NYHET Publicerad

Trend: Företag hittar nya finansieringsvägar

FINANSIERING När bankerna blir restriktivare med sin utlåning måste expansiva företag hitta andra finansieringslösningar. Företagsobligationer har blivit en finansieringsform som numera inte bara lockar de största börsbolagen. Mindre och medelstora företag har blivit allt mer aktiva på en marknad som vuxit rejält det senaste året.

Fredrik Svedberg 031

Fredrik Svedberg är vd för Diamorph AB som utvecklar och levererar avancerade materiallösningar till industrin. Under förra året förvärvade Diamorph ett brittiskt företag, och förvärvet finansierades bland annat med ett femårigt obligationslån på totalt 425 miljoner kronor.

– För oss hade det varit omöjligt att göra den här affären om vi inte hade emitterat ett obligationslån. Det är i dag svårt att få banklån till bra villkor, och dessutom ger banklån inte den flexibiliteten som vi får när vi istället lånar på kapitalmarknaden, säger han.

På det sätt som Diamorph löser sitt finansieringsbehov är numera knappast unikt. Bara det senaste året har företagsobligationsmarknaden vuxit rejält, och trenden är att det inte längre bara är större kreditvärderade börsbolag som ger ut obligationer.

– I dag ser vi hur allt fler mindre och medelstora bolag emitterar företagsobligationer, säger Anna Ringby, chef för Nordic Fixed Income – ett räntehus som erbjuder analys och rådgivning till både investerare och låntagare på obligationsmarknaden.

Enligt tillgängliga siffror ökade obligationsemissionerna från mindre och medelstora bolag som saknar kreditbetyg från tolv miljarder kronor 2011 till 40 miljarder kronor 2012. Emissionerna av obligationer som benämns ”high yield bonds”, obligationer med den högsta räntan på grund av en högre kreditrisk, ökade från omkring fyra miljarder 2011 till 20 miljarder år 2012. En ökning med 300 procent.

Diamorphs obligationslån är ett sådant lån då den årliga räntan, kupongräntan, uppgår tolv procent. Större bolag med högt kreditbetyg lånar på obligationsmarknaden till omkring tre till fem procent, och svenska staten lånar till strax över en procent när löptiden är fem år.

– Den stora nackdelen med att låna på obligationsmarknaden är just den höga räntan som vi måste betala. Men fördelarna överväger. Handlingsutrymmet för att investera i tillväxt som ges av obligationsmarknaden är en stor fördel med obligationslån, säger Fredrik Svedberg.

Annons

Men bankerna har också blivit restriktivare med sin utlåning. De strängare reglerna när det gäller bankernas kapitaltäckning gör att de inte kan låna ut lika mycket som tidigare.

– Vi har märkt hur det har blivit svårare att få lån till bra villkor, säger Svedberg.

Diamorphs obligationer är noterade på ”First North Bond Market”, som sedan december förra året är Stockholmsbörsen Nasdaq OMX:s marknadsplats för företagsobligationer utgivna av små och medelstora företag. Att göra det enklare och billigare för dessa företag att få sina obligationer listade är ett sätt för börsen att understödja en mer aktiv och likvid obligationsmarknad.

Den nya marknadsplatsen syftar till att göra det lättare för mindre placerare att hitta placeringsalternativ i till exempel aktier. Uppsvinget för företagsobligationer beror också på att placerare har lockats av en placeringstyp som ger en hög avkastning till en begränsad risk.

– Det finns ju lönsamma företag med stabilt kassaflöde också inom denna företagsgrupp, och då är avkastningen för placerare attraktiv, säger Claes Bahri på Nordic Fixed Income.

Pär Krause

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.