3849c914-6548-49c7-96f6-08e9873a6332-image
Foto: Erik Nylander/TT
NYHET Publicerad

Deras drönare ska rädda liv

NYKLÄCKT Inkonova började med att bygga supersnabba racingdrönare för hobbyentusiaster. Nu är siktet inställt på att använda drönarna för att rädda liv inom gruvindustrin.

Lamborghinins motor vrålar när den rusar fram mot mållinjen. Bredvid flyger ett föremål knappt större än en fotboll. Det lilla föremålet drar om och vinner. Ögonblicket, som är förevigat på film, är resultatet av det Stockholmsbaserade drönarföretaget Inkonovas arbete.

Inkonova, som grundades 2014 av ingenjörerna Ahmed AlNomany och Pau Mallol, har tagit fram en drönare vars propellrar kan vinklas framåt eller bakåt, istället för att vinkla hela drönaren. Resultatet är en drönare som flyger mycket snabbare än konkurrenterna på marknaden.

Men att bara bygga en snabb drönare är inte slutmålet. Grundarna vill att företagets drönare ska användas för att rädda liv.

– Mitt mål med varje företag jag startar är att det ska ha en positiv social inverkan, säger Ahmed Alnomany.

Inkonova tog därför sikte på branscher där drönare kunde utföra farliga arbeten som i dagsläget görs av människor. Bland annat har företaget kontakt med välgörenhetsorganisationer som skulle kunna använda drönarna för att undsätta flyktingar på Medelhavet. Men framförallt visade sig den internationella gruvindustrin vara lämplig.

– Under åren har många människor omkommit i samband med inspektioner av gruvor. Våra drönare skulle kunna åka ned i gruvorna och utföra inspektioner och kartläggningar i stället för människor, säger Ahmed AlNomany.  

I slutet av 2015 utvecklade företaget en hybrid mellan en drönare och en bil. Drönaren kan flyga horisontellt i olika riktningar och kan dessutom använda sina hjul för att ”klättra” på väggar.

Annons

– Fördelen med att kunna placera drönare horisontellt i förhållande till lutande ytor är särskilt användbart inom gruvindustrin, säger Ahmed AlNomany. 

Företaget finansierades ursprungligen med egna medel och ett litet banklån. Förra året togs en investering om 10 miljoner kronor in. Men att driva ett forskningstungt företag kostar och just nu står företaget med en sinande kassa. Ahmed AlNomany berättar att de måste få in kapital för att lyfta företaget till nästa nivå.

– Vi har funderat på crowdfunding eller att få till ett avtal med våra samarbetspartners där de går in som delägare.

Men motgång blandas med framgång. Inkonovas drönare testades nyligen i samarbete med ett gruvföretag i Kanada. Målet framöver är att ta företaget globalt. Ahmed AlNomany hoppas på att kunna öppna kontor i Nord- och Sydamerika, som ett sätt att komma närmre de stora marknaderna för gruvindustrin. Men att flytta huvudkontoret från Sverige är inte aktuellt.

– Företagets humanitära mål stämmer väl överens med de grundläggande värderingar som finns i här. Sverige har en lång historia av att vara ett neutralt och icke våldsbrukande land. Därför känns det rätt att ha företaget här. 

Inkonova

Ort: Stockholm
Affärsidé: Bygger drönare som kan användas inom gruvbranschen
Antal anställda: Två

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är väldigt bra bootstrapers. Vi började i ett garage och har med insamlade medel lyckats bygga upp företaget. Oavsett hur mycket press vi har på oss, fortsätter vi att arbeta.
  2. Vi har många utmaningar och misslyckanden i bagaget, det har gjort oss starka och förberedda på vad som krävs för att bygga ett företag.
  3. Företagets värde steg från 10 miljoner kronor till 28 miljoner kronor på tre månader. Det talar väl inför framtiden.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”