3849c914-6548-49c7-96f6-08e9873a6332-image
Foto: Erik Nylander/TT
NYHET Publicerad

Deras drönare ska rädda liv

NYKLÄCKT Inkonova började med att bygga supersnabba racingdrönare för hobbyentusiaster. Nu är siktet inställt på att använda drönarna för att rädda liv inom gruvindustrin.

Lamborghinins motor vrålar när den rusar fram mot mållinjen. Bredvid flyger ett föremål knappt större än en fotboll. Det lilla föremålet drar om och vinner. Ögonblicket, som är förevigat på film, är resultatet av det Stockholmsbaserade drönarföretaget Inkonovas arbete.

Inkonova, som grundades 2014 av ingenjörerna Ahmed AlNomany och Pau Mallol, har tagit fram en drönare vars propellrar kan vinklas framåt eller bakåt, istället för att vinkla hela drönaren. Resultatet är en drönare som flyger mycket snabbare än konkurrenterna på marknaden.

Men att bara bygga en snabb drönare är inte slutmålet. Grundarna vill att företagets drönare ska användas för att rädda liv.

– Mitt mål med varje företag jag startar är att det ska ha en positiv social inverkan, säger Ahmed Alnomany.

Inkonova tog därför sikte på branscher där drönare kunde utföra farliga arbeten som i dagsläget görs av människor. Bland annat har företaget kontakt med välgörenhetsorganisationer som skulle kunna använda drönarna för att undsätta flyktingar på Medelhavet. Men framförallt visade sig den internationella gruvindustrin vara lämplig.

– Under åren har många människor omkommit i samband med inspektioner av gruvor. Våra drönare skulle kunna åka ned i gruvorna och utföra inspektioner och kartläggningar i stället för människor, säger Ahmed AlNomany.  

I slutet av 2015 utvecklade företaget en hybrid mellan en drönare och en bil. Drönaren kan flyga horisontellt i olika riktningar och kan dessutom använda sina hjul för att ”klättra” på väggar.

Annons

– Fördelen med att kunna placera drönare horisontellt i förhållande till lutande ytor är särskilt användbart inom gruvindustrin, säger Ahmed AlNomany. 

Företaget finansierades ursprungligen med egna medel och ett litet banklån. Förra året togs en investering om 10 miljoner kronor in. Men att driva ett forskningstungt företag kostar och just nu står företaget med en sinande kassa. Ahmed AlNomany berättar att de måste få in kapital för att lyfta företaget till nästa nivå.

– Vi har funderat på crowdfunding eller att få till ett avtal med våra samarbetspartners där de går in som delägare.

Men motgång blandas med framgång. Inkonovas drönare testades nyligen i samarbete med ett gruvföretag i Kanada. Målet framöver är att ta företaget globalt. Ahmed AlNomany hoppas på att kunna öppna kontor i Nord- och Sydamerika, som ett sätt att komma närmre de stora marknaderna för gruvindustrin. Men att flytta huvudkontoret från Sverige är inte aktuellt.

– Företagets humanitära mål stämmer väl överens med de grundläggande värderingar som finns i här. Sverige har en lång historia av att vara ett neutralt och icke våldsbrukande land. Därför känns det rätt att ha företaget här. 

Inkonova

Ort: Stockholm
Affärsidé: Bygger drönare som kan användas inom gruvbranschen
Antal anställda: Två

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är väldigt bra bootstrapers. Vi började i ett garage och har med insamlade medel lyckats bygga upp företaget. Oavsett hur mycket press vi har på oss, fortsätter vi att arbeta.
  2. Vi har många utmaningar och misslyckanden i bagaget, det har gjort oss starka och förberedda på vad som krävs för att bygga ett företag.
  3. Företagets värde steg från 10 miljoner kronor till 28 miljoner kronor på tre månader. Det talar väl inför framtiden.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.