Äventyrsman lyfter vvs till nya höjder

216

Nykläckt Han kom till Sverige av en slump och stannade när det blev inbördeskrig i Elfenbenskusten. Tio år senare är Penikandjomon Kone en uppskattad arbetsgivare och vvs-företagare i Avesta med siktet inställt på att höja vvs-standarden i sitt gamla hemland.

3a33ec64-e5fd-489e-8efa-f4260fb56a8d-image
Foto: Ulf Palm/TT

– Jag är bra helt enkelt. Du kan inte hitta någon som är bättre, säger Penikandjomon Kone.

För en janteskadad svensk kan det låta skrytigt, men Kone, som han kallas, har både charm och orsak att vara stolt över sig själv.

2004 läste han till laboratorieassistent i Abidjan, Elfenbenskustens största stad, när han blev uppringd av Chalmers i Göteborg. De undrade varför han inte skickat in pappren för den miljöutbildning han skulle gå hos dem. Kone var ett enda stort frågetecken, någon måste ha skickat in hans namn utan hans vetskap. Han vet fortfarande inte hur det gick till, men till Göteborg kom han. Utbildningen höll på ett par månader, men när det var dags att flyga hem hade inbördeskrig brutit ut i Elfenbenskusten. Penikandjomon Kone fick uppehållstillstånd i Sverige, började läsa svenska och arbetade som städare på byggarbetsplatser. Kone fick upp ögonen för branschen och kom in på en rörmokarutbildning i Uppsala. Han gjorde lärlingstjänst och på kvällarna satt han ofta framför datorn. På så sätt träffade han Veronica i Avesta och snart hade Kone flyttat dit och börjat arbeta på ett lokalt vvs-företag.

Under en semesterresa i Elfenbenskusten slogs Kone av att alla rum på hans hotell hade varmvattenberedare.

– Jag tänkte att det var onödigt att använda ström när det finns så mycket sol. Då fick jag idén om att sälja solfångare, berättar Penikandjomon Kone.

Han startade ett företag ihop med två gamla kurskamrater och började sälja in idén om solenergi till hotellägare. Hemma i Sverige gick det knackigt för hans arbetsgivare, som tillslut tvingades säga upp Kone på grund av arbetsbrist. Kone tog saken i egna händer och startade sin egen vvs-firma.

– Jag tänkte att det inte är någon idé att vänta, lika bra att sätta igång. Jag är en äventyrsman, jag är inte rädd för att ta risker, säger Kone som dessutom köpte en del av sin tidigare arbetsgivares företag.

Idag har Penikandjomon Kone tre heltidsanställda och omsätter nära fem miljoner kronor. Han har utsetts till årets nyföretagare i Avesta och fått ett hedersomnämnande av Nyföretagarcentrum. Men planerna sträcker sig långt utanför Avesta. Arbetet i Elfenbenskusten är i full gång och snart öppnar Kone en butik i Abidjan som ska sälja vvs-produkter från Gustavsberg. Han har undervisat på vvs-skolan i samma stad och ser stora affärsmöjligheter i att exportera svensk vvs-standard till Elfenbenskusten. Idag saknas helt riktlinjer.

– Allting jag sett hittills, man kan inte kalla det vvs. Folk bara kopplar ihop lite rör.

Nu är utmaningen att öka omsättningen i Sverige och fortsätta bygga relationer mellan Sverige och Elfenbenskusten. Kone har planer på att starta ett import-export företag, som ska exportera vvs-produkter och importera nötter och kakao.

– Det här är bara början på en jättegrej. Allting blir inte lätt, men jag tror på idén.

P Solenergi & VVS Service AB

Grundare: Penikandjomon Kone
Startår: 2014
Verksamhet: Service, installation och försäljning av VVS-produkter samt solpaneler och solfångare. I Sverige och Elfenbenskusten.
Anställda: Tre heltidsanställda och en på deltid. Hyr in fler vid behov.

Därför kommer vi att lyckas
  1. Jag tror på mig själv och är inte rädd för att ta risker.
  2. Jag är jätteenvis och ger aldrig upp. Jag försöker tills det blir bra.
  3. Vi som kommer från andra länder och har lyckats med något här har möjlighet att exportera. Vi har dubbla chanser att lyckas.
Maja Cronstedt