taa294ed
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Daniel Kaplun och Richard Olinius med sin produkt Ninja plast på Ica Kvantum Gränby i Uppsala.

NYHET Publicerad

De vill minska svordomarna i köket

NYKLÄCKT På knappt ett år har Ninjaplast lyckats ta plats i matvarubutikerna. Mycket tack vare Daniel Kapluns och Richard Olinius enträget demonstrerande av den 100-procentigt fummelfria köksplasten. ”Handlarna tror inte att vi säljer slut på en pall med plast under en dag. När vi bevisar motsatsen vill de ha oss tillbaka”, säger Daniel.

– Hur många gånger har du dragit ut dryga metern plast för att täcka en liten skål med mat, men tvingats knöla ihop allt och börja om på nytt?

Daniel Kaplun har ställt frågan många gånger ute på butiksgolven när han demonstrerat köksplasten Ninjaplast tillsammans med kollegan Richard Olinius. Inför nyfikna blickar berättar de hur plasten kapas enkelt med den tillhörande skärklingan, att den är pwc-fri och både värme- och frystålig.

– Matlagningstrenden är fortfarande stark och vår målgrupp består till stor del av matglada matentusiaster som verkar älska fummelfri plast, säger Daniel Kaplun.

Sedan tio år driver han e-handelsföretag Officeway.se med Richard där de säljer kontorsmaterial.

De fick upp ögonen för plasten under olika resor till bland annat USA.

– Vi är båda intresserade av smarta lösningar och kände att vi ville göra någonting nytt så vi bestämde oss för att ta fram en produkt för den svenska marknaden – en som skulle minska svordomarna i köket, säger Daniel Kaplun.

i Sverige kontaktade de designbyrån Kurppa Hosk. Uppdraget var att utforma en förpackning värdigt namnet Ninjaplast.

– Ninjaplast är ett roligt namn som skär rakt igenom den trista stämningen på butikshyllan. Ninjor är tysta och smidiga och använder skarpa vapen, precis som vår plast, säger Richard Olinius.

I augusti förra året gick startskottet för försäljningen. Ett arbete som blev både roligare och jobbigare än vad de räknat med. Om dagarna arbetade de med Ninjaplast och på kvällarna administrerade de Officeway.se.

Istället för att satsa på stora reklamkampanjer har försäljningsstrategin varit att visa upp produkten för handlare och kunder.

Under ett halvår betade de av butik efter butik i Stockholm och Malmö för att visa upp Ninjaplast. Ett framgångsrecept skulle det visa sig. I mars i år tog ICA in produkten i sitt centralsortiment och några månader senare följde matvarubutikerna Coop och Bergendahls efter.

– Det är roligt att handlarna sett potentialen i produkten och plockat in den efter så kort tid i butikshyllorna. Nu koncentrerar vi oss på att få kunderna att faktiskt bära med sig Ninjaplast hem. Vi är ute så ofta vi kan och demar produkten i affärerna, säger Daniel Kaplun.

– För oss har det varit viktigt att få till en ”Word of mouth effekt”. Folk älskar att berätta om roliga smarta produkter för sina vänner. Det är en försäljnings- och marknadsföringsväg som man inte ska underskatta, säger Richard Olinius.

Han konstaterar att kontakten med kunderna är en positiv bieffekt av att driva Ninjaplast.

– En av de största skillnaderna med att driva ett e-handelsföretag och att vara i dagligvarubranschen är all feedback vi får från våra kunder. Folk tackar oss och berättar hur plasten hjälper dem i deras matlagning. I våra sociala medier har vi en hängiven skara följare som älskar produkten, säger Daniel Kaplun.

Planen är att varumärket Ninjaplast ska bli större och i framtiden husera ett flertal smarta köksprodukter.

– Vi kommer snart med en refill till Ninjaplast och vi är på gång med att lansera både ugnsfolie och bakplåtspapper. Även här finns det stora konkurrenter men folk är inte trogna produkter som inte underlättar oavsett hur länge man har använt dem. Kan vi erbjuda smartare produkter så kommer de att välja dem istället, säger Richard Olinius.

Ninjaplast

Startade: 2014

Grundare: Daniel Kaplun och Richard Olinius.
Ort: Stockholm 
Anställda: 2
Omsättning: Ännu inga siffror
Målgrupp: Sveriges hushåll

Därför kommer vi att lyckas
  • Vi har en produkt som underlättar på riktigt.
  • Själva kvaliteten i plasten, såväl tjocklek som fästa och material är mycket bättre än konkurrenterna.
  • Den har samtalspotential. När man använt den för första gången vill man prata om den.

 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Franchising får hjulen att snurra snabbare

I PRAKTIKEN Genom att satsa på franchise kunde Andreas Nilsson snabbt expandera sitt uthyrningsföretag Lastbilen.se. Modellen bygger på att franchisetagaren investerar i egna lokaler och lastbilar. Nu är målet att rekrytera tre nya franchisetagare om året.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.
NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Aron Andersson: ”Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra”

TIO FRÅGOR Aron Andersson har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat till Paris – trots att han är rullstolsburen efter att ha drabbats av cancer som nioåring. I det egna företaget är han äventyrare och föreläsare, och dessutom har han dragit in miljontals kronor till Barncancerfonden.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.