taa294ed
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Daniel Kaplun och Richard Olinius med sin produkt Ninja plast på Ica Kvantum Gränby i Uppsala.

NYHET Publicerad

De vill minska svordomarna i köket

NYKLÄCKT På knappt ett år har Ninjaplast lyckats ta plats i matvarubutikerna. Mycket tack vare Daniel Kapluns och Richard Olinius enträget demonstrerande av den 100-procentigt fummelfria köksplasten. ”Handlarna tror inte att vi säljer slut på en pall med plast under en dag. När vi bevisar motsatsen vill de ha oss tillbaka”, säger Daniel.

– Hur många gånger har du dragit ut dryga metern plast för att täcka en liten skål med mat, men tvingats knöla ihop allt och börja om på nytt?

Daniel Kaplun har ställt frågan många gånger ute på butiksgolven när han demonstrerat köksplasten Ninjaplast tillsammans med kollegan Richard Olinius. Inför nyfikna blickar berättar de hur plasten kapas enkelt med den tillhörande skärklingan, att den är pwc-fri och både värme- och frystålig.

– Matlagningstrenden är fortfarande stark och vår målgrupp består till stor del av matglada matentusiaster som verkar älska fummelfri plast, säger Daniel Kaplun.

Sedan tio år driver han e-handelsföretag Officeway.se med Richard där de säljer kontorsmaterial.

De fick upp ögonen för plasten under olika resor till bland annat USA.

– Vi är båda intresserade av smarta lösningar och kände att vi ville göra någonting nytt så vi bestämde oss för att ta fram en produkt för den svenska marknaden – en som skulle minska svordomarna i köket, säger Daniel Kaplun.

i Sverige kontaktade de designbyrån Kurppa Hosk. Uppdraget var att utforma en förpackning värdigt namnet Ninjaplast.

Annons

– Ninjaplast är ett roligt namn som skär rakt igenom den trista stämningen på butikshyllan. Ninjor är tysta och smidiga och använder skarpa vapen, precis som vår plast, säger Richard Olinius.

I augusti förra året gick startskottet för försäljningen. Ett arbete som blev både roligare och jobbigare än vad de räknat med. Om dagarna arbetade de med Ninjaplast och på kvällarna administrerade de Officeway.se.

Istället för att satsa på stora reklamkampanjer har försäljningsstrategin varit att visa upp produkten för handlare och kunder.

Under ett halvår betade de av butik efter butik i Stockholm och Malmö för att visa upp Ninjaplast. Ett framgångsrecept skulle det visa sig. I mars i år tog ICA in produkten i sitt centralsortiment och några månader senare följde matvarubutikerna Coop och Bergendahls efter.

– Det är roligt att handlarna sett potentialen i produkten och plockat in den efter så kort tid i butikshyllorna. Nu koncentrerar vi oss på att få kunderna att faktiskt bära med sig Ninjaplast hem. Vi är ute så ofta vi kan och demar produkten i affärerna, säger Daniel Kaplun.

– För oss har det varit viktigt att få till en ”Word of mouth effekt”. Folk älskar att berätta om roliga smarta produkter för sina vänner. Det är en försäljnings- och marknadsföringsväg som man inte ska underskatta, säger Richard Olinius.

Han konstaterar att kontakten med kunderna är en positiv bieffekt av att driva Ninjaplast.

– En av de största skillnaderna med att driva ett e-handelsföretag och att vara i dagligvarubranschen är all feedback vi får från våra kunder. Folk tackar oss och berättar hur plasten hjälper dem i deras matlagning. I våra sociala medier har vi en hängiven skara följare som älskar produkten, säger Daniel Kaplun.

Planen är att varumärket Ninjaplast ska bli större och i framtiden husera ett flertal smarta köksprodukter.

– Vi kommer snart med en refill till Ninjaplast och vi är på gång med att lansera både ugnsfolie och bakplåtspapper. Även här finns det stora konkurrenter men folk är inte trogna produkter som inte underlättar oavsett hur länge man har använt dem. Kan vi erbjuda smartare produkter så kommer de att välja dem istället, säger Richard Olinius.

Ninjaplast

Startade: 2014

Grundare: Daniel Kaplun och Richard Olinius.
Ort: Stockholm 
Anställda: 2
Omsättning: Ännu inga siffror
Målgrupp: Sveriges hushåll

Därför kommer vi att lyckas
  • Vi har en produkt som underlättar på riktigt.
  • Själva kvaliteten i plasten, såväl tjocklek som fästa och material är mycket bättre än konkurrenterna.
  • Den har samtalspotential. När man använt den för första gången vill man prata om den.

 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.