UF-företagare får chans att driva vidare

34

Företagande I år driver nästan 22 000 elever UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Nu har Ung Företagsamhet och Drivhuset startat ett gemensamt projekt för att få fler av dessa ungdomar att omvandla sina idéer till riktiga företag.

Hala
"Det viktiga är att UF-elever som vill driva sitt företag vidare vet vart de ska vända sig", säger Hala G Asfar, projektledare för ”Driv vidare”.

Att designa och utveckla en multifunktionell sminkväska. Den idén kom Emelie Czari och hennes två kompisar på när de gick på Angeredsgymnasiet i Göteborg. Tillsammans drev de ett UF-företag under ett år.

– Det var nog det roligaste jag gjorde under hela gymnasietiden, säger Emelie Czari.

Efter examen pluggade hon vidare. Men affärsidén från UF-företaget fanns kvar i bakhuvudet. Nu har Emelie Czari fått en chans att se om idén håller för ett riktigt företag genom projektet ”Driv vidare” som organisationerna Ung Företagsamhet och Drivhuset håller i.

– Syftet med projektet är att fånga upp ungdomar som drivit ett UF-företag och slussa dem vidare till Drivhuset och våra affärsutvecklingsprocesser. Hos Drivhuset får de utbildning och hjälp att utveckla sin affärsidé, eller en helt ny, för att på så sätt kunna starta ett riktigt företag, säger Hala G. Asfar, som är nationell projektledare för ”Driv vidare” på Drivhuset.

Drivhuset är en organisation som finns på 14 orter och som i vanliga fall främst vänder sig till entreprenörstalanger på landets universitet och högskolor. Nu vill Drivhuset även nå yngre elever med ambitioner att driva eget.Projektet drog igång hösten 2013 och idag finns utbildningar på sju pilotorter i Sverige: Trollhättan, Borås, Karlstad, Malmö, Stockholm/Södertälje, Uppsala och Umeå. Projektet finansieras av Näringsdepartementet och Skolverket och just nu pågår rekrytering av tidigare UF-företagare till Drivhuset. Emelie Czari går just nu Drivhusets kurs i affärsutveckling i Borås. Hon är övertygad om att idén om en sminkväska nu ska bli verklighet. 

– Jag tror på min idé och utvecklas med den, säger hon.

Anna Dalqvist