NYHET Publicerad

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.

Peter Soergel och Peder Ölander, Prillan Concept.
Foto: Thomas Johansson/TT
I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Men nu anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Prillan Concept har under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester. "Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna", säger han.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Punktskatten för röktobak är 1852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kr per kilo.

Sedan 2009 har företaget Prillan Concept importerat råtobak och levererat till grossister. Ägarna Peter Soergel och Peder Ölander har under åren sett omsättningen i verksamheten växa för att hamna på runt 60 miljoner kronor per år. Enligt Peter Soergel fanns det länge ett fungerande arbete med Tullverket, som ”helt plötsligt” ändrades våren 2016.

Då företaget under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.

Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester.

– Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna, säger han.

Punktskatten för röktobak är 1 852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kronor per kilo. Detta har resulterat i att Prillan Concept AB fått två fakturor på sammanlagt 100 miljoner kronor retroaktivt.

– Det är helt sinnessjukt. Det känns som att de bara gör såhär för att få bort oss från marknaden. Det är ren utpressning. Det är på många sätt som Davids kamp mot Goliat. De har i princip oändliga resurser som ställs mot ett litet företag.

Prillan Concept överklagade den nya beteckningen och bestred fakturorna. I slutet av augusti möttes de båda parterna i förvaltningsdomstolen. Målet har hittills tvingat Peter Soergel och Peder Ölander att betala cirka två miljoner kronor i omkostnader.

Annons

– Vi har i dag 15 anställda. Om vi skulle förlora så skulle vi gå i konkurs. Och det värsta är att vi inte är ensamma, det finns mängder av företag som kan komma att bli drabbade av samma maktmissbruk. Vinner vi inte detta så är det något som är otroligt konstigt.

Peter Soergel berättar att han upplever att Tullverket är ute efter att få bort deras företag från marknaden. Detta då kranvatten eller smaksättare måste tillsättas för att råtobaken ska bli till snus.

– Vilket minskar deras skatteintäkter. Och det är en del av varför jag tror att Tullverket är ute efter att krossa oss. Eftersom 50 procent av produkten som konsumeras är vatten eller smaksättare, går det inte att skatta.

Michaela Linderoth på tullverkets presstjänst meddelar att de avböjer att kommentera målet tills vidare.

– Det är ett komplicerat ärende med olika delar och vi avvaktar med att kommentera tills domen fallit, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.