Sveriges superentreprenörer på värvarstråt

Entrepreneur of The Year Sveriges superentreprenörer lämnar Monaco för att surfa vidare på den nya elektrifieringsvågen och leta efter nya intressanta förvärv runt om i världen.

Entrepreneur of The Year 2018
Claes Mellgren och P O Andersson från AQ Group är nöjda med de intensiva dagarna under EY Entrepreneur of The Year och kan till och med ha hittat en ny leverantör. Claes Mellgren och P O Andersson tar emot priset som Sveriges bästa entreprenörer på EY:s galakväll i Monaco.

När årets entreprenörsfest, EY Entrepreneur of The Year, som gått av stapeln i Monaco, nu är slut är de svenska tävlingsdeltagarna P O Andersson och Claes Mellgren från AQ Group nöjda med de intensiva dagarna.

– Det har varit fantastiskt att träffa alla duktiga entreprenör från hela världen. Vi kan också ha träffat en potentiell leverantör av ingenjörstjänster, men det är lite för tidigt att säga om det blir något, säger koncernchefen Claes Mellgren när Entreprenör träffar honom och P O Andersson i ett soligt Monaco dagen efter den stora finalen.

Det Västeråsbaserade företaget är underleverantörer och producerar olika teknikprodukter. Kundbasen inkluderar en rad olika branscher som telekom, tåg- och gruvindustri samt lastbilsproduktion. 

Ända sedan företagsduon 1994 valde att driva en nedlagd division inom ABB vidare, så har tillväxt varit högsta prioritet. Företaget har i princip köpt upp ett bolag om året sedan starten och gått från 40 stycken lokalt anställda till en global koncern om 5 500 anställda. På så sätt har företaget följt med i industrins globalisering, och strategin har varit att köpa billigt och skapa lönsamhet.

– Vi måste hela tiden följa med våra kunder och identifiera deras behov och vi tror att man gör det bäst på plats. Sen följer vi också med ett antal kunder in i nya geografiska områden och vi letar alltid efter nya intressanta förvärv, säger Claes Mellgren.

Företaget har sedan starten lyckats öka omsättningen varje kvartal, alltså över 90 kvartal i rad. Claes Mellgren är övertygad om att det beror på företagets kvalitetstänk. 

– AQ står för Aros Quality. Vi är underleverantörer som verkar i extremt konkurrensutsatta branscher. Vi måste leverera kvalitet och vi måste göra det i tid. Våra kunder kräver det.

En viktig länk i den kedjan är att anställa rätt människor. Här söker de alltid efter lokala entreprenörer. 

– Det är omöjligt för oss att kontrollera allt som händer runt om i världen även om vi reser mycket. Därför är det viktigt att anställa drivna entreprenörer som delar samma värderingar som oss och som själva är duktiga affärsmän, menar P O Andersson, styrelseordförande i AQ Group.

Det pratas mycket om kompetensbrist inom industrin. Märker ni av den?
– Ja, det är otroligt svårt att rekrytera folk till industrin idag. De unga vill inte jobba i den, konstaterar P O Andersson.

– Ett annat problem är att om vi tar över och utbildar folk från Kina, så är det vanligt att de tar utbildningen och sen sticker. Klart att det är ett problem, fortsätter han.

Ett nytt spännande projekt för AQ Group är att företaget ska producera olika enheter för det haussade batteriföretaget Northvolt som nu investerar stort i en ny fabrik i Västerås. För AQ är den ”nya” elektrifieringsvågen som sveper över världen goda nyheter. 

– Det är väldigt positiv för oss. Vi har stor erfarenhet av att producera produkter inom elektricitet och mekanik, konstaterar Claes Mellgren.

Framåt fortsätter företaget att eliminera ett antal förlustkällor och successivt börja ta betalt för de stigande råvarupriserna.

– Här har vi kanske varit lite för snälla och inte höjt de priserna i tid gentemot kund. Vi kan vara lite gammeldags på det sättet.

 

 

 

 

Fakta AQ Group 2017

Antal anställda: 5 548

Omsättning: 4,1 miljarder kronor

Resultat efter finansnetto: 255 miljoner kronor

Rörelsemarginal: 6,5 procent

Martin Berg