Satir
Foto: Skärmdump SVT

Svenska nyheters programledare Jesper Rönndahl.

NYHET Publicerad

”SVT skapade organiserad spamattack mot friskolorna”

FRISKOLA Tiotusentals anmälningar till friskolornas köer. Det är resultatet av satirprogrammet Svenska Nyheter på långfredagen. Nu måste skolorna hantera varje ansökan, en närmast omöjlig uppgift när enskilda skolor ska ringa tusentals föräldrar för att undersöka om köplatsen är allvarligt menad. "Detta är inget mindre än en organiserad spamkampanj initierad från SVT:s webbsida, säger Ulla Hamilton", vd för Friskolornas Riksförbund.

Ulla Hamilton, vd, Friskolornas riksförbund.

– Att hantera köer till friskolor är ingen lek, som SVT tycks tro. Det handlar om att på ett rättssäkert sätt se till att människors önskemål om skola tillgodoses, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund.

Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Foto: Pressbild

Friskolorna fick tåla hårda tag i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter på långfredagen. Tesen var att den ökande segregationen i Sverige till stora delar kan skyllas på friskolornas framväxt sedan skolpengen och valfriheten att välja skola infördes i början av 1990-talet.

För att råda bot på orättvisorna lanserade programledaren Jesper Rönndahl sajten skolko.svt.se där föräldrar genom att fylla i ett enkelt formulär kunde ställa sina barn i kö till i princip alla friskolor i landet. Den uppmaningen följdes av tusentals personer vilket i sin tur resulterade i att en flod av köanmälningar drabbade landets friskolor. En friskolkoncern som Entreprenör talat med har fått in 13 000 anmälningar sedan programmet sändes. En enskild skola har fått över 2 000 anmälningar, bland annat från föräldrar som bor över 70 mil från skolan.

De regler som friskolorna lyder under är noga med hur köerna till skolan och i förlängningen av det, hur antagningen till skolan sker. Bland annat innebär det att alla ansökningar om köplats måste hanteras enskilt.

– Att hantera köer till friskolor är ingen lek, som SVT tycks tro. Det handlar om att på ett rättssäkert sätt se till att människors önskemål om skola tillgodoses, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund i ett blogginlägg,

Den stora anstormningen av ansökningar har nu tvingat ett stort antal skolor att lägga alla andra arbetsuppgifter åt sidan för att istället med telefon och mail arbeta sig igenom floden av anmälningarna, vare sig de är seriöst menade eller inte. Flera gånger har de stött på föräldrar som över huvud taget inte är intresserade av en plats för sina barn utan som såg det hela ”som en kul grej…”.

– Vissa familjer har inte ens vetat om att deras barn anmälts, och har blivit väldigt upprörda när skolorna hör av sig, Vilket friskolor, till skillnad från kommunskolor gör, säger Johan Ingerö på Timbro som menar att hela programmet är ”så infantil och obegåvad att det mest liknar en urspårad klassens timme-övning.”

Han menar också att det finns en betydligt allvarligare sida av effekterna av programmet:

Annons

– När andra organisationer gör sånt här kallar vi det "överbelastningsattack". Men när stats-tv gör det så heter det alltså "satir”.

Ulla Hamilton är inne på samma linje i ett blogginlägg på den egna hemsidan:

– Detta är inget mindre än en organiserad spamkampanj initierad från SVT:s webbsida. Hur SVT över huvud taget kan tveka om att ta bort detta när det står klart vilka effekter som denna ”satir” får för enskilda verksamheter är obegripligt – om det inte är så att syftet i själva verket är att skada friskolorna.

Svenska nyheters producent Michael Lindgren säger till SVT Nyheter att han förstår att det blir en administrativ börda för vissa skolor.

– Men barnen anmäls bara till de län föräldrarna själva valt. När man gör satir hör det lite till att några blir upprörda. I detta fall försöker vi – genom att göra en tjänst där man enkelt kan anmäla sig till många skolor – underlätta för föräldrar och belysa det orättvisa i själva kösystemet, där till exempel tiden på året ett barn är fött har betydelse för köplats, säger han till SVT Nyheter.

SVT har nu tagit bort länken från sin hemsida. Det har stoppat floden av anmälningar men fortfarande återstår arbetet ute på de enskilda skolorna att kontakta alla de som skickat in en köanmälan.

– SVT borde ersätta varje berörd skola för varenda minut av merarbete som deras politiska stunt orsakat. Med tanke på all skit de sänder så har de definitivt råd, skriver Johan Ingerö på sin Facebooksida.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.