NYHET Publicerad

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.

Peter Soergel och Peder Ölander, Prillan Concept.
Foto: Thomas Johansson/TT
I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Men nu anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Prillan Concept har under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester. "Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna", säger han.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Punktskatten för röktobak är 1852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kr per kilo.

Sedan 2009 har företaget Prillan Concept importerat råtobak och levererat till grossister. Ägarna Peter Soergel och Peder Ölander har under åren sett omsättningen i verksamheten växa för att hamna på runt 60 miljoner kronor per år. Enligt Peter Soergel fanns det länge ett fungerande arbete med Tullverket, som ”helt plötsligt” ändrades våren 2016.

Då företaget under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.

Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester.

– Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna, säger han.

Punktskatten för röktobak är 1 852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kronor per kilo. Detta har resulterat i att Prillan Concept AB fått två fakturor på sammanlagt 100 miljoner kronor retroaktivt.

– Det är helt sinnessjukt. Det känns som att de bara gör såhär för att få bort oss från marknaden. Det är ren utpressning. Det är på många sätt som Davids kamp mot Goliat. De har i princip oändliga resurser som ställs mot ett litet företag.

Prillan Concept överklagade den nya beteckningen och bestred fakturorna. I slutet av augusti möttes de båda parterna i förvaltningsdomstolen. Målet har hittills tvingat Peter Soergel och Peder Ölander att betala cirka två miljoner kronor i omkostnader.

Annons

– Vi har i dag 15 anställda. Om vi skulle förlora så skulle vi gå i konkurs. Och det värsta är att vi inte är ensamma, det finns mängder av företag som kan komma att bli drabbade av samma maktmissbruk. Vinner vi inte detta så är det något som är otroligt konstigt.

Peter Soergel berättar att han upplever att Tullverket är ute efter att få bort deras företag från marknaden. Detta då kranvatten eller smaksättare måste tillsättas för att råtobaken ska bli till snus.

– Vilket minskar deras skatteintäkter. Och det är en del av varför jag tror att Tullverket är ute efter att krossa oss. Eftersom 50 procent av produkten som konsumeras är vatten eller smaksättare, går det inte att skatta.

Michaela Linderoth på tullverkets presstjänst meddelar att de avböjer att kommentera målet tills vidare.

– Det är ett komplicerat ärende med olika delar och vi avvaktar med att kommentera tills domen fallit, säger hon.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.