Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

2

Skola Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.

Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.
Foto: Lena Dahlström
Paula Hammerskog

I en debattartikel i Svenska Dagbladet går en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet och en tidigare chefredaktör på Lärarnas tidning till hårt angrepp på skolföretaget Academedia. Bakgrunden är en konflikt mellan företaget och två medarbetare.

Enligt Paula Hammerskog har två av företagets lärare under lång tid orsakat en ”oacceptabel arbetsmiljö” på skolan som de arbetar på". Deras agerande har skapat motsättningar bland medarbetare och en ohållbar situation för skolledningen”, skrev hon i januari på företagets blogg.

Då hade lärarna, tillsammans med bland annat Lärarnas Riksförbund, genomfört en demonstration utanför en skola under en öppet hus-dag för nya elever.

Lärarna ska också ha använt sin arbetstid, enligt Hammerskog, till att utföra politiskt arbete, något många medarbetare reagerat starkt på och bett att få slippa, vilket inte respekterats.

Tidigare i vinter varslade Academedia en av lärarna, men efter förhandlingar blev båda två istället omplacerade.

– Vi ville ge dem en andra chans, säger Paula Hammerskog till Entreprenör.

Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver nu alltså Tor Nitzelius, tidigare förbundsjurist vid Lärarförbundet, och Sten Svensson, tidigare chefredaktör på Lärarnas tidning, att Academedias agerande är oacceptabelt. Debattörerna menar att det strider mot Lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. ”Då detta är synnerligen viktiga och principiella frågor borde detta fall bli föremål för åtal så att det kan prövas av en domstol”, skriver de.

Paula Hammerskog menar att det debattörerna skriver om fallet inte stämmer.

– Jag tror inte att debattörerna är insatta i vad som har hänt, säger hon.

–  Academedia har alltid försvarat dessa medarbetares rätt att föra debatten offentligt. Meddelarskydd handlar om en medarbetares rätt att avslöja oegentligheter utan att riskera att det efterforskas eller straffas, fortsätter hon.

Enligt henne införde Academedia meddelarfrihet 2013.

– Lagstiftningen hann ifatt oss 2017. Vi låg alltså fyra år före vår tid, säger hon och menar att det här fallet inte handlar om meddelarfrihet, utan snarare om arbetsmiljö på skolorna. 

Stina Bengtsson