Nyhetsarkiv

Visar 1 - 20 av 1530
NYHETPublicerad:

Migrationsverket stoppar allt fler toppstudenter

Mer än dubbelt så många utländska studenter fick avslag på sin ansökan att studera på svenska lärosäten förra året jämfört med året innan, visar statistik från Migrationsverket. Men trots att lärosätena vittnar om en skärpt bedömning hänvisar verket bara till ”förbättrade rutiner”. Lärosätena går miste om miljontals kronor och Sverige får dåligt rykte bland internationella toppstudenter.

NYHETPublicerad:

"Kompetensutvisningarna ställer till det rejält"

Techföretaget Dynamo Consulting har på kort tid blivit av med två av sina bästa programmerare. Detta på grund av minimala fel som deras tidigare arbetsgivare gjort. ”Vi behöver kompetensen, men när vi väl lyckas hitta rätt så sparkar myndigheterna ut dem i en rasande takt”, säger Jörgen Eng, vd.

NYHETPublicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

"Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.

NYHETPublicerad:

Dubbelbestraffning av utländska talanger

Utländska experter som har nekats förlängt arbetstillstånd på grund av små misstag får inte söka nytt arbetstillstånd på ett halvår. It-företagaren Carl-Johan Hamilton menar att Migrationsverket har infört en så kallad karensregel. Myndigheten medger också att sex månaders utomlandsvistelse krävs för en ny ansökan.

NYHETPublicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.

NYHETPublicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

NYHETPublicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.

NYHETPublicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.

NYHETPublicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.

NYHETPublicerad:

Svenska trävaror går hem i Japan och Kina

Tät kontakt med slutkunden, flexibilitet och lokal närvaro ligger bakom Bergkvist-Insjöns exportframgångar under snart 100 år. Men det handlar också om att fånga tillfälligheter, enligt Ulf Bergkvist, ordförande och tidigare vd, som tidigt fick ett lyckosamt råd från en japansk inköpare.

NYHETPublicerad:

”Spelbranschen är av naturen 100 procent global”

96 procent av spelutvecklaren Paradox försäljning sker utanför Sverige. Övergången till digital distribution och försäljning på nätet har revolutionerat hela branschen. Paradox säljer nu spel i 194 av världens länder och vd:n Fredrik Wester ser inga gränser för exportframgångarna.

NYHETPublicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

NYHETPublicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.

NYHETPublicerad:

Mångfald nyckel för samhällsbyggare

En förlorad upphandling fick byggkoncernen Skanska att inse att de riskerar att missa viktiga affärer när den egna verksamheten inte speglar samhället de verkar i. Inkludering är i dag en viktig del av företagets mångfaldsarbete. ”I vårt fall har det handlat om att gå från traditionellt manliga strukturer till blandade och förändringsorienterade arbetsplatser”, säger Monica Westberg, mångfaldschef på Skanska Sverige.

NYHETPublicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.

NYHETPublicerad:

Kristoffer Triumf: ”Kan knappt fatta att jag är entreprenör”

Kristoffer Triumf är programledare, komiker, redaktör och tidigare copywriter som under de senaste åren blivit ett namn på allas läppar. I sin podcast Värvet har han intervjuat nästan alla svenska kändisar och den har ständigt legat i topp över landets mest nedladdade podcasts.

NYHETPublicerad:

Det ska börjas i tid

Som tolvåring kom min dotter till mig och sa ”Jag vill starta cafe i sommar med Ester”. Entreprenören i mig hade svårt att säga nej till detta.

NYHETPublicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.

NYHETPublicerad:

Liten balja blev stor framgång

För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.

NYHETPublicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.

1 2 3 4 5 6 7