vi socialdemokrater beredda att vidta åtgärder för att hantera detta, säger Isak From. 

Han tycker också att kritiken från Helena Lindahl är upprörande och orättvis.

–  Det är inte trovärdigt att agera som Helena Lindahl och även Moderaterna gör. Först trycker de på knappen i riksdagen för att öka målsättningarna i miljömålen och sedan drar de och deras partier kraftigt ner anslagen för skydd i budgeten. Sen har dom mage att beskylla oss, säger Isak From.

Till kritikerkören sällar sig inte bara politiker. Rickard Axdorff är ordförande grundare och av föreningen Naturbrukarna och representerar många skogsägare i Sverige.

– Risken finns att respekten för rättsstaten pulvriseras när äganderätten beskärs bit för bit. Det finns två anständiga vägar för regeringen i den här frågan. Antingen ersätter man alla skogsägare som blir drabbade, eller så backar man och låter skogsägarna fortsätta bruka sin skog. Det verkar som om staten väljer en tredje, rättsvidrig, väg. Att helt enkelt stjäla egendomen från skogsägarna, säger han.

I Entreprenörs artikel framkommer att Skogsstyrelsens beslutade avverkningsstopp bygger på en skrivelse författad av Kammarkollegiet, där det ifrågasätts om skogsbruk kan anses var pågående markanvändning – och att man då inte ska vara berättigad ersättning.

Därefter har en myndighetskarusell dragit igång där Kammarkollegiet och Skogsstyrelsen skyller på varandra kring grunderna bakom ersättningsstoppet. Skrivelsen kan få oöverskådliga konsekvenser för Sveriges skogsägare och äganderätten i stort.

– Jag blir chockad av att varken Kammarkollegiet eller Skogsstyrelsen vill ta ansvar, det borde vara tydligt i regleringsbreven hur myndighetsutövningen ska utföras, säger Helena Linddahl.

Den moderate riksdagsledamoten Edward Riedl har länge varit engagerad i frågan om äganderätten och skogsägarnas möjligheter att bruka sin skog.

– Det är faktiskt de privata skogsägarna som har borgat för att marken håller så hög biologisk mångfald som den gör i dag, men nu går staten in och talar om vad som är bäst, vilket är helt galet, säger Edward Riedl.

Han är bekymrad över regeringens politik i skogsägarfrågan som han beskriver som rent konfiskatorisk.

– Tänk att du köper en bil. Dagen efter beslutar staten att den inte får användas. Din investering blir värdelös och du kan inte sälja den vidare. Just detta händer med många skogsägare just nu”, säger han.  

Isak From säger att arbetet med en bättre skogspolitik motarbetas av partier som vill ta kortsiktiga poänger.

– Vi socialdemokrater arbetar för en bredare skogspolitik med mindre konflikter. Men det finns andra partier som motarbetar detta eftersom de tror sig kortsiktigt tjäna på konflikterna. Vi kommer lösa detta och vi kommer stå upp mot alla former av populism, säger Isak From.    

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.