Deras drönare ska rädda liv

3849c914-6548-49c7-96f6-08e9873a6332-image
Foto: Erik Nylander/TT
65

Nykläckt Inkonova började med att bygga supersnabba racingdrönare för hobbyentusiaster. Nu är siktet inställt på att använda drönarna för att rädda liv inom gruvindustrin.

Lamborghinins motor vrålar när den rusar fram mot mållinjen. Bredvid flyger ett föremål knappt större än en fotboll. Det lilla föremålet drar om och vinner. Ögonblicket, som är förevigat på film, är resultatet av det Stockholmsbaserade drönarföretaget Inkonovas arbete.

Inkonova, som grundades 2014 av ingenjörerna Ahmed AlNomany och Pau Mallol, har tagit fram en drönare vars propellrar kan vinklas framåt eller bakåt, istället för att vinkla hela drönaren. Resultatet är en drönare som flyger mycket snabbare än konkurrenterna på marknaden.

Men att bara bygga en snabb drönare är inte slutmålet. Grundarna vill att företagets drönare ska användas för att rädda liv.

– Mitt mål med varje företag jag startar är att det ska ha en positiv social inverkan, säger Ahmed Alnomany.

Inkonova tog därför sikte på branscher där drönare kunde utföra farliga arbeten som i dagsläget görs av människor. Bland annat har företaget kontakt med välgörenhetsorganisationer som skulle kunna använda drönarna för att undsätta flyktingar på Medelhavet. Men framförallt visade sig den internationella gruvindustrin vara lämplig.

– Under åren har många människor omkommit i samband med inspektioner av gruvor. Våra drönare skulle kunna åka ned i gruvorna och utföra inspektioner och kartläggningar i stället för människor, säger Ahmed AlNomany.  

I slutet av 2015 utvecklade företaget en hybrid mellan en drönare och en bil. Drönaren kan flyga horisontellt i olika riktningar och kan dessutom använda sina hjul för att ”klättra” på väggar.

– Fördelen med att kunna placera drönare horisontellt i förhållande till lutande ytor är särskilt användbart inom gruvindustrin, säger Ahmed AlNomany. 

Företaget finansierades ursprungligen med egna medel och ett litet banklån. Förra året togs en investering om 10 miljoner kronor in. Men att driva ett forskningstungt företag kostar och just nu står företaget med en sinande kassa. Ahmed AlNomany berättar att de måste få in kapital för att lyfta företaget till nästa nivå.

– Vi har funderat på crowdfunding eller att få till ett avtal med våra samarbetspartners där de går in som delägare.

Men motgång blandas med framgång. Inkonovas drönare testades nyligen i samarbete med ett gruvföretag i Kanada. Målet framöver är att ta företaget globalt. Ahmed AlNomany hoppas på att kunna öppna kontor i Nord- och Sydamerika, som ett sätt att komma närmre de stora marknaderna för gruvindustrin. Men att flytta huvudkontoret från Sverige är inte aktuellt.

– Företagets humanitära mål stämmer väl överens med de grundläggande värderingar som finns i här. Sverige har en lång historia av att vara ett neutralt och icke våldsbrukande land. Därför känns det rätt att ha företaget här. 

Inkonova

Ort: Stockholm
Affärsidé: Bygger drönare som kan användas inom gruvbranschen
Antal anställda: Två

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är väldigt bra bootstrapers. Vi började i ett garage och har med insamlade medel lyckats bygga upp företaget. Oavsett hur mycket press vi har på oss, fortsätter vi att arbeta.
  2. Vi har många utmaningar och misslyckanden i bagaget, det har gjort oss starka och förberedda på vad som krävs för att bygga ett företag.
  3. Företagets värde steg från 10 miljoner kronor till 28 miljoner kronor på tre månader. Det talar väl inför framtiden.
HN