Peter Carlsson, vd Northvolt
Foto: Pressbilder/Northvolt

Peter Carlsson, vd Northvolt och skiss på fabriken.

NYHET Publicerad

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.

Men visionen om att producera helt gröna batterier och ett kolneutralt samhälle har Northvolt siktet inställt på att bygga Europas största batterifabrik. Planerna om att bygga en fabrik i Sverige har funnits sedan företaget startades 2016. Men var fabriken kommer att ligga är ännu inte bestämt.

– Från början var ett tiotal kommuner intressanta, nu har de kokats ned till två; Västerås och Skellefteå. Det började med en ganska lång lista på parametrar som var viktiga. En stor fabrik kräver mycket yta och att stora materialflöden ska kunna transporteras in och ut. Därför får gärna vara nära hamn, järnväg eller ha bra möjlighet till lastbilskommunikation, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Läs även: Sanningen om den svenska vitvarudöden

Sen har företaget en del specifika behov. Det handlar om elförsörjning, vattenfrågan, kompetensförsörjning och förmågan att hålla tidsplanen.

– Energi är en väldig viktig faktor. Vi konsumerar mycket energi. Vårt behov två terrawattimmar. På ett år så konsumerar vi 1,5 procent av Sveriges elproduktion. En sån fabrik kopplar man inte in var som helst. En hel del kommuner blev diskvalificerade ganska direkt.

Enligt Peter Carlsson måste fabriken kunna börja byggas senast 2018 för att de ska kunna leverera till sina kunder när de ställer om sina produktportföljer. Bland annat i bilindustrin behövs batterier för att ersätta fossila bränslen med el.

– Vi har ett fönster runt 2019 till 2023 då bland annat biltillverkarna som inte har en försörjningslösning behöver våra batterier. Därför är det otroligt viktigt att vi inte missar det fönstret.

Annons

Hur kommer vattenfrågan påverka byggnationen?

– Den här typen av produktion finns knappt i Sverige. Vi kommer ständigt att arbeta för att ligga lång under gränsvärdena. Vattenfrågan är otroligt komplex och både vi och tillståndsmyndigheterna måste lära oss hur vi ska arbeta framåt, säger han och fortsätter:

– Vi är visionsdrivna. Vårt mål är att genomföra detta för att driva en omställning. Inte bara batterierna i sig är viktiga. Det ska vara en grön produktion i alla steg.

Dessutom är kompetensförsörjning en viktig faktor för Northvolt. Fabriken kräver att medarbetarna har industriell erfarenhet som bland annat underhållstekniker, processingenjörer och kvalitetsingenjörer. Även människor som jobbar med logistik, materialhantering, kringtjänsterna säkerhet kommer att anställas.

– Det är en högautomatiserad fabrik så vi är i stort behov av hög kompetens. En viktig del av kompetensförsörjningen är från universitet och högskolor. Där har Västerås en stor fördel men samtidigt har Skellefteå en fördel då de har en stark industritradition.

Beskedet om var fabriken kommer att hamna ges i oktober. Då kommer även rekryteringarna till tjänsterna att börja annonseras ut.

Hur många jobb kommer fabriken ge?

– När den är fullt utbyggd kommer den att skapa uppemot 2 500 jobb. Det kommer även startas en utvecklingsavdelning för process och produktutveckling. Där kommer vi att behöva mellan 400 till 500 personer.  


comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.