NYHET Publicerad

Svenskt solcellsföretag slog världsrekord

INNOVATION 2015 slog nanoteknikföretaget Sol Voltaics i Lund världsrekord. Bolaget lyckades styrka den högsta effektivitet som hittills rapporterats i en solcell. Genombrottet spås öppna upp för en skånsk miljardindustri, då solcellstekniken blir så effektiv och billig att den på allvar kan konkurrera med fossil energi.

Solceller

Sol Voltaics vd Erik Smith visar upp företagets teknik.

Sol Voltaics startades i Lund 2008 med affärsidén att göra solceller så effektiva och billiga som möjligt med hjälp av nanoteknik och därmed kunna konkurrera med fossil energi. I mars i år lyckades företaget uppmäta den högsta effektivitet som någonsin rapporterats i en solcell, vilket bekräftats av det oberoende tyska forskningsinstitutet Fraunhofer-ISE. Tekniken bygger på världsledande forskning vid Lunds universitet.

– Idén kommer från professor Lars Samuelsson, som är expert på halvledarelektronik. Han såg möjligheten att ersätta den långsamma och dyra tillverkningsmetoden med en ständigt pågående process som bygger på små partiklar, säger Sol Voltaics vd Erik Smith.

Bolagets patenterade metod är hundra gånger snabbare än traditionell teknik. Genom den tillverkar Sol Voltaics nanotrådar som kan fånga ett bredare spektrum av solljuset. I en reaktor växer trådarna fram i snabb takt på guldpartiklar som svävar i het gas. Det blir stora mängder nanotrådar till en låg kostnad. De solfångande nanotrådarna av galliumarsenid blandas sedan i en vätska, som när den läggs på vanliga solceller, ökar deras effektivitet till mer än 25 procent. Det är en nästan dubbelt så hög verkningsgrad som med dagens teknik. För konsumenten betyder det att man kan täcka halva sitt elbehov med solceller, enligt företaget.

– De senaste två åren har vi funnit lösningar på de flesta forskningsproblemen runt vår produkt. Nu håller vi på att paketera samman dessa lösningar i en produkt. Vi har redan sålt prover till kund och satsar på att gå fullt ut med produkten 2018, säger Erik Smith.

Vad är egentligen nanoteknik?

– Man kan fråga hundra personer och få lika många svar. I grunden handlar det om att påverka och kontrollera material och processer på mikronivå. Att skapa användbara och nyskapande produkter med hjälp av nanoteknik är mycket inspirerande. Det är som att lösa ett stort och fantastiskt pussel, säger Erik Smith.

Men även om framtiden ser ljus ut för Sol Voltaics så finns det globala utmaningar.

Annons

– Solenergin är på väg att slå igenom brett. Men det är en teknik som bygger på vackert väder. För att världens ska lösa sitt energiproblem måste man också skapa ett hundra procent återvinningsbart energiförsörjningsystem som lagras på ett hållbart sätt.

Hur ser du på Sveriges position inom nanoteknik?

– På mina resor världen över möter jag tekniker och investerare som är djupt imponerade av Sveriges goda klimat vad gäller start-ups. Vi är nästan lika bra som Silicon Valley. Men det gäller ofta mjukvaruföretag i Stockholmsområdet. Jag tror att vi kommer att förbättra vår position även inom nanoteknik i Malmö/Lund-regionen de kommande åren.

Många svenska nanoteknikbolag köps upp av utlandet - hur ser du på det?

– Jag är rätt neutral vad gäller utländska uppköp. Som affärsman lever och verkar jag på en internationell arena. Men det vore fantastiskt om Sol Voltaics kunde fortleva och utvecklas på svensk mark. Vi skulle kunna hjälpa Sverige att bli solcellslandet nummer ett i världen, säger Erik Smith.

Företagets mål är att omsätta en miljard euro år 2023, vilket motsvarar tre procent av marknaden. Idag finansieras verksamheten främst med riskkapital och svenska forskningsfinansiärer som Energimyndigheten.

– Det stöd som vi fått utgör en grundpelare. Jag ser fram emot den dag vi kan öppna vår första fabrik med deras stöd. Allmänt sett är klimatet för forskning gott i Sverige och det finns medel att bygga upp företag när produkten är klar. Glappet ligger mellan dessa två. Ofta krävs en hel del kapital som investeras med hög risk för att företaget ska få fram en färdig och säljbar produkt. I branschen kallar vi denna fas för Dödsskuggans dal, säger Erik Smith.

Därför arbetar bland andra Sol Voltaics ordförande Magnus Ryde nu med att skapa en organisation ”Spirit Ventures”, som ska hjälpa start-upbolagen genom den svåra fasen.

Mats Ögen Wanger

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”