Ulf Bergkvist, ägare och ordförande i sågverket Bergkvist-Insjön i Dalarna.

Ulf Bergkvist, ägare och ordförande i sågverket Bergkvist-Insjön i Dalarna.

NYHET Publicerad

Svenska trävaror går hem i Japan och Kina

EXPORT Tät kontakt med slutkunden, flexibilitet och lokal närvaro ligger bakom Bergkvist-Insjöns exportframgångar under snart 100 år. Men det handlar också om att fånga tillfälligheter, enligt Ulf Bergkvist, ordförande och tidigare vd, som tidigt fick ett lyckosamt råd från en japansk inköpare.

xx

80 procent av trävaruföretaget Bergkvist-Insjöns produkter går på export. Japan och Kina står tillsammans för omkring 50 procent av exporten. Övriga länder är bland annat Tyskland, England och länder i Nordafrika.

Redan när Ulf Bergkvists farfar startade företaget 1926 var det export som gällde. Efter första världskriget mönstrade han på en båt till England, jobbade i hamnarna och med träförädling. Han knöt kontakter och lärde sig engelska och det som krävdes inom dokumentation för exportaffärer. Efter några år kom han hem med sina kunskaper och startade det som idag är Bergkvist-Insjön, ett sågverk med starkt exportfokus.

– Han lärde sig på plats vad kunderna ville ha och förstod att de produkterna kunde tas fram om man bara anpassade tillverkningen lite, berättar Ulf Bergkvist.

Exporten har sett lite olika ut genom åren. Under en period köpte Danmark mycket trävaror, sedan var det Spanien och Tyskland. Men för 25 år sedan skedde ett paradigmskifte när Japan fick upp ögonen för svenska trävaror.

När Kanada, som Japan importerat mycket från, bestämde sig för att stora skogsområden skulle bevaras för att rädda den fläckiga ugglan, lade många kanadensiska sågverk ner.

– Då kom japanerna och hälsade på oss. Vi hade en liten japansk koppling i och med att vi hade hjälpt en japansk husbyggare att etablera sig i Insjön, säger Ulf Bergkvist.

Den första affären var stor, 44 containrar, med nya produkter och ny logistik. När flera dagars förhandlingar avslutats kom en av de äldre japanerna med allvarsam min fram till Ulf Bergkvist.

Annons

– Han tittade mig stint i ögonen och sa att ”om du vill vara en aktör på den japanska marknaden – se då till att hålla leveranstiderna”.

Det gjorde starkt intryck på Ulf Bergkvist, som direkt förde ut det i organisationen.

– Kunderna betraktar våra containrar på väg som sitt lager. De måste känna sig trygga med att leveransen kommer när den ska. Och det gör de. Vi har mycket att tacka den japanska mannen för, konstaterar han.

En annan framgångsfaktor är produktionsflexibiliteten. Det händer ganska ofta att kunden vill ändra i sin beställning, och med en platt organisation och ett bra fotarbete kan Bergkvist-Insjön möta det.

– Det är då vi kommer till vår rätt. Särskilt japaner vill hela tiden förändra och förbättra. Genom att vi kan tillgodose deras önskemål knyter vi på ett naturligt sätt en relation med slutförbrukarna.

Bergkvist-Insjön bjuder ofta in kunder till anläggningen i Insjön.

– Då är det enkelt att resonera om hur vi kan göra maximal nytta för dem. De får träffa oss ägare, vd och personal i vårt företag från avverkning i skogen genom produktionskedjan fram till lastning av containrar. Tillsammans med kunden kan vi då navigera oss fram till bra lösningar.

De senaste 6–7 åren har exporten till Kina växt och blivit lika stor som den japanska men med andra produkter, bland annat inredningsinteriörer för barnkammare. Det började med en monter på världsutställningen i Shanghai.

– Vi visste inte mer om Kina än att det var en växande marknad. Men ”utan spaning – ingen aning”.

Där knöts en kontakt med kinesiskan Wendy Zhu. Hon fick en inbjudan till Insjön och kort därefter anställdes hon för att arbeta i Shanghai tillsammans med marknadschefen Suzan Ljungemo.

De reser runt mycket i Kina, besöker kunder och lär sig hur det fungerar hos dem och hur företagets produkter skulle passa in.

– Det betyder oerhört mycket att ha egen personal i Shanghai. Genom det kan vi gå förbi traditionella handelsled och gå direkt på slutförbrukaren.

Ulf Bergkvist fem bästa exporttips
  1. Res, res, res. Bilda dig en uppfattning om kulturen i landet. Fråga dig vad du kan tillföra i värdekedjan som inte redan finns.
  2. Knyt kontakter och hitta en pålitlig lokal kraft som kan hjälpa till att skapa närvaro i landet.
  3. Håll utlovade leveranstider. Det tar lång tid att kompensera en utebliven leverans.
  4. Bygg upp en väl fungerande logistikkedja.
  5. Affärer görs mellan människor och det är alltid viktigt att träffas. Besök kundernas fabriker, se deras arbetsmiljö och försök sätta dig in i hur de tänker och förstå vad som rör sig i deras värld.
Svenskt miljardföretag

Namn: Bergkvist-Insjön
Verksamhet: Sågverk
Huvudkontor: Insjön
Startår: 1926
Ägare: Familjen Bergkvist
Anställda: 150
Omsättning: 1,4 miljarder kronor
Marknader: Kina, Japan, Tyskland, Sverige, Sydkorea och Egypten

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.