Trettio år sedan 4:e oktober 1983

Jubileumsskrift Det var den största politiska manifestationen genom tiderna, 100 000 företagare gick ut på gatorna för att protestera mot löntagarfonderna. Och vann. Lagom till trettioårsfirandet av den dramatiska dagen den 4 oktober 1983, ger tidningen Entreprenör ut en digital nyutgåva av skriften som handlar om åren utan fondsocialism.

Skriften trettio år utan fondsocialism

Det var inte vilket demonstrationståg som helst. De vajande fanorna och banderollerna bars av uppåt 100 000 svenska företagare och aldrig tidigare hade det svenska näringslivet visat en sån enighet. Men så var det också en protest mot ett av de största hoten som presenterats: Att fackliga företrädare och politiker skulle ta över och driva stora delar av företagsamheten och vapnet var de så kallade löntagarfonderna. Nu skulle det skapas jämlikhet mellan arbete och kapital, var det tänkt och i det arbetet hade företagen och företagarna ingen viktig roll.

Nu ger tidningen Entreprenör ut en ny upplaga av den lilla skriften ”25år utan fondsocialism”, första gången publicerad 2008. I den beskriver Ronald Fagerfjäll bakgrunden, demonstrationen och motståndet. Det är ett lika spännande som upprörande tidsdokument, fylld av bilder från den dagen då Sveriges företagare gick ut på gatorna.

– Vi på Entreprenör tror på människor som gör, som handlar och som vägrar att kröka rygg. Just den typen av människor som för trettio år sedan satte stopp för de stolliga idéerna om att fondsocialism skulle vara bättre än företagande, säger tidningens chefredaktör Nicklas Mattsson.

Här hittar du skriften om 4:e oktober

PDF: Trettio år utan fondsocialism (8,5 MB)

www.ztory.com

www.readly.com

Det finns även att ladda ner som app från tidningskiosken i App-store.

Anders Carlsson