Tävlingen Entrepreneur of the year vill locka fler kvinnor

TÄVLING I veckan koras årets främsta entreprenör i Monte Carlo, men det är redan nu dags att nominera kandidater inför nästa år. Revisions- och rådgivningsföretaget EY, som arrangerar mästerskapet, söker med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare. ”Vi är inte nöjda med antalet kvinnliga entreprenörer som deltar i vår utmärkelse och vårt mål för 2016 är att minst 30 procent är kvinnor”, säger Carlos Esterling, partner på EY.

Fabian bengtsson
Fabian Bengtsson från Netonnet Group tävlar om världsmästartiteln i entreprenörskap. Tävlingen avgörs på lördag 11 juni.
Mohed Altrad
Franske Mohed Altrad blev världens främsta entreprenör förra året.

I 20 år har framgångsrika svenska entreprenörer varit med och konkurrerat om världsmästartiteln i entreprenörskap i tävlingen Entrepreneur of the year. I år tog Fabian Bengtsson, ägare av Netonnet Group, hem Sverigetiteln och tävlar i veckan om titeln som världens främsta entreprenör. Entreprenörer från 49 länder gör upp om titeln i Monte Carlo. Men få av de tävlande är kvinnor. Bara ett land, Taiwan, har en ensam kvinna som sin kandidat och från ett par länder tävlar kvinnor ihop med män. I den svenska tävlingen ser det inte mycket bättre ut, ingen av årets sex finalister var kvinna. Under de 20 år som tävlingen funnits i Sverige har en kvinna tagit hem huvudpriset en gång.

Vill förbättra jämställdheten

Carlos Esterling, partner på EY och ansvarig för Entrepreneur of the year, är medveten om den skeva könsfördelningen. Han påpekar att andelen kvinnliga tävlande motsvarar andelen kvinnliga entreprenörer i Sverige. I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY uppger 18 procent av de svenska kvinnorna att de själva startat eller varit med och startat ett företag.

– Vi hade 22 procent kvinnor i vår tävling förra året, det motsvarar ungefär hur det ser ut. Men det kan bli bättre och vi jobbar stenhårt aktivt för att få in kvinnor, säger Carlos Esterling.

Alla kan nominera företagare

Vem som helst kan nominera en entreprenör till tävlingen, och de som uppfyller kriterierna (se faktaruta) har chans att bli kallade på intervju och utses till finalister i de sex regionala tävlingar som går av stapeln i slutet av varje år. Årets nomineringsperiod pågår fram till 31 augusti. De sex regionala vinnarna tävlar sedan om Sverigetiteln i januari.

Målet är att 30 procent av de tävlande ska vara kvinnor i 2016 års tävling, berättar Carlos Esterling. Samtidigt arbetar man medvetet med att jurygrupperna ska ha en jämn könsfördelning, vilket inte alltid varit fallet hittills.

– Vi arbetar hårt för att den nationella juryn under nästa år ska bestå av hälften kvinnor och hälften män. Det är jätteviktigt, annars blir vi inte trovärdiga i den här frågan, säger Carlos Esterling.

Han hoppas att många tar chansen att nominera entreprenörer under årets nomineringsperiod.

– Vi behöver hjälp med att dammsuga Sverige på framgångsrika kvinnliga entreprenörer och jag vill därför uppmana alla att nominera antingen sig själv eller andra som uppfyller utmärkelsens kriterier.

Det här krävs för att tävla i EY Entrepreneur of the year:

EY Entrepreneur of the year
Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda.

Årets kvinnliga stjärnskott
Priset delas ut till en kvinna som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – hon behöver bara ha varit verksam i tre år.

Årets manliga stjärnskott
Priset delas ut till en man som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – han behöver bara ha varit verksam i tre år.

Bästa internationella tillväxt
SEB delar i egenskap av huvudsponsor ut ett kategoripris till en entreprenör vars affärsidé nått betydande framgångar utomlands.

Här kan du nominera entreprenörer

Fakta

Tävlingen Entrepreneur Of the Year startades i USA 1986 av revisionsbolaget EY. Utmärkelsen delades ut i Sverige för första gången 1995.

Syftet med tävlingen är att hylla framgångsrika entreprenörer och skapa förebilder för andra att våga satsa på sin affärsidé.

Maja Cronstedt