Utvisades – nu har Syed Latif fått rösta för första gången

402

Kompetensutvisningarna För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Och igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han.

Syed Latif, 38, röstar för första gången i livet.
Foto: Privat
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Igår röstade han för första gången i sitt liv. Han är 38 år gammal.

– I mitt hemland är politikerna så korrupta att jag har valt att inte rösta, säger bangladeshiern som numera bor i Sverige.

Syed Latifs fall var en av de första så kallade kompetensutvisningarna som fick stor uppmärksamhet i svenskt media. Han hade pluggat i Sverige i flera år när han såg en jobbannons på Linkedin. Han sökte jobbet, fick det och flyttade till Malmö. Ganska snabbt avancerade han inom företaget och fick en chefsbefattning. Men efter halvtannat år blev han utvisad ur Sverige på grund av ett fel som inte var hans. Problemet var att Syed Latif fick sitt jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen.

Några månader senare fick han arbetstillstånd och kom tillbaka till Sverige. Och nu har han alltså också fått gå till valurnan. Eftersom han ännu inte är svensk medborgare är det i landstings- och kommunalval han har fått lägga sin röst.

Har det varit svårt att bestämma vad du skulle rösta på?
– Det var inte enkelt. Jag har tittat på alla debatter och jag åkte också till Almedalen, säger Syed Latif.

Han berättar att viktiga frågor för honom är jämställdhet, jämlikhet, integration och äldreomsorg.

– Arbetskraftsintegration särskilt. Det många människor som jobbar här och betalar skatt, men Migrationsverket utvisar dem på grund av småfel, säger han och understryker att han inte tycker att politikerna har gjort tillräckligt för att lösa problemen med att kompetensutvisningarna fortsätter.

Känner du dig nöjd med ditt val?
– Jag är glad att jag fick rösta. Det känns helt okej, säger han.

Vad vill du säga till dem som har rösträtt i Sverige, men som väljer att inte använda den?
– Rösträtten är både en rättighet och skyldighet. Vi måste rösta för att demokratin ska fungera, säger Syed Latif.

Stina Bengtsson