NYHET Publicerad

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.

Peter Soergel och Peder Ölander, Prillan Concept.
Foto: Thomas Johansson/TT
I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Men nu anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Prillan Concept har under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester. "Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna", säger han.
Prillan Concept
Foto: Thomas Johansson/TT
Punktskatten för röktobak är 1852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kr per kilo.

Sedan 2009 har företaget Prillan Concept importerat råtobak och levererat till grossister. Ägarna Peter Soergel och Peder Ölander har under åren sett omsättningen i verksamheten växa för att hamna på runt 60 miljoner kronor per år. Enligt Peter Soergel fanns det länge ett fungerande arbete med Tullverket, som ”helt plötsligt” ändrades våren 2016.

Då företaget under åren importerat via Göteborg har Tullverket regelbundet tagit prover av tobaken i Borås. Alla tester visade att tobaken inte går att röka, enligt Peter Soergel. Men efter ett test valde Tullverket att skicka ner tobaken för ytterligare analys i Tjeckien. Testet resulterade i att Tullverket valde att beteckna tobaken som röktobak.

Enligt Peter Soergel går det inte att utläsa någon egentlig fakta från den typen av tester.

– Då fuktar man i 48 timmar och bereder tobaken. Sedan lägger de in tobaken i en metallhylsa och drar konstant in luft. Gör man så kan man få det mesta att brinna, säger han.

Punktskatten för röktobak är 1 852 kr per kilo. Något som kan jämföras med 0 kronor per kilo när det gäller råtobak. Punktskatten för snus är 435 kronor per kilo. Detta har resulterat i att Prillan Concept AB fått två fakturor på sammanlagt 100 miljoner kronor retroaktivt.

– Det är helt sinnessjukt. Det känns som att de bara gör såhär för att få bort oss från marknaden. Det är ren utpressning. Det är på många sätt som Davids kamp mot Goliat. De har i princip oändliga resurser som ställs mot ett litet företag.

Prillan Concept överklagade den nya beteckningen och bestred fakturorna. I slutet av augusti möttes de båda parterna i förvaltningsdomstolen. Målet har hittills tvingat Peter Soergel och Peder Ölander att betala cirka två miljoner kronor i omkostnader.

Annons

– Vi har i dag 15 anställda. Om vi skulle förlora så skulle vi gå i konkurs. Och det värsta är att vi inte är ensamma, det finns mängder av företag som kan komma att bli drabbade av samma maktmissbruk. Vinner vi inte detta så är det något som är otroligt konstigt.

Peter Soergel berättar att han upplever att Tullverket är ute efter att få bort deras företag från marknaden. Detta då kranvatten eller smaksättare måste tillsättas för att råtobaken ska bli till snus.

– Vilket minskar deras skatteintäkter. Och det är en del av varför jag tror att Tullverket är ute efter att krossa oss. Eftersom 50 procent av produkten som konsumeras är vatten eller smaksättare, går det inte att skatta.

Michaela Linderoth på tullverkets presstjänst meddelar att de avböjer att kommentera målet tills vidare.

– Det är ett komplicerat ärende med olika delar och vi avvaktar med att kommentera tills domen fallit, säger hon.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.