Talanger inspirerar unga till stordåd

Hallå där… Negin Azimi, 17 år, föreläsare och verksamhetsansvarig för TEDxYouth Stockholm. TedxYouth är en ny satsning där unga talanger får chansen att inspirera andra ungdomar och vuxna till stordåd.

fotograf Linda Svensson
Foto: Linda Svensson
Negin Azimi, verksamhetsansvarig för TedxYouth.

Berätta om TEDxYouth Stockholm.

– Det är en konferens där unga talanger kommer att berätta om sina makalösa resor och hur de har lyckats försörja sig på sådant de brinner för. På vårt event kombineras livetalare med TEDTalks-videos för att skapa djupa och givande diskussioner. Konceptet bygger givetvis på de kända TED-konferenserna, även om vårt event är självständigt organiserat, säger hon.

Vad är syftet med satsningen?

– Målet är att inspirera och lyfta unga människor till nästa nivå. Vi vill visa att det går att göra det man älskar samtidigt som man tjänar pengar och förändrar samhället till det bättre. Dessutom vill vi inspirera makthavare och näringslivstoppar så att de lyssnar och satsar mer på unga. Fokusord är unga, entreprenörskap och samhällsförbättring, säger hon.

Vilka är talarna?

– Talarna är är allt ifrån en person från Spotify som jobbar med innovationer, en person som kommer att prata om miljön och vikten av att ta hand om vår jord till en rappare. Sofia Kacim som jobbar med Kommunikation och retorik hos Per Schlingmann AB kommer även att moderera eventet, säger Negin.

Vad finns det för hinder för unga i dag?

– Det är framförallt normer som säger vad vi kan och inte kan göra. Politiker och näringslivsföreträdare pratar ofta om unga istället för med oss. Därför är det viktigt att skapa en plattform där generationer kan mötas, det saknas i stor utsträckning sådana forum, säger hon.

Du blev nyligen utsedd till Sveriges ungdomsentreprenör och årets unga stjärnskott av Veckans affärer. Hur har du gjort för att lyckas?

– Jag hade från början inget kontaktnät och jag har fått höra att jag är för ung för att kunna något. Men det handlar om att tro på sig själv, våga rycka tag i människor som har lyckats och jobba hårt, säger hon.

Daniel Mellwing