NYHET Publicerad

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.

Tommie Berg.

Ett företag låter ett tryckeri trycka en medlemstidning – har de då beställt en vara eller en tjänst?

Det må låta som en tämligen ointressant fråga men det är det inte. Vad som står på fakturan handlar om möjligheten att dra av moms eller inte och därmed stora pengar för företaget som beställt jobbet. Därför har frågan vandrat hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen som i våras slog fast att den tryckta medlemstidningen är att betrakta som köp av en vara.

Det utslaget är krönet på en 27 år lång kamp mellan företagaren Tommie Berg och Skatteverket som i alla år hävdat tvärt om: tryckningen av medlemstidningen är en tjänst som ska beläggas med moms.

– Men de har alltså fel. Hade det utslaget kommit redan när jag tog upp det första gången, hade jag inte förlorat miljontals kronor, suckar Tommie Berg.

Det handlar om moms för periodiska tidskrifter, ett erkänt svårt skatteområde. Så svårt att inte ens Skatteverket kan ge raka svar eller genomföra en enhetlig behandling av olika företag med exakt samma verksamhet.

Det vet alltså Tommie Berg. Han driver sedan 1988 företaget VF in Sports i Kungsbacka och producerar medlemstidningar och andra typer av trycksaker för idrottsklubbar och organisationer. I korthet innefattar uppdragen att ta ansvar för annonsförsäljningen och med de intäkter som de ger, stå för tryck och distribution av trycksaken.

Kunden å sin sida producerar innehållet och är ansvarig utgivare. Annonsintäkterna är inte momspliktiga eftersom de ska publiceras i en organisationstidskrift och de är momsbefriade. Det är en gammal regel som funnits för att hålla små, icke kommersiella medlemstidningar under armarna.

Annons

Men så var det alltså det här med trycket: när VF in Sports får fakturan från tryckeriet är det 25 procents moms på den.

– I rimlighetens namn borde jag då ha fått dra av momsen eftersom själva trycksaken är momsbefriad.

Men det tyckte inte skattemyndigheten som inte heller godkände avdrag för de kostnader Tommie Berg hade för hyra och telefon: Han arbetade ju inte med momspliktig verksamhet, alltså ingen kvittning.

– Det gjorde att jag hade 25 procent högre kostnader än andra företag som arbetade på exakt samma sätt men var momsbefriade för tryck och distribution. Alltså tvärt emot mig och det är de än i dag. Jag måste helt enkelt sälja 25 procent mer än mina konkurrenter. Det var en särbehandling som jag bara inte kunde gå med på, säger Tommie Berg.

Det startade en evighetslång process som böljat fram i olika skattekontor och i alla nu kända rättsinstanser. På vägen har den hårda bedömningen mildrats. Efter ett ingripande från näringsdepartementet, som numera går under namnet Lex Berg, fick han i alla fall dra av för lokalhyra och telefonkostnader. Men tryckfakturan var det stopp för – den ska det vara moms på.

Men hur kan man orka driva en fråga under alla dessa år och samtidigt driva företaget?

– Därför att jag, av någon ännu okänd anledning blivit särbehandlad. Små företag, stora mediehus, framför allt fackföreningsägda, alla arbetar på exakt samma sätt som jag. Men de är fortfarande momsbefriade för tryck- och distributionskostnader. När jag då påpekar det och möts med arrogans och okunskap, då kan jag inte ge mig.

Av allt att döma är det en särbehandling som fortsätter. Tommie Berg måste fortfarande, med utslaget från Högsta förvaltningsdomstolen i ryggen, argumentera med Skatteverket.

– Då får jag fortfarande svaret att det gäller inte mig. När jag då pekar på en rad andra företag som är momsbefriade, vägrar man att ta hänsyn till det eftersom ”man inte kommenterar andra fall och det dessutom är sekretess”. Antagligen kan de helt enkelt inte tolka utslaget.

Tommie Berg utreder nu, via en advokat, möjligheten att begära omprövning av de tidigare skattebesluten och därmed få tillbaka en del av de pengar han förlorat. Det kan man göra för de senaste sex åren. Visar det sig att företaget blivit felbehandlat går det att gå ännu längre tillbaka i tiden. Då kan det röra sig om drygt sex miljoner som Skatteverket tvingas betala tillbaka. Om det lyckas är ännu oklart, och Tommie Berg är luttrad:

– Problemet är att jag, efter att ha drivit den här frågan i 27 år vet mer om momsregler för periodiska tidskrifter än vad Skatteverket självt gör. Det är ingen bra utgångspunkt i förhandlingarna med dem. Trots att jag har Högsta förvaltningsdomstolen på min sida.

En kamp år efter år

Den långa striden med skattemyndigheterna har ibland varit intensiv, ibland legat på is. Här några nedslag under åren.

1988
Startade företaget VF in Sports som producerar tidningar och andra annonsfinansierade trycksaker till idrottsrörelsen.

1997
Skatteverket gjorde revision. Krävde in 600 000 i utebliven moms. "Då insåg jag att min redovisningsbyrå inte gjort ett enda avdrag för ingående moms sedan 1988. Jag hade alltså haft 25 procent för höga kostnader."

1998
Skatterättsnämnden nekar honom status som ”framställare” – och därmed inget momsavdrag. Överklagar. Driver samtidigt fallet i Halland och bollas fram och tillbaka mellan olika rättsinstanser utan besked.

2001
Utslag i Regeringsrätten, nuvarande Högsta förvaltningsdomstolen, som går på samma linje som Skatterättsnämnden.

2003
Lex Berg. Näringsdepartementet slår fast att ”framställaren” har avdragsrätt. En halv seger. Men länsrätten ger ingen upprättelse retroaktivt.

2007
Efter ett flertal överklagande får han tillbaka moms för administrativa kostnader som tidigare nekats avdrag för. Dock ej för de stora posterna: tryck och distribution. Skatteverket överklagar i sin tur till Regeringsrätten men får inte prövningstillstånd.

2008
Startar om överklagandeprocessen än en gång via länsrätt och kammarrätt.

2011
Avslag från regeringen på att få tillbaka den skatt han tidigare betalt.

2017
Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att tryckeritjänster är en vara. Gäller den då en medlemstidning är köpet inte momspliktigt. 20 års kamp är över.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.