NYHET Publicerad

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.

Marie Eneqvist och Annika Faxander
Foto: Hege Hellström

Marie Eneqvist och Annika Faxander har som mål att fler unga ska välja naturvetenskap senare i skolan. Och då ska det börjas i tid.

Marie Eneqvist och Annika Faxander har inte yrkesbakgrund i skolans värld, men de är föräldrar till skolbarn. Föräldraengagemanget har blivit grogrund för Matteklubben AB och, nu senast, IT-klubben för barn i F–3-klass.

– När de senaste Pisa-rapporterna visade att svenska barns resultat i matematik sjönk, slog det ner som en bomb för oss, berättar Marie och Annika.

De bor grannar i Nacka och tar varje morgon en promenad tillsammans. Och en av dessa morgnar frågade de sig: ”Varför kan inte matte vara ett fritidsintresse på samma sätt som att spela fotboll eller gitarr?” Ur det spirade tanken på att starta ett företag.

Marie har tidigare arbetat som försäljningschef på Electrolux och är trebarnsmamma. Inom matematik är det ekvationer och problemlösning som hon gillar mest. Annika är trebarnsmamma med stor erfarenhet inom affärsutveckling och redovisning. Hon gillar kalkyler, budgetar och kluriga mattegåtor.

Så kom det sig att de startade Matteklubben 2014 och höll klubbar för barn på olika skolor under två terminer.

– Vi kunde då testa de olika övningarna, vad de tyckte, vad de gillade och hur man kunde få barn att upptäcka matematikens spännande värld, säger Annika.

Men det visade sig att affärsmodellen inte riktigt höll. Det var främst fristående skolor i välbärgade områden som visade intresse för att få besök till eleverna i skolan. Annika och Marie vill nå ut mycket bredare än så.

Annons

– För att fler barn ska få upptäcka Matteklubben håller vi i dag utbildning på skolorna för fritidslärare, lärare, specialpedagoger och speciallärare. Efter utbildningen startar skolorna sina egna Matteklubbar. På så sätt får många fler barn chans att upptäcka att matematik är så kul, berättar Marie.

Matteklubben är en utbildning inklusive materiallåda. Skolan som köper in materialet betalar en engångskostnad på 16 500 kronor. Numera finns även Matteklubben termin två, för dem som vill snäppa upp övningarna. Samtliga finns beskrivna i en handledning där det står hur och varför man gör övningarna. Och så är de förstås kopplade till läroplanen Lgr11.

I dag finns Matteklubben på 150 skolor och fler än 2 000 lärare och fritidslärare har fått ta del av utbildningarna. Under 2017 togs nästa steg då IT-klubben startades tillsammans med Digitala Diaz, det vill säga Patricia Diaz och Camilla Askebäck Diaz.

– Idén fick vi efter att många i skolan värld efterfrågat "någonting inom IT", säger Annika.

Även här är syftet att leka sig till kunskap.

Det går bra för Matteklubben AB, förra året var omsättningen 1,3 miljoner. Men Marie och Annika tar det lugnt, ett steg i taget.

– Vi använder oss av Kampradmodellen. Vi sitter vid köksborden och lagrar allt material hemma. Hela tiden återinvesterar vi så mycket som möjligt.

Annika beskriver utmaningen de antagit:

– Vi vill att Matteklubben och IT-klubben ska finnas över hela landet och sedan i de nordiska länderna, som har liknande skolsystem.

Att vara företagare är både mycket roligare och mycket tuffare än de väntat sig. Den största glädjen är känslan av att göra skillnad. Annika:

– Om vi kan få barnen att tycka matte är roligt och på sikt välja naturvetenskap har vi lyckats. Skolan får inte missa den chansen redan på lågstadiet. Sverige behöver ingenjörer för att kunna fortsätta vara en framgångsrik industrination.

Matteklubben AB

Grundare: Marie Eneqvist och Annika Faxander.
Startår: 2014.
Affärsidé: Med våra kunskapsklubbar gör vi lärandet kreativt, engagerat och kul!
Anställda: 2 (vi själva).
Omsättning: 1,3 miljoner 2016.

Därför kommer vi att lyckas
  1. Energi, engagemang och envishet.
  2. Timing – bra produkt som fyller en viktig funktion och som efterfrågas i lyftet av skolan.
  3. Nöjda kunder ger nya kunder.
  4. Vår förmåga att se nya affärsmöjligheter och att genomföra dem i praktiken.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.