Utländska entreprenörer inte välkomna

Kompetens Sverige behöver fler företagare. Men när internationella studenter vill stanna i landet för att driva företag är de inte välkomna. "Vi lockar hit utländska entreprenörsstudenter och lär dem allt vi kan, men när de efter färdig utbildning vill driva företag i Sverige så skickar vi hem dem. Jag förstår ingenting", säger Ragnar Ahlström Söderling, universitetslektor vid Lunds universitet.

ragge_redigerad-1

Många svenska företag har svårt att hitta rätt kompetens och är direkt beroende av att kunna anställa människor från länder utanför EU. Under 2008 infördes nya regler för arbetskraftinvandring som gjorde detta möjligt. Politikerna talar sig gärna varma för den reformen.

Men de talar sällan om svårigheterna med att få hit utländska talanger som startar och driver företag i Sverige. Något som onekligen skulle behövas med tanke på hur få svenskar som tar steget och startar eget. Svenska universitet lockar visserligen hit unga ambitiösa studenter från världens alla hörn, men efter att de har tagit examen är det svårt att få dem att stanna, speciellt om de vill driva företag.

Kraven för att en utomeuropeisk medborgare som vill driva företag i Sverige ska få uppehållstillstånd är alldeles för högt ställda, enligt Ragnar Ahlström Söderling, universitetslektor vid Sten K Jonson Centre for Entrepreneurship, Lunds universitet.

– Bland annat måste de visa att företaget kommer att nå en tillfredsställande vinst och att de kan ordna med sin egen försörjning under minst två år. Vilken företagare i Sverige uppfyller dessa krav? Företagande handlar om risktagande, en del företag blir framgångsrika, andra inte. Men vi måste våga släppa in entreprenörssjälar, säger han.

Entreprenörsprogrammet i Lund har ett gott internationellt rykte och lockar betalande studenter från hela världen. Merparten av studenterna kommer från andra länder än Sverige, ofta från länder som Brasilien, Kina och USA. Under utbildningen får studenterna starta och driva egna företag. Konkurrensen om studieplatserna är stenhård och de sökande får genomgå tuffa antagningstester. Det är driftiga människor med drömmar som kommer hit, betonar Ragnar Ahlström Söderling. Han är därför djupt irriterad över att det svenska regelverket hindrar talangerna från att stanna i Sverige.

– Vi lockar hit utländska entreprenörsstudenter och lär dem allt vi kan, men när de efter färdig utbildning vill driva företag i Sverige så skickar vi hem dem. Jag förstår ingenting, det är ett enormt resursslöseri, säger han.

Ragnar Ahlström Söderling berättar om flera utländska studenter som har velat driva företag i Sverige, men inte fått uppehållstillstånd. Flera av dem driver istället framgångsrika företag i andra länder. En amerikansk student ville stanna i Sverige och fortsätta driva företaget han startade under utbildningen, men fick avslag. I mars 2012 blev hans företag Shojen listat av San Diego Business Journal som ett av de bästa webbutvecklings- och designföretagen.

– Ett asiatiskt par som träffades under utbildningen nekades uppehållstillstånd och startade då ett framgångsrikt it-företag, likt Groupon, i Thailand istället. Tyvärr finns det gott om sådana exempel, säger han.

Entreprenörsstudenterna Michael Hoy från USA och Benjamin Page från Kanada lyckades med nöd och näppe att bli kvar i Sverige. Strax innan examen vann deras företag Nocturnal Vision, som utvecklat en algoritm som gör det lättare att videofilma i mörker, affärstävlingen Venture Cup 2010 och kammade hem över 100 000 kronor.

– I och med att vi vann Venture Cup kunde vi visa att vi kunde sköta vår egen försörjning. Det och stöd från universitetet gjorde att vi fick stanna i Sverige. Men hade vi inte vunnit tävlingen hade vi tvingats flytta tillbaka, säger Michael Hoy.

Michael Hoy och Benjamin Page anser att det är tydligt att kompetensen hos internationella företagare inte har högsta prioritet i Sverige.

– På vår entreprenörslinje var vi omkring 20 internationella studenter, men bara jag och Benjamin blev kvar och drev företag i Sverige. Och det beror inte på att ingen annan var intresserad, säger Michael Hoy.

Daniel Mellwing