3849c914-6548-49c7-96f6-08e9873a6332-image
Foto: Erik Nylander/TT
NYHET Publicerad

Deras drönare ska rädda liv

NYKLÄCKT Inkonova började med att bygga supersnabba racingdrönare för hobbyentusiaster. Nu är siktet inställt på att använda drönarna för att rädda liv inom gruvindustrin.

Lamborghinins motor vrålar när den rusar fram mot mållinjen. Bredvid flyger ett föremål knappt större än en fotboll. Det lilla föremålet drar om och vinner. Ögonblicket, som är förevigat på film, är resultatet av det Stockholmsbaserade drönarföretaget Inkonovas arbete.

Inkonova, som grundades 2014 av ingenjörerna Ahmed AlNomany och Pau Mallol, har tagit fram en drönare vars propellrar kan vinklas framåt eller bakåt, istället för att vinkla hela drönaren. Resultatet är en drönare som flyger mycket snabbare än konkurrenterna på marknaden.

Men att bara bygga en snabb drönare är inte slutmålet. Grundarna vill att företagets drönare ska användas för att rädda liv.

– Mitt mål med varje företag jag startar är att det ska ha en positiv social inverkan, säger Ahmed Alnomany.

Inkonova tog därför sikte på branscher där drönare kunde utföra farliga arbeten som i dagsläget görs av människor. Bland annat har företaget kontakt med välgörenhetsorganisationer som skulle kunna använda drönarna för att undsätta flyktingar på Medelhavet. Men framförallt visade sig den internationella gruvindustrin vara lämplig.

– Under åren har många människor omkommit i samband med inspektioner av gruvor. Våra drönare skulle kunna åka ned i gruvorna och utföra inspektioner och kartläggningar i stället för människor, säger Ahmed AlNomany.  

I slutet av 2015 utvecklade företaget en hybrid mellan en drönare och en bil. Drönaren kan flyga horisontellt i olika riktningar och kan dessutom använda sina hjul för att ”klättra” på väggar.

Annons

– Fördelen med att kunna placera drönare horisontellt i förhållande till lutande ytor är särskilt användbart inom gruvindustrin, säger Ahmed AlNomany. 

Företaget finansierades ursprungligen med egna medel och ett litet banklån. Förra året togs en investering om 10 miljoner kronor in. Men att driva ett forskningstungt företag kostar och just nu står företaget med en sinande kassa. Ahmed AlNomany berättar att de måste få in kapital för att lyfta företaget till nästa nivå.

– Vi har funderat på crowdfunding eller att få till ett avtal med våra samarbetspartners där de går in som delägare.

Men motgång blandas med framgång. Inkonovas drönare testades nyligen i samarbete med ett gruvföretag i Kanada. Målet framöver är att ta företaget globalt. Ahmed AlNomany hoppas på att kunna öppna kontor i Nord- och Sydamerika, som ett sätt att komma närmre de stora marknaderna för gruvindustrin. Men att flytta huvudkontoret från Sverige är inte aktuellt.

– Företagets humanitära mål stämmer väl överens med de grundläggande värderingar som finns i här. Sverige har en lång historia av att vara ett neutralt och icke våldsbrukande land. Därför känns det rätt att ha företaget här. 

Inkonova

Ort: Stockholm
Affärsidé: Bygger drönare som kan användas inom gruvbranschen
Antal anställda: Två

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är väldigt bra bootstrapers. Vi började i ett garage och har med insamlade medel lyckats bygga upp företaget. Oavsett hur mycket press vi har på oss, fortsätter vi att arbeta.
  2. Vi har många utmaningar och misslyckanden i bagaget, det har gjort oss starka och förberedda på vad som krävs för att bygga ett företag.
  3. Företagets värde steg från 10 miljoner kronor till 28 miljoner kronor på tre månader. Det talar väl inför framtiden.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.