NYHET Publicerad

Svenskt solcellsföretag slog världsrekord

INNOVATION 2015 slog nanoteknikföretaget Sol Voltaics i Lund världsrekord. Bolaget lyckades styrka den högsta effektivitet som hittills rapporterats i en solcell. Genombrottet spås öppna upp för en skånsk miljardindustri, då solcellstekniken blir så effektiv och billig att den på allvar kan konkurrera med fossil energi.

Solceller

Sol Voltaics vd Erik Smith visar upp företagets teknik.

Sol Voltaics startades i Lund 2008 med affärsidén att göra solceller så effektiva och billiga som möjligt med hjälp av nanoteknik och därmed kunna konkurrera med fossil energi. I mars i år lyckades företaget uppmäta den högsta effektivitet som någonsin rapporterats i en solcell, vilket bekräftats av det oberoende tyska forskningsinstitutet Fraunhofer-ISE. Tekniken bygger på världsledande forskning vid Lunds universitet.

– Idén kommer från professor Lars Samuelsson, som är expert på halvledarelektronik. Han såg möjligheten att ersätta den långsamma och dyra tillverkningsmetoden med en ständigt pågående process som bygger på små partiklar, säger Sol Voltaics vd Erik Smith.

Bolagets patenterade metod är hundra gånger snabbare än traditionell teknik. Genom den tillverkar Sol Voltaics nanotrådar som kan fånga ett bredare spektrum av solljuset. I en reaktor växer trådarna fram i snabb takt på guldpartiklar som svävar i het gas. Det blir stora mängder nanotrådar till en låg kostnad. De solfångande nanotrådarna av galliumarsenid blandas sedan i en vätska, som när den läggs på vanliga solceller, ökar deras effektivitet till mer än 25 procent. Det är en nästan dubbelt så hög verkningsgrad som med dagens teknik. För konsumenten betyder det att man kan täcka halva sitt elbehov med solceller, enligt företaget.

– De senaste två åren har vi funnit lösningar på de flesta forskningsproblemen runt vår produkt. Nu håller vi på att paketera samman dessa lösningar i en produkt. Vi har redan sålt prover till kund och satsar på att gå fullt ut med produkten 2018, säger Erik Smith.

Vad är egentligen nanoteknik?

– Man kan fråga hundra personer och få lika många svar. I grunden handlar det om att påverka och kontrollera material och processer på mikronivå. Att skapa användbara och nyskapande produkter med hjälp av nanoteknik är mycket inspirerande. Det är som att lösa ett stort och fantastiskt pussel, säger Erik Smith.

Men även om framtiden ser ljus ut för Sol Voltaics så finns det globala utmaningar.

Annons

– Solenergin är på väg att slå igenom brett. Men det är en teknik som bygger på vackert väder. För att världens ska lösa sitt energiproblem måste man också skapa ett hundra procent återvinningsbart energiförsörjningsystem som lagras på ett hållbart sätt.

Hur ser du på Sveriges position inom nanoteknik?

– På mina resor världen över möter jag tekniker och investerare som är djupt imponerade av Sveriges goda klimat vad gäller start-ups. Vi är nästan lika bra som Silicon Valley. Men det gäller ofta mjukvaruföretag i Stockholmsområdet. Jag tror att vi kommer att förbättra vår position även inom nanoteknik i Malmö/Lund-regionen de kommande åren.

Många svenska nanoteknikbolag köps upp av utlandet - hur ser du på det?

– Jag är rätt neutral vad gäller utländska uppköp. Som affärsman lever och verkar jag på en internationell arena. Men det vore fantastiskt om Sol Voltaics kunde fortleva och utvecklas på svensk mark. Vi skulle kunna hjälpa Sverige att bli solcellslandet nummer ett i världen, säger Erik Smith.

Företagets mål är att omsätta en miljard euro år 2023, vilket motsvarar tre procent av marknaden. Idag finansieras verksamheten främst med riskkapital och svenska forskningsfinansiärer som Energimyndigheten.

– Det stöd som vi fått utgör en grundpelare. Jag ser fram emot den dag vi kan öppna vår första fabrik med deras stöd. Allmänt sett är klimatet för forskning gott i Sverige och det finns medel att bygga upp företag när produkten är klar. Glappet ligger mellan dessa två. Ofta krävs en hel del kapital som investeras med hög risk för att företaget ska få fram en färdig och säljbar produkt. I branschen kallar vi denna fas för Dödsskuggans dal, säger Erik Smith.

Därför arbetar bland andra Sol Voltaics ordförande Magnus Ryde nu med att skapa en organisation ”Spirit Ventures”, som ska hjälpa start-upbolagen genom den svåra fasen.

Mats Ögen Wanger

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.