NYHET Publicerad

Trend: Företag hittar nya finansieringsvägar

FINANSIERING När bankerna blir restriktivare med sin utlåning måste expansiva företag hitta andra finansieringslösningar. Företagsobligationer har blivit en finansieringsform som numera inte bara lockar de största börsbolagen. Mindre och medelstora företag har blivit allt mer aktiva på en marknad som vuxit rejält det senaste året.

Fredrik Svedberg 031

Fredrik Svedberg är vd för Diamorph AB som utvecklar och levererar avancerade materiallösningar till industrin. Under förra året förvärvade Diamorph ett brittiskt företag, och förvärvet finansierades bland annat med ett femårigt obligationslån på totalt 425 miljoner kronor.

– För oss hade det varit omöjligt att göra den här affären om vi inte hade emitterat ett obligationslån. Det är i dag svårt att få banklån till bra villkor, och dessutom ger banklån inte den flexibiliteten som vi får när vi istället lånar på kapitalmarknaden, säger han.

På det sätt som Diamorph löser sitt finansieringsbehov är numera knappast unikt. Bara det senaste året har företagsobligationsmarknaden vuxit rejält, och trenden är att det inte längre bara är större kreditvärderade börsbolag som ger ut obligationer.

– I dag ser vi hur allt fler mindre och medelstora bolag emitterar företagsobligationer, säger Anna Ringby, chef för Nordic Fixed Income – ett räntehus som erbjuder analys och rådgivning till både investerare och låntagare på obligationsmarknaden.

Enligt tillgängliga siffror ökade obligationsemissionerna från mindre och medelstora bolag som saknar kreditbetyg från tolv miljarder kronor 2011 till 40 miljarder kronor 2012. Emissionerna av obligationer som benämns ”high yield bonds”, obligationer med den högsta räntan på grund av en högre kreditrisk, ökade från omkring fyra miljarder 2011 till 20 miljarder år 2012. En ökning med 300 procent.

Diamorphs obligationslån är ett sådant lån då den årliga räntan, kupongräntan, uppgår tolv procent. Större bolag med högt kreditbetyg lånar på obligationsmarknaden till omkring tre till fem procent, och svenska staten lånar till strax över en procent när löptiden är fem år.

– Den stora nackdelen med att låna på obligationsmarknaden är just den höga räntan som vi måste betala. Men fördelarna överväger. Handlingsutrymmet för att investera i tillväxt som ges av obligationsmarknaden är en stor fördel med obligationslån, säger Fredrik Svedberg.

Annons

Men bankerna har också blivit restriktivare med sin utlåning. De strängare reglerna när det gäller bankernas kapitaltäckning gör att de inte kan låna ut lika mycket som tidigare.

– Vi har märkt hur det har blivit svårare att få lån till bra villkor, säger Svedberg.

Diamorphs obligationer är noterade på ”First North Bond Market”, som sedan december förra året är Stockholmsbörsen Nasdaq OMX:s marknadsplats för företagsobligationer utgivna av små och medelstora företag. Att göra det enklare och billigare för dessa företag att få sina obligationer listade är ett sätt för börsen att understödja en mer aktiv och likvid obligationsmarknad.

Den nya marknadsplatsen syftar till att göra det lättare för mindre placerare att hitta placeringsalternativ i till exempel aktier. Uppsvinget för företagsobligationer beror också på att placerare har lockats av en placeringstyp som ger en hög avkastning till en begränsad risk.

– Det finns ju lönsamma företag med stabilt kassaflöde också inom denna företagsgrupp, och då är avkastningen för placerare attraktiv, säger Claes Bahri på Nordic Fixed Income.

Pär Krause

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.