3849c914-6548-49c7-96f6-08e9873a6332-image
Foto: Erik Nylander/TT
NYHET Publicerad

Deras drönare ska rädda liv

NYKLÄCKT Inkonova började med att bygga supersnabba racingdrönare för hobbyentusiaster. Nu är siktet inställt på att använda drönarna för att rädda liv inom gruvindustrin.

Lamborghinins motor vrålar när den rusar fram mot mållinjen. Bredvid flyger ett föremål knappt större än en fotboll. Det lilla föremålet drar om och vinner. Ögonblicket, som är förevigat på film, är resultatet av det Stockholmsbaserade drönarföretaget Inkonovas arbete.

Inkonova, som grundades 2014 av ingenjörerna Ahmed AlNomany och Pau Mallol, har tagit fram en drönare vars propellrar kan vinklas framåt eller bakåt, istället för att vinkla hela drönaren. Resultatet är en drönare som flyger mycket snabbare än konkurrenterna på marknaden.

Men att bara bygga en snabb drönare är inte slutmålet. Grundarna vill att företagets drönare ska användas för att rädda liv.

– Mitt mål med varje företag jag startar är att det ska ha en positiv social inverkan, säger Ahmed Alnomany.

Inkonova tog därför sikte på branscher där drönare kunde utföra farliga arbeten som i dagsläget görs av människor. Bland annat har företaget kontakt med välgörenhetsorganisationer som skulle kunna använda drönarna för att undsätta flyktingar på Medelhavet. Men framförallt visade sig den internationella gruvindustrin vara lämplig.

– Under åren har många människor omkommit i samband med inspektioner av gruvor. Våra drönare skulle kunna åka ned i gruvorna och utföra inspektioner och kartläggningar i stället för människor, säger Ahmed AlNomany.  

I slutet av 2015 utvecklade företaget en hybrid mellan en drönare och en bil. Drönaren kan flyga horisontellt i olika riktningar och kan dessutom använda sina hjul för att ”klättra” på väggar.

Annons

– Fördelen med att kunna placera drönare horisontellt i förhållande till lutande ytor är särskilt användbart inom gruvindustrin, säger Ahmed AlNomany. 

Företaget finansierades ursprungligen med egna medel och ett litet banklån. Förra året togs en investering om 10 miljoner kronor in. Men att driva ett forskningstungt företag kostar och just nu står företaget med en sinande kassa. Ahmed AlNomany berättar att de måste få in kapital för att lyfta företaget till nästa nivå.

– Vi har funderat på crowdfunding eller att få till ett avtal med våra samarbetspartners där de går in som delägare.

Men motgång blandas med framgång. Inkonovas drönare testades nyligen i samarbete med ett gruvföretag i Kanada. Målet framöver är att ta företaget globalt. Ahmed AlNomany hoppas på att kunna öppna kontor i Nord- och Sydamerika, som ett sätt att komma närmre de stora marknaderna för gruvindustrin. Men att flytta huvudkontoret från Sverige är inte aktuellt.

– Företagets humanitära mål stämmer väl överens med de grundläggande värderingar som finns i här. Sverige har en lång historia av att vara ett neutralt och icke våldsbrukande land. Därför känns det rätt att ha företaget här. 

Inkonova

Ort: Stockholm
Affärsidé: Bygger drönare som kan användas inom gruvbranschen
Antal anställda: Två

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är väldigt bra bootstrapers. Vi började i ett garage och har med insamlade medel lyckats bygga upp företaget. Oavsett hur mycket press vi har på oss, fortsätter vi att arbeta.
  2. Vi har många utmaningar och misslyckanden i bagaget, det har gjort oss starka och förberedda på vad som krävs för att bygga ett företag.
  3. Företagets värde steg från 10 miljoner kronor till 28 miljoner kronor på tre månader. Det talar väl inför framtiden.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.