Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

Peter Carlsson, vd Northvolt
Foto: Pressbilder/Northvolt
Peter Carlsson, vd Northvolt och skiss på fabriken.

Företagsklimat 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.

Men visionen om att producera helt gröna batterier och ett kolneutralt samhälle har Northvolt siktet inställt på att bygga Europas största batterifabrik. Planerna om att bygga en fabrik i Sverige har funnits sedan företaget startades 2016. Men var fabriken kommer att ligga är ännu inte bestämt.

– Från början var ett tiotal kommuner intressanta, nu har de kokats ned till två; Västerås och Skellefteå. Det började med en ganska lång lista på parametrar som var viktiga. En stor fabrik kräver mycket yta och att stora materialflöden ska kunna transporteras in och ut. Därför får gärna vara nära hamn, järnväg eller ha bra möjlighet till lastbilskommunikation, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Läs även: Sanningen om den svenska vitvarudöden

Sen har företaget en del specifika behov. Det handlar om elförsörjning, vattenfrågan, kompetensförsörjning och förmågan att hålla tidsplanen.

– Energi är en väldig viktig faktor. Vi konsumerar mycket energi. Vårt behov två terrawattimmar. På ett år så konsumerar vi 1,5 procent av Sveriges elproduktion. En sån fabrik kopplar man inte in var som helst. En hel del kommuner blev diskvalificerade ganska direkt.

Enligt Peter Carlsson måste fabriken kunna börja byggas senast 2018 för att de ska kunna leverera till sina kunder när de ställer om sina produktportföljer. Bland annat i bilindustrin behövs batterier för att ersätta fossila bränslen med el.

– Vi har ett fönster runt 2019 till 2023 då bland annat biltillverkarna som inte har en försörjningslösning behöver våra batterier. Därför är det otroligt viktigt att vi inte missar det fönstret.

Hur kommer vattenfrågan påverka byggnationen?

– Den här typen av produktion finns knappt i Sverige. Vi kommer ständigt att arbeta för att ligga lång under gränsvärdena. Vattenfrågan är otroligt komplex och både vi och tillståndsmyndigheterna måste lära oss hur vi ska arbeta framåt, säger han och fortsätter:

– Vi är visionsdrivna. Vårt mål är att genomföra detta för att driva en omställning. Inte bara batterierna i sig är viktiga. Det ska vara en grön produktion i alla steg.

Dessutom är kompetensförsörjning en viktig faktor för Northvolt. Fabriken kräver att medarbetarna har industriell erfarenhet som bland annat underhållstekniker, processingenjörer och kvalitetsingenjörer. Även människor som jobbar med logistik, materialhantering, kringtjänsterna säkerhet kommer att anställas.

– Det är en högautomatiserad fabrik så vi är i stort behov av hög kompetens. En viktig del av kompetensförsörjningen är från universitet och högskolor. Där har Västerås en stor fördel men samtidigt har Skellefteå en fördel då de har en stark industritradition.

Beskedet om var fabriken kommer att hamna ges i oktober. Då kommer även rekryteringarna till tjänsterna att börja annonseras ut.

Hur många jobb kommer fabriken ge?

– När den är fullt utbyggd kommer den att skapa uppemot 2 500 jobb. Det kommer även startas en utvecklingsavdelning för process och produktutveckling. Där kommer vi att behöva mellan 400 till 500 personer.  


Frida Nygren