NYHET Publicerad

”Vi kan bli en del av lösningen på cancergåtan”

INNOVATION Medicinteknikföretaget Clinical Laserthermia Systems har utvecklat en metod för att behandla cancer med hjälp av laser. Produktutvecklingen har kommit långt och nu är dags att lägga mer resurser på försäljning och marknadsföring än forskning. Detta har imponerat på flera investerare och bolaget har även håvat in 20 miljoner kronor från EU.

Life Science
Life science

Lars-Erik Eriksson, medgrundare och vd för Clinical Laserthermia Systems, CLS.

– Fokus ligger nu på att kontakta kliniker och upprätta affärssamarbeten, säger Lars-Erik Eriksson, medgrundare och vd för Clinical Laserthermia Systems, CLS.

Att investerare och även medicinska bedömare tror på företaget och dess metod blev tydligt i början på året när bolagets nyemission, på drygt 20 miljoner kronor, övertecknades. Marknaden tror alltså på CSL:s affärsidé och på ledningens målsättning om att bolaget ska visa vinst från och med 2018. Redan nästa år förväntas försäljningen tar fart, då de kliniska studier som påbörjades under förra året är slutförda i år.

– Vi har nu finansieringen klar tills det att vi finns på marknaden, säger Lars-Erik Eriksson, som var med och grundade bolaget 2006 tillsammans med bland andra professor Karl-Göran Tranberg.

Den behandlingsmetod som CLS har utvecklat, som går ut på att med hjälp av laser värma upp cancertumörer för att därigenom trigga igång kroppens eget immunförsvar, har också rönt internationell uppmärksamhet. Tidigare i år blev det klart att CLS har beviljats stöd från EU på totalt 2,1 miljoner euro, motsvarande cirka 20 miljoner kronor. Stödet, som ges inom ramen för EU-programmet Horizon 2020, ska finansiera de studier som återstår för att validera CLS:s produkt.  

Men det finns också en möjlighet att CSL köps upp av ett större företag, vilket är väldigt vanligt inom life science-sektorn bland medicinteknikbolag i liknande utvecklingsfas.

– Erfarenheterna av bolagsförsäljningar visar ju att det ofta blir lönsamt även för de ursprungliga ägarna, säger Lars-Erik Eriksson, men tillägger att möjligheten att tjäna pengar inte varit den starkaste drivkraften för honom och hans medgrundare.    

– Självklart vill vi att CSL ska vara en bra investering för våra ägare, men för oss som grundat bolaget är den viktigaste drivkraften att visa att idén håller. Även om vi inte kommer att lösa cancergåtan så kommer vi förhoppningsvis att vara en del av lösningen.

Annons

Till skillnad från många andra som leder ett läkemedels- eller medicinteknikbolag så har Lars-Erik Eriksson inte någon medicinsk forskarbakgrund. Han är istället ekonom.

– Som ekonom ser jag ingen jättestor skillnaden mellan att bygga ett medicinteknikbolag och andra typer av bolag. I båda fallen tar det tid att genererar intäkter, även om finansieringsfrågan kanske är en extra utmaning när det gäller ett forskningsintensivt bolag. Det gäller att kunna beskriva projektet och produkten.

Kollegan Karl-Göran Tranberg har däremot en gedigen bakgrund som forskare och det är också hans rön som till stor del ligger bakom CLS:s produkt och behandlingsmetod.

– Det var när vi tillsammans tittade närmare på det här som vi alla var överens om att det bästa alternativet var att sälja idén som en kommersiell produkt. Både då och därefter har nog min roll som ekonom varit av betydelse, säger Lars-Erik Eriksson.

Pär Krause

Redo för marknaden

Namn: Clinical Laserthermia Systems (CLS)
Startår: 2006
Verksamhet: CLS:s behandlingsmetod innebär att man med hjälp av laser värmer upp själva cancertumören. Systemet mäter och styr värmen i tumörens tillväxtområden. Värmen gör att antigener frigörs och kroppens immunförsvar aktiveras och attackerar cancercellerna. Detta motverkar framförallt uppkomsten av metastaser.
Huvudkontor: Lund
Antal anställda: 14
Vd: Lars-Erik Eriksson
Styrelseordförande: Hans von Celsing
Nettoomsättning: 0 kronor 2015
Resultat efter finansiella poster: -16 miljoner kronor 2015
Största ägare: Avanza Pension 10,6 procent, Nordnet Pensionsförsäkring 7,9 procent, KG Tranberg Medical AB 6,9 procent, Elano AB 4,4 procent.
Listning: På Aktietorget sedan 2009.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.