NYHET Publicerad

De vill öppna dina sinnen

NYKLÄCKT Textildesignerna på Butler/Lindgård vill införa mer sinnlighet och personlighet i offentliga rum i Sverige och världen. De är redan prisbelönta och hoppas på att i framtiden arbeta med helhetskoncept.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Karin Olu Lindgård och Hanna Butler har främst arbeta med textilier, men vill i framtiden arbeta med andra material.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

Flera av Butler/Lindgårds mönster är inspirerade av historiska händelser och populärkulturella fenomen. Här ett exempel på en textil med filmen Terminator som utgångspunkt.

– Man blir blind för sin omvärld om man aldrig blir utmanad, säger Karin Olu Lindgård.

Hon är halva textildesignduon Butler/Lindgård. Hanna Butler är andra halvan. De vill förmå människor att se, känna och tänka i offentliga rum som tågstationer och bibliotek. Dagens ofta minimalistiska design passar inte dem, istället menar de att en miljö som är gjord för att passa alla slutar med att den inte passar någon.

Hanna Butler och Karin Olu Lindgård gör all textil för hand i sin ateljé.
– Många mönster man ser idag ser ut att vara datorgjorda. Våra tyger ska ha en närvaro, individerna bakom ska kännas. Det tycker jag att vi har uppnått med Olles Skidfärd, säger Karin Olu Lindgård.

Den stickade, tryckta och vävda textilen Olles Skidfärd belönades i år med Almedahls Award. Nu letar duon efter en producent att samarbeta med för att tillverka textilen.
Karin Olu Lindgård och Hanna Butler lärde känna varandra på en designskola i Köpenhamn. De beskriver det som att ett tredje konstnärligt uttryck tar form när de arbetar tillsammans.
– Det är ett prestigelöst givande och tagande. Vi hittar uttryck i varandras idéer och bygger vidare på sådant man själv hade missat, säger Hanna Butler.
– Vi jobbar ofta på samma papper, det finns inget mitt och ditt. Vi vet var vi har varandra och är trygga med varandra, säger Karin Olu Lindgård.

Hittills har de producerat mönster som tagit avstamp i historier. Olles Skidfärd är ett exempel, filmen Terminator är en annan inspirationskälla.

Trots att deras utgångspunkt är textil vill de gärna arbeta i andra material i framtiden. De har chansen i och med sitt nästa projekt, ett samarbete med stålindustrin. En utmaning men roligt, säger de båda. Än har samarbetet knappt startat, men de ser fram emot det.

För att till fullo uppnå sin vision om det offentliga rummet vill Butler/Lindgård helst arbeta med helhetskoncept för offentliga byggnader. Allt från tyger och golv till utsmyckningar på fasaden, hela tiden genomsyrat av sinnlighet, autenticitet och handens närvaro. Men drömprojektet, att inreda ett bibliotek i Kapstaden, ligger ännu långt fram i tiden. Fortsättning lär följa.

Annons

Cecilia Kahn

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har ett stort mod.
  • Vi är väldigt ihärdiga.
  • Vi står för ett unikt estetiskt perspektiv.
Butler/Lindgård

Startår: 2012 (april)
Ort: Malmö
Antal anställda: 2
Affärsidé: Textildesign för rum och interiör.
Målgrupp: Privatpersoner såväl som offentliga aktörer och företag.
Omsättning: ”Vi är så nystartade att det knappt går att svara på. Under våra tre första månader låg omsättningen kring 50 000 kr.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.