Peter Carlsson, vd Northvolt
Foto: Pressbilder/Northvolt

Peter Carlsson, vd Northvolt och skiss på fabriken.

NYHET Publicerad

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.

Men visionen om att producera helt gröna batterier och ett kolneutralt samhälle har Northvolt siktet inställt på att bygga Europas största batterifabrik. Planerna om att bygga en fabrik i Sverige har funnits sedan företaget startades 2016. Men var fabriken kommer att ligga är ännu inte bestämt.

– Från början var ett tiotal kommuner intressanta, nu har de kokats ned till två; Västerås och Skellefteå. Det började med en ganska lång lista på parametrar som var viktiga. En stor fabrik kräver mycket yta och att stora materialflöden ska kunna transporteras in och ut. Därför får gärna vara nära hamn, järnväg eller ha bra möjlighet till lastbilskommunikation, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Läs även: Sanningen om den svenska vitvarudöden

Sen har företaget en del specifika behov. Det handlar om elförsörjning, vattenfrågan, kompetensförsörjning och förmågan att hålla tidsplanen.

– Energi är en väldig viktig faktor. Vi konsumerar mycket energi. Vårt behov två terrawattimmar. På ett år så konsumerar vi 1,5 procent av Sveriges elproduktion. En sån fabrik kopplar man inte in var som helst. En hel del kommuner blev diskvalificerade ganska direkt.

Enligt Peter Carlsson måste fabriken kunna börja byggas senast 2018 för att de ska kunna leverera till sina kunder när de ställer om sina produktportföljer. Bland annat i bilindustrin behövs batterier för att ersätta fossila bränslen med el.

– Vi har ett fönster runt 2019 till 2023 då bland annat biltillverkarna som inte har en försörjningslösning behöver våra batterier. Därför är det otroligt viktigt att vi inte missar det fönstret.

Annons

Hur kommer vattenfrågan påverka byggnationen?

– Den här typen av produktion finns knappt i Sverige. Vi kommer ständigt att arbeta för att ligga lång under gränsvärdena. Vattenfrågan är otroligt komplex och både vi och tillståndsmyndigheterna måste lära oss hur vi ska arbeta framåt, säger han och fortsätter:

– Vi är visionsdrivna. Vårt mål är att genomföra detta för att driva en omställning. Inte bara batterierna i sig är viktiga. Det ska vara en grön produktion i alla steg.

Dessutom är kompetensförsörjning en viktig faktor för Northvolt. Fabriken kräver att medarbetarna har industriell erfarenhet som bland annat underhållstekniker, processingenjörer och kvalitetsingenjörer. Även människor som jobbar med logistik, materialhantering, kringtjänsterna säkerhet kommer att anställas.

– Det är en högautomatiserad fabrik så vi är i stort behov av hög kompetens. En viktig del av kompetensförsörjningen är från universitet och högskolor. Där har Västerås en stor fördel men samtidigt har Skellefteå en fördel då de har en stark industritradition.

Beskedet om var fabriken kommer att hamna ges i oktober. Då kommer även rekryteringarna till tjänsterna att börja annonseras ut.

Hur många jobb kommer fabriken ge?

– När den är fullt utbyggd kommer den att skapa uppemot 2 500 jobb. Det kommer även startas en utvecklingsavdelning för process och produktutveckling. Där kommer vi att behöva mellan 400 till 500 personer.  


comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.