NYHET Publicerad

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.

Peter Soergel och Peder Ölander, Prillan Concept.
Foto: Thomas Johansson/TT
I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Men nu anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Prillan Concept har under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester. "Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna", säger han.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Punktskatten för röktobak är 1852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kr per kilo.

Sedan 2009 har företaget Prillan Concept importerat råtobak och levererat till grossister. Ägarna Peter Soergel och Peder Ölander har under åren sett omsättningen i verksamheten växa för att hamna på runt 60 miljoner kronor per år. Enligt Peter Soergel fanns det länge ett fungerande arbete med Tullverket, som ”helt plötsligt” ändrades våren 2016.

Då företaget under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.

Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester.

– Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna, säger han.

Punktskatten för röktobak är 1 852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kronor per kilo. Detta har resulterat i att Prillan Concept AB fått två fakturor på sammanlagt 100 miljoner kronor retroaktivt.

– Det är helt sinnessjukt. Det känns som att de bara gör såhär för att få bort oss från marknaden. Det är ren utpressning. Det är på många sätt som Davids kamp mot Goliat. De har i princip oändliga resurser som ställs mot ett litet företag.

Prillan Concept överklagade den nya beteckningen och bestred fakturorna. I slutet av augusti möttes de båda parterna i förvaltningsdomstolen. Målet har hittills tvingat Peter Soergel och Peder Ölander att betala cirka två miljoner kronor i omkostnader.

Annons

– Vi har i dag 15 anställda. Om vi skulle förlora så skulle vi gå i konkurs. Och det värsta är att vi inte är ensamma, det finns mängder av företag som kan komma att bli drabbade av samma maktmissbruk. Vinner vi inte detta så är det något som är otroligt konstigt.

Peter Soergel berättar att han upplever att Tullverket är ute efter att få bort deras företag från marknaden. Detta då kranvatten eller smaksättare måste tillsättas för att råtobaken ska bli till snus.

– Vilket minskar deras skatteintäkter. Och det är en del av varför jag tror att Tullverket är ute efter att krossa oss. Eftersom 50 procent av produkten som konsumeras är vatten eller smaksättare, går det inte att skatta.

Michaela Linderoth på tullverkets presstjänst meddelar att de avböjer att kommentera målet tills vidare.

– Det är ett komplicerat ärende med olika delar och vi avvaktar med att kommentera tills domen fallit, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”