NYHET Publicerad

Beteendebyrå knuffar näringslivet i rätt riktning

NYKLÄCKT Små förändringar i beteende kan göra företag mer lönsamma, hållbara och välfungerande. Det menar grundarna till Beteendelabbet, en startup som använder insikter från forskning för att nå kommersiell framgång i företags hållbarhetsarbete.

Beteende 2
Foto: Amanda Westerbom

”Hållbar affärsutveckling håller på att bli ett allt viktigare område”, menar Ida Lemoine. Intresset för hållbar utveckling genom att ändra beteenden förde henne samman med Kajsa Lindström, Marie Björnstjerna och Linda Lindström.

Förra sommaren var Ida Lemoine, civilekonom med inriktning på beteendeekonomi, på en konferens i danska Roskilde. Av en händelse sprang hon där på psykologstudenten Marie Björnstjerna och miljöekonomen Linda Lindström. Vad konferensen handlade om? Jo, ”nudging”, som kan översättas till ”små knuffar” och går ut på att designa beslutsmiljöer som gör det lätt att göra rätt. Ett forskningsfält som växer snabbt inom beteendeekonomin.

– Alla vill spara pengar, träna mer eller vara miljövänliga, men ändå är det svårt i praktiken. Nudging ska hjälpa människor på traven att göra "rätt val" utan att inskränka valfriheten. Exempelvis kan man placera nyttig mat i ögonhöjd eller göra som den norska hotellkedjan Choice Hotels. De minskade storleken på buffétallrikarna och lyckades på det sättet minska matsvinnet med 20 procent. Det visar att man med små medel kan uppnå stora förändringar, säger Ida Lemoine, vd.

Tillsammans Marie Björnstjerna och Linda Lindström bestämde hon sig för att starta Beteendelabbet, Sveriges första beteendebyrå. Nyligen utökades teamet med designern Kajsa Lindström. Företaget riktar sig till branscher med mycket folk i rörelse, som detaljhandeln eller offentlig sektor, där ledningen vill att verksamheten ska bli mer effektiv eller förbättra miljöarbetet. Med hjälp av insikter från psykologi och experimenterande tänker Beteendelabbet bryta mönster i näringslivet.

– Vi är övertygade om att den omfattande forskningen också funkar kommersiellt. Tanken är att inte ändra attityder utan det faktiska beteendet. Även om vi startade i våras så har responsen varit fantastisk, vi märker att många är nyfikna på vårt sätt att blanda in psykologi i ekonomin, säger Ida Lemoine.

Trenden med nudging är tydlig globalt. Både Obamaadministrationen och den brittiska regeringen har använt metoden och i Danmark växer intresset för nudging starkt. Men i Sverige har metoden inte slagit igenom. Än så länge, menar Ida Lemoine.

Hon har aldrig tidigare drivit företag, men har alltid haft en entreprenöriell ådra och länge jobbat med att hjälpa sociala företag att bli mer fokuserade på affärsnytta. Hennes mål för Beteendebyrån under de kommande åren är tydligt.

– Vår utmaning är att utbilda marknaden i det vi gör och det försöker vi göra så mycket vi kan. Sedan starten har vi hållit inspirationsföreläsningar för bland annat Traderas anställda och talat inför studenter vid Handelshögskolan i Stockholm och Linköpings Universitet.

Annons

– Om fem år är nudging starkt etablerat i Sverige och vi är landets mest framgångsrika och kompetenta byrå inom området.

Beteendelabbet

Startade: 2015
Grundare: Ida Lemoine, Marie Björnstjerna och Linda Lindström.
Ort: Stockholm
Anställda: 4
Omsättning: Förhoppningsvis mellan 200 000-300 000 i år.
Målgrupp: Branscher med mycket folk i omlopp.

Därför kommer vi att lyckas

• Vårt koncept är unikt.
• Vi är ett tvärvetenskapligt team och våra olika bakgrunder är en styrka.
• Beteendeförändringar blir allt viktigare och kommer att beröra alla branscher framöver.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.