NYHET Publicerad

De vill öppna dina sinnen

NYKLÄCKT Textildesignerna på Butler/Lindgård vill införa mer sinnlighet och personlighet i offentliga rum i Sverige och världen. De är redan prisbelönta och hoppas på att i framtiden arbeta med helhetskoncept.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

– Man blir blind för sin omvärld om man aldrig blir utmanad, säger Karin Olu Lindgård.

Hon är halva textildesignduon Butler/Lindgård. Hanna Butler är andra halvan. De vill förmå människor att se, känna och tänka i offentliga rum som tågstationer och bibliotek. Dagens ofta minimalistiska design passar inte dem, istället menar de att en miljö som är gjord för att passa alla slutar med att den inte passar någon.

Hanna Butler och Karin Olu Lindgård gör all textil för hand i sin ateljé.
– Många mönster man ser idag ser ut att vara datorgjorda. Våra tyger ska ha en närvaro, individerna bakom ska kännas. Det tycker jag att vi har uppnått med Olles Skidfärd, säger Karin Olu Lindgård.

Den stickade, tryckta och vävda textilen Olles Skidfärd belönades i år med Almedahls Award. Nu letar duon efter en producent att samarbeta med för att tillverka textilen.
Karin Olu Lindgård och Hanna Butler lärde känna varandra på en designskola i Köpenhamn. De beskriver det som att ett tredje konstnärligt uttryck tar form när de arbetar tillsammans.
– Det är ett prestigelöst givande och tagande. Vi hittar uttryck i varandras idéer och bygger vidare på sådant man själv hade missat, säger Hanna Butler.
– Vi jobbar ofta på samma papper, det finns inget mitt och ditt. Vi vet var vi har varandra och är trygga med varandra, säger Karin Olu Lindgård.

Hittills har de producerat mönster som tagit avstamp i historier. Olles Skidfärd är ett exempel, filmen Terminator är en annan inspirationskälla.

Trots att deras utgångspunkt är textil vill de gärna arbeta i andra material i framtiden. De har chansen i och med sitt nästa projekt, ett samarbete med stålindustrin. En utmaning men roligt, säger de båda. Än har samarbetet knappt startat, men de ser fram emot det.

För att till fullo uppnå sin vision om det offentliga rummet vill Butler/Lindgård helst arbeta med helhetskoncept för offentliga byggnader. Allt från tyger och golv till utsmyckningar på fasaden, hela tiden genomsyrat av sinnlighet, autenticitet och handens närvaro. Men drömprojektet, att inreda ett bibliotek i Kapstaden, ligger ännu långt fram i tiden. Fortsättning lär följa.

Annons

Cecilia Kahn

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har ett stort mod.
  • Vi är väldigt ihärdiga.
  • Vi står för ett unikt estetiskt perspektiv.
Butler/Lindgård

Startår: 2012 (april)
Ort: Malmö
Antal anställda: 2
Affärsidé: Textildesign för rum och interiör.
Målgrupp: Privatpersoner såväl som offentliga aktörer och företag.
Omsättning: ”Vi är så nystartade att det knappt går att svara på. Under våra tre första månader låg omsättningen kring 50 000 kr.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för borgerlighetens antiskatte-allians

POLITIK Att Alliansen enats om att inte utesluta några metoder för att stoppa regeringens skattehöjningar är goda nyheter för Sveriges företagare. "Nu är det hög tid att lägga om kursen och istället låta bättre företagsklimat och stärkt konkurrenskraft bli ledstjärnor för skatternas utformning", säger Johan Fall, chef för skatteavdelning på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.