NYHET Publicerad

Två av fem företagare ser att regelkrånglet ökar

UNDERSÖKNING Sedan valet 2014 upplever två av fem av företagarna att regelkrånglet har ökat och till och med ökat mycket. Det visar en Skopundersökning beställd av tidningen Entreprenör.

Andrea Femrell
Foto: MedieProffsen

Tydligare riktning. Andrea Femrell, NRR, menar att det finns mycket att göra ute i landets kommuner för att effektivisera och göra det både enklare och billigare för företagarna vid exempelvis tillståndsansökningar.

I nummer 2 granskade tidningen Entreprenör hur regelbördan har ökat för företagen under de senaste åren. Totalt 15 konkreta regelförsämringar listades, och det handlar om allt från administration av nya skatter till mindre regelförändringar som får omfattande konsekvenser för företagen.

En ny Skopundersökning beställd av Entreprenör bekräftar bilden. En majoritet av företagarna, 53 procent, anser att det blivit svårare eller mycket svårare att vara företagare efter 2014 års riksdagsval.

Inom byggbranschen är man mest negativ till hur företagsklimatet har utvecklats. Här svarar 72 procent att det blivit svårare eller mycket svårare sedan valet 2014 mot till exempel 56 procent bland tillverkande företag.

– Regelkrångel och regelverk har stor betydelse för ett företags verksamhet. Därför är det inte konstigt att det har gett genomslag i hur företagen ser på hur det är att driva företag i Sverige, svarar Andrea Femrell, vd på NNR.

På frågan om regelkrånglet har ökat eller till och med ökat mycket efter 2014 års riksdagsval svarar 42 procent ja. Det är få entreprenörer, 3 procent, som anser att regelkrånglet har minskat.

– Jag är inte förvånad av resultatet. Våra egna mätningar visar också att regelkrånglet ökar, säger Andrea Femrell.

– Det finns två viktiga förklaringar till detta. För det första har den nuvarande regeringen inte gjort förenklaringar av regler som har stor påverkan på företagen. För det andra innehåller många av regeringens nya förslag ökade kostnader och ökat regelkrångel. De konsekvensutredningar som görs av förslag till nya och förändrade regelverk är i många fall ofullständiga. Det visar bland annat Regelrådets granskningar. De regelverk som fattas beslut om riskerar därför att bli onödigt dyra och ineffektiva.

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.