NYHET Publicerad

Trend: Företag hittar nya finansieringsvägar

FINANSIERING När bankerna blir restriktivare med sin utlåning måste expansiva företag hitta andra finansieringslösningar. Företagsobligationer har blivit en finansieringsform som numera inte bara lockar de största börsbolagen. Mindre och medelstora företag har blivit allt mer aktiva på en marknad som vuxit rejält det senaste året.

Fredrik Svedberg 031

Fredrik Svedberg är vd för Diamorph AB som utvecklar och levererar avancerade materiallösningar till industrin. Under förra året förvärvade Diamorph ett brittiskt företag, och förvärvet finansierades bland annat med ett femårigt obligationslån på totalt 425 miljoner kronor.

– För oss hade det varit omöjligt att göra den här affären om vi inte hade emitterat ett obligationslån. Det är i dag svårt att få banklån till bra villkor, och dessutom ger banklån inte den flexibiliteten som vi får när vi istället lånar på kapitalmarknaden, säger han.

På det sätt som Diamorph löser sitt finansieringsbehov är numera knappast unikt. Bara det senaste året har företagsobligationsmarknaden vuxit rejält, och trenden är att det inte längre bara är större kreditvärderade börsbolag som ger ut obligationer.

– I dag ser vi hur allt fler mindre och medelstora bolag emitterar företagsobligationer, säger Anna Ringby, chef för Nordic Fixed Income – ett räntehus som erbjuder analys och rådgivning till både investerare och låntagare på obligationsmarknaden.

Enligt tillgängliga siffror ökade obligationsemissionerna från mindre och medelstora bolag som saknar kreditbetyg från tolv miljarder kronor 2011 till 40 miljarder kronor 2012. Emissionerna av obligationer som benämns ”high yield bonds”, obligationer med den högsta räntan på grund av en högre kreditrisk, ökade från omkring fyra miljarder 2011 till 20 miljarder år 2012. En ökning med 300 procent.

Diamorphs obligationslån är ett sådant lån då den årliga räntan, kupongräntan, uppgår tolv procent. Större bolag med högt kreditbetyg lånar på obligationsmarknaden till omkring tre till fem procent, och svenska staten lånar till strax över en procent när löptiden är fem år.

– Den stora nackdelen med att låna på obligationsmarknaden är just den höga räntan som vi måste betala. Men fördelarna överväger. Handlingsutrymmet för att investera i tillväxt som ges av obligationsmarknaden är en stor fördel med obligationslån, säger Fredrik Svedberg.

Annons

Men bankerna har också blivit restriktivare med sin utlåning. De strängare reglerna när det gäller bankernas kapitaltäckning gör att de inte kan låna ut lika mycket som tidigare.

– Vi har märkt hur det har blivit svårare att få lån till bra villkor, säger Svedberg.

Diamorphs obligationer är noterade på ”First North Bond Market”, som sedan december förra året är Stockholmsbörsen Nasdaq OMX:s marknadsplats för företagsobligationer utgivna av små och medelstora företag. Att göra det enklare och billigare för dessa företag att få sina obligationer listade är ett sätt för börsen att understödja en mer aktiv och likvid obligationsmarknad.

Den nya marknadsplatsen syftar till att göra det lättare för mindre placerare att hitta placeringsalternativ i till exempel aktier. Uppsvinget för företagsobligationer beror också på att placerare har lockats av en placeringstyp som ger en hög avkastning till en begränsad risk.

– Det finns ju lönsamma företag med stabilt kassaflöde också inom denna företagsgrupp, och då är avkastningen för placerare attraktiv, säger Claes Bahri på Nordic Fixed Income.

Pär Krause

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.