Peter Carlsson, vd Northvolt
Foto: Pressbilder/Northvolt

Peter Carlsson, vd Northvolt och skiss på fabriken.

NYHET Publicerad

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.

Men visionen om att producera helt gröna batterier och ett kolneutralt samhälle har Northvolt siktet inställt på att bygga Europas största batterifabrik. Planerna om att bygga en fabrik i Sverige har funnits sedan företaget startades 2016. Men var fabriken kommer att ligga är ännu inte bestämt.

– Från början var ett tiotal kommuner intressanta, nu har de kokats ned till två; Västerås och Skellefteå. Det började med en ganska lång lista på parametrar som var viktiga. En stor fabrik kräver mycket yta och att stora materialflöden ska kunna transporteras in och ut. Därför får gärna vara nära hamn, järnväg eller ha bra möjlighet till lastbilskommunikation, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Läs även: Sanningen om den svenska vitvarudöden

Sen har företaget en del specifika behov. Det handlar om elförsörjning, vattenfrågan, kompetensförsörjning och förmågan att hålla tidsplanen.

– Energi är en väldig viktig faktor. Vi konsumerar mycket energi. Vårt behov två terrawattimmar. På ett år så konsumerar vi 1,5 procent av Sveriges elproduktion. En sån fabrik kopplar man inte in var som helst. En hel del kommuner blev diskvalificerade ganska direkt.

Enligt Peter Carlsson måste fabriken kunna börja byggas senast 2018 för att de ska kunna leverera till sina kunder när de ställer om sina produktportföljer. Bland annat i bilindustrin behövs batterier för att ersätta fossila bränslen med el.

– Vi har ett fönster runt 2019 till 2023 då bland annat biltillverkarna som inte har en försörjningslösning behöver våra batterier. Därför är det otroligt viktigt att vi inte missar det fönstret.

Annons

Hur kommer vattenfrågan påverka byggnationen?

– Den här typen av produktion finns knappt i Sverige. Vi kommer ständigt att arbeta för att ligga lång under gränsvärdena. Vattenfrågan är otroligt komplex och både vi och tillståndsmyndigheterna måste lära oss hur vi ska arbeta framåt, säger han och fortsätter:

– Vi är visionsdrivna. Vårt mål är att genomföra detta för att driva en omställning. Inte bara batterierna i sig är viktiga. Det ska vara en grön produktion i alla steg.

Dessutom är kompetensförsörjning en viktig faktor för Northvolt. Fabriken kräver att medarbetarna har industriell erfarenhet som bland annat underhållstekniker, processingenjörer och kvalitetsingenjörer. Även människor som jobbar med logistik, materialhantering, kringtjänsterna säkerhet kommer att anställas.

– Det är en högautomatiserad fabrik så vi är i stort behov av hög kompetens. En viktig del av kompetensförsörjningen är från universitet och högskolor. Där har Västerås en stor fördel men samtidigt har Skellefteå en fördel då de har en stark industritradition.

Beskedet om var fabriken kommer att hamna ges i oktober. Då kommer även rekryteringarna till tjänsterna att börja annonseras ut.

Hur många jobb kommer fabriken ge?

– När den är fullt utbyggd kommer den att skapa uppemot 2 500 jobb. Det kommer även startas en utvecklingsavdelning för process och produktutveckling. Där kommer vi att behöva mellan 400 till 500 personer.  


Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.