NYHET Publicerad

De vill öppna dina sinnen

NYKLÄCKT Textildesignerna på Butler/Lindgård vill införa mer sinnlighet och personlighet i offentliga rum i Sverige och världen. De är redan prisbelönta och hoppas på att i framtiden arbeta med helhetskoncept.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

– Man blir blind för sin omvärld om man aldrig blir utmanad, säger Karin Olu Lindgård.

Hon är halva textildesignduon Butler/Lindgård. Hanna Butler är andra halvan. De vill förmå människor att se, känna och tänka i offentliga rum som tågstationer och bibliotek. Dagens ofta minimalistiska design passar inte dem, istället menar de att en miljö som är gjord för att passa alla slutar med att den inte passar någon.

Hanna Butler och Karin Olu Lindgård gör all textil för hand i sin ateljé.
– Många mönster man ser idag ser ut att vara datorgjorda. Våra tyger ska ha en närvaro, individerna bakom ska kännas. Det tycker jag att vi har uppnått med Olles Skidfärd, säger Karin Olu Lindgård.

Den stickade, tryckta och vävda textilen Olles Skidfärd belönades i år med Almedahls Award. Nu letar duon efter en producent att samarbeta med för att tillverka textilen.
Karin Olu Lindgård och Hanna Butler lärde känna varandra på en designskola i Köpenhamn. De beskriver det som att ett tredje konstnärligt uttryck tar form när de arbetar tillsammans.
– Det är ett prestigelöst givande och tagande. Vi hittar uttryck i varandras idéer och bygger vidare på sådant man själv hade missat, säger Hanna Butler.
– Vi jobbar ofta på samma papper, det finns inget mitt och ditt. Vi vet var vi har varandra och är trygga med varandra, säger Karin Olu Lindgård.

Hittills har de producerat mönster som tagit avstamp i historier. Olles Skidfärd är ett exempel, filmen Terminator är en annan inspirationskälla.

Trots att deras utgångspunkt är textil vill de gärna arbeta i andra material i framtiden. De har chansen i och med sitt nästa projekt, ett samarbete med stålindustrin. En utmaning men roligt, säger de båda. Än har samarbetet knappt startat, men de ser fram emot det.

För att till fullo uppnå sin vision om det offentliga rummet vill Butler/Lindgård helst arbeta med helhetskoncept för offentliga byggnader. Allt från tyger och golv till utsmyckningar på fasaden, hela tiden genomsyrat av sinnlighet, autenticitet och handens närvaro. Men drömprojektet, att inreda ett bibliotek i Kapstaden, ligger ännu långt fram i tiden. Fortsättning lär följa.

Annons

Cecilia Kahn

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har ett stort mod.
  • Vi är väldigt ihärdiga.
  • Vi står för ett unikt estetiskt perspektiv.
Butler/Lindgård

Startår: 2012 (april)
Ort: Malmö
Antal anställda: 2
Affärsidé: Textildesign för rum och interiör.
Målgrupp: Privatpersoner såväl som offentliga aktörer och företag.
Omsättning: ”Vi är så nystartade att det knappt går att svara på. Under våra tre första månader låg omsättningen kring 50 000 kr.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.